AFP (alfa-fetoproteine)
Bloedonderzoek Alfa-foetoproteïne (AFP uit serum) kan worden gebruikt als tumormarker voor detectie en monitoring van levercelcarcinoom, met name bij risicogroepen zoals patienten met hepatitis B, hepatitis C of levercirrose. Het is ook te gebruiken als marker voor non-seminomateuze kiemceltumoren van de zaadballen en eierstokken.
Alfa-foetoproteïne (AFP) is een eiwit dat wordt gemaakt door de darmen en de lever van een ongeboren kind. In het bloed van zwangere vrouwen komt ook alfa-foetoproteïne voor, dit is dan afkomstig van de foetus en komt in het bloed van de moeder doordat het eiwit de placenta paseerd. Na de geboorte en in de rest van het leven wordt er nauwelijks alfa-foetoproteïne in het bloed gevonden. Sommige tumoren kunnen produceren AFP, met name tumoren van de lever, darmen, zaadballen of eierstokken. Hierdoor kan het eiwit gebruikt worden voor diagnostiek en follow-up van verschillende soorten kanker.
Proteïne die in normale omstandigheden geproduceerd wordt door een foetus in ontwikkeling en die doorgaans niet aanwezig is in het bloed van een man in goede gezondheid of van een vrouw die niet zwanger is. Men kan deze proteïne terugvinden in het bloed van een man met teelbalkanker of van een persoon met leverkanker. De AFP kan gebruikt worden als tumor-marker. Dankzij deze proteïne is het mogelijk om te kijken hoe iemand met teelbal- of leverkanker reageert op de behandeling ervan of om te weten te komen of de kanker is teruggekeerd na de behandeling.
Deze test is wel verkrijgbaar, maar is niet zo maar te bestellen. U dient eerst te bevestigen dat u rekening houdt met een eventueel belastende uitslag. Wilt u dit bevestigen bij de opmerkingen tijdens de bestelling
"Ik ben voldoende voorgelicht en accepteer de mogelijkheid dat geestelijk belastende resultaten kunnen worden gevonden"
Tumormarkers zijn stoffen, meestal eiwitten, die je lichaam maakt als reactie op kanker of die door de kanker zelf gemaakt worden. We kunnen tumormarkers meten in bloed, urine, hersenvocht of weefselmateriaal.
Sommige tumormarkers horen bij één soort kanker, andere komen voor bij meerdere soorten. Deze stoffen bewijzen niet dat er een tumor zit: we vinden ze ook bij andere ziektes en zelfs bij gezonde mensen! De uitslag alleen zegt dus niet alles. Tumormarkers kunnen specialisten helpen een diagnose te stellen, maar alleen in combinatie met ander onderzoek. De stoffen zeggen een ziekenhuis vooral veel over het verloop van je ziekte.
Classificatie EDMA: 12 03090 01 00 LOINC: 1834-1
ECLIA-methode
Referentie vrouw ♀
<1 M: <19000 ng / ml
<12 M: <77 ng / ml
<3 J: <11 ng / ml
<6 J: <4,2 ng / ml
<12 J: <5,6 ng / ml
<18 J: <4,2 ng / ml
> 18 J: <7,0 ng / ml
referentie waarden man♂
<1 M: <16400 ng / ml
<12 M: <28 ng / ml
<3 J: <7,9 ng / ml
<6 J: <5,6 ng / ml
<12 J: <3,7 ng / ml
<18 J: <3,9 ng / ml
> 18 J: <7,0 ng / ml
referentiewaarden tijdens zwangerschap:
tot 14e week van de zwangerschap: 27,9 ng / ml
tot 15e week van de zwangerschap: 30,9 ng / ml
tot 16e week van de zwangerschap: 36,1 ng / ml
tot 17e week van de zwangerschap: 40,4 ng / ml
tot 18e week van de zwangerschap: 48,3 ng / ml
tot 19 weken zwangerschap: 54,8 ng / ml
AFP-toename bij kwaadaardige ziekten:
Gastro-intestinale tumoren, hepatocellulair carcinoom, kiemceltumoren (testes, eierstok, extragonadaal).
AFP-toename bij goedaardige ziekten:Lever- en galwegen zoals acute en chronische hepatitis, levercirrose
De halfwaardetijd is ongeveer 5 dagen
Door deze test te bestellen moet je dus akkoord gaan met de mogelijkheid dat geestelijk belastende resultaten kunnen worden gevonden.
Wij kunnen slechts de testen uitvoeren en de gemeten waarden doorgeven, voor verdere interpretatie van deze testen dien je je tot een medisch specialist te wenden.