zelf_bloedonderzoek_aanvragen
U bent niet ingelogd, log eerst in om artikelen op uw verlanglijst te kunnen plaatsen.
Klik hier om in te loggen >>

Actief Vitamine D 1,25-di-Hydroxy actief vitamine D ACTIE

Actief Vitamine D 1,25-di-Hydroxy actief vitamine D
Actief Vitamine D 1,25-di-Hydroxy actief vitamine D
Actief Vitamine D 1,25-di-Hydroxy actief vitamine D
57.00
InStock
Aantal
Actie van €83,50 voor €57,-
Vitamine D (1,25-di-Hydroxy-Vitamine D3) nierziekten, bijschildklier, ziekte van Crohn?
Voor mensen met een abnormaal calciumgehalte in bloed of voor patiënten met klachten die horen bij vitamine D-tekort en bij onbegrepen spierzwakte.  De omzetting van de niet-werkzame 25-hydroxy vitamine D in werkzaam 1,25-dihydroxyvitamine D wordt geregeld door PTH. U kunt ook  PTH laten meten om de oorzaak van een tekort aan werkzaam vitamine D te achterhalen.

Als u vitamine D, calcium, fosfaat of magnesium toegediend, kunt u  vitamine actief Vitamine D testen om te kijken of de therapie werkt. De dokter laat ook wel vitamine D bepalen bij mensen bij wie er een grotere kans is dat ze slecht vitamine D opnemen via hun darmen. Voorbeelden van zulke ziekten zijn taaislijmziekte (cystic fibrose) en de ziekte van Crohn.

De streefwaarde voor 25-hydroxy vitamine D ligt tussen 50 en 150 nmol/L.

Verhoogd: Een hoog vitamine D in de niet-werkzame vorm (25-hydroxy vitamine D) betekent meestal dat iemand te veel vitamine D binnen krijgt, bijvoorbeeld via vitaminepillen of andere supplementen. Een hoog vitamine D in de werkzame vorm (actief vitamine d) (1,25-dihydroxy vitamine D) kan komen door te hoge productie van bijschildklierhormonen of bij ziekten zoals sarcoïdose* of sommige lymfomen.(lymfekliergezwel)  Een hoog vitamine D (concentraties boven 500 nmol/l) in combinatie met verhoogd calcium kan zorgen voor verkalking en schade aan organen zoals de nieren. Het lichaam probeert de hoeveelheid calcium te verlagen door calciumfosfaat af te zetten in de organen. De organen verkalken hierdoor en raken beschadigd.
(*Sarcoïdose is een ziekte waarbij veel verschillende organen ontstoken kunnen zijn. Er is een acute vorm en een chronische vorm. Soms zijn er zwellingen onder de huid zichtbaar. Dit zijn ophopingen van witte bloedcellen. Sarcoïdose wordt ook wel de ziekte van Besnier-Boeck genoemd.)

Verlaagd: Een laag vitamine D in de niet-werkzame vorm (25-hydroxy vitamine D) duidt op een vitamine D-tekort. Dit kan worden veroorzaakt door te weinig zonlicht, onvoldoende opname via de voeding of slechte opname vanuit de darmen. Een laag vitamine D in de werkzame vorm (1,25-dihydroxy vitamine D) kan ontstaan bij nierziekten.
Het gebruik van sommige medicijnen tegen epilepsie kan leiden tot een minder goed functionerende lever waardoor deze minder vitamine D aanmaakt. Een te lage magnesiumwaarde kan leiden tot een verlaagde calciumwaarde. Het lichaam kan dit niet herstellen met behulp van vitamine D en bijschildklierhormoon (PTH). Na toediening van magnesium en calcium wordt de regulatie weer hersteld.

Deze test in bloed is houdbaar om verstuurd te worden en kan dus op alle prikposten worden afgenomen.
Terug naar overzicht

Andere klanten kochten ook

Leverziekten combi€ 25.00
Calcium€ 5.56
Fosfaat - Fosfor€ 5.00


Schrijf een reactie

Dennis  - Lage vitamine d en hoge actieve vitamine d
05-09-2018 13:16:13
Hallo, mijn vitamine d is te laag en de actieve waarden is iets te hoog. Mag ik dan zomaar een vitamine d supplement slikken?
Tamara  - houdbaarheid bloed voor vitamine D 1,25 test
11-04-2018 14:34:22
Vorige week heb ik bloed laten prikken voor de vitamine D 1,25 test. Toen in vandaag belde voor de uitslag bleek dat het bloed nog opgestuurd moest worden voor deze test. Mijn vraag is nu hoe lang het bloed 'houdbaar' blijft om een betrouwbaar testresultaat te krijgen voor deze test.
Bloedwaardentest  - Mag ik extra vitamine D slikken bij een verhoogde
12-09-2016 10:34:46
Vitamine D is een hormoon dat door de huid wordt aangemaakt onder invloed van uv-straling. Na omzetting in de lever (tot calcidiol) wordt het hormoon in de nier geactiveerd, waarna het invloed heeft op de calciumhuishouding (opname in darm, botopbouw).Calcitriol, de actieve vorm van Vit.D, zorgt voor opname van calcium uit de darmen en heeft invloed op de bot opbouw en afbraak. Bij een (te) hoge 1,25D calcitriol waarde kan in plaats van bot opbouw, botontkalking plaats vinden (osteopenie - osteoporose). Bij gezonde mensen is de productie van 1,25D goed geregeld, bij zieke mensen met een chronische (auto-immuun) aandoening is dit niet altijd het geval. Het is dan ook wenselijk om bij lage vitamine D-25-OH en hoge actief vitamine D 1,25 uitslag e.e.a te overleggen met uw arts.
  - vit d
10-09-2016 9:44:11
Ik heb een vraag;
Als je vit.d te laag is en je actieve vit d. 1.25 te hoog mag je dan geen extra vit.d slikken?
Kunt u uitleggen hoe dit precies zit?
Bloedwaardentest  - Waardoor kan een laag vitamine D gehalte in de wer
06-06-2016 10:40:54
Een laag vitamine D in de werkzame vorm (1,25-dihydroxy vitamine D) kan ontstaan bij nierziekten. Het gebruik van sommige medicijnen tegen epilepsie kan leiden tot een minder goed functionerende lever waardoor deze minder vitamine D aanmaakt. Een te lage magnesiumwaarde kan leiden tot een verlaagde calciumwaarde. Het lichaam kan dit niet herstellen met behulp van vitamine D en bijschildklierhormoon (PTH). Na toediening van magnesium en calcium wordt de regulatie weer hersteld.
Bloedwaardentest  - Oorzaak van vitamine D3 te kort?
06-06-2016 10:35:03
Meer informatie over vitamine D leest u op onze blog op info.bloedwaardentest.nl
Het advies is om dagelijks 2000 IE (internationale eenheden) tot u te nemen.
Dit kun u halen uit zonlicht, voeding en suppletie.
De zonkracht moet echter boven de 3 zijn, om je lichaam in staat te stellen vitamine d aan te maken.
Als je 20 minuten in de zon gaat levert dit wel 10.000 tot 20.000 iIE op. Het te veel wordt door je lichaam afgebroken. Het probleem is dat de zonkracht van meer dan 3 vanaf oktober tot mei bijna niet voor komt in Nederland.
Vitamine D haal je met voeding uit vis en margarine.
2 haringen per dag leveren 1600 IE op. 100 gram zalm 450 IE.
Om bloedwaarde 40 tot 80 te komen moet je echter 1600 tot 2600 IE per dag innemen.
Een juist vitamine D niveau is in Nederland meestal dus alleen te halen via voedingssupplementen in de periode van oktober tot mei.
Ook kunnen mensen een ziekte (obesitas, darmproblemen zoals bij Crohn of cystische fibrose) hebben, medicatie (als cholesterolverlagers) gebruiken, of weinig calcium via voeding binnenkrijgen waardoor vitamine D minder/niet kan wordt opgenomen.