zelf_bloedonderzoek_aanvragen
U bent niet ingelogd, log eerst in om artikelen op uw verlanglijst te kunnen plaatsen.
Klik hier om in te loggen >>

AMA screening PBC

AMA screening PBC
49.00
InStock
Aantal
Antilichamen tegen AMA (mitochondrien-al.) screening inclusief titer bepaling

De diagnose Primaire Biliaire Cholangitis  (PBC) kan gesteld worden aan de hand van onder andere  bloedonderzoek naar antilichamen
Met deze bloedtest wordt gekeken naar de aanwezigheid van een bepaald type antilichaam, de antilichamen tegen mitochondriën (AMA). Mitochondriën zijn onderdelen van lichaamscellen. Deze antilichamen komen bij ongeveer 95% van de patiënten met PBC voor.

Het is verstandig om ook de leverwaardes te controleren voor een goede diagnose

PBC is een zogenaamde auto-immuunziekte. Ieder mens heeft een afweersysteem dat zijn lichaam beschermt tegen invloeden van buitenaf. Het afweersysteem maakt antistoffen aan tegen vreemde indringers in het lichaam. Met deze antistoffen kunnen bacteriën en virussen onschadelijk gemaakt worden.

Bij Primaire Biliaire Cholangitis (PBC) zijn de kleine galkanaaltjes in de lever chronisch ontstoken. Door deze ontstekingen gaan de galkanaaltjes steeds verder dichtzitten. Hierdoor kan de galvloeistof niet goed afgevoerd worden. Dit heet galstuwing. Deze ophoping van galvloeistof (galstuwing) in de lever leidt tot ontstekingen en beschadigingen van de levercellen. Uiteindelijk raken de levercellen onherstelbaar beschadigd en wordt er littekenweefsel gevormd. Dit proces is onomkeerbaar en wordt levercirrose genoemd.

Bij een auto-immuunziekte is het afweersysteem eigenlijk overactief. Het afweersysteem maakt niet alleen antistoffen aan tegen vreemde indringers, maar ook tegen bepaalde gezonde cellen van het eigen lichaam. Bij PBC worden antistoffen aangemaakt tegen het weefsel van de galkanaaltjes in de lever. Hierdoor raken deze galkanaaltjes ontstoken. Het is onduidelijk hoe deze afweerreactie tegen het eigen lichaam ontstaat. Mogelijk kan een infectie met een virus of bacterie een prikkel zijn die het afweersysteem activeert.
Verschillende auto-immuunziekten komen soms samen voor. Behalve tegen cellen van de lever, worden dan ook antistoffen gemaakt tegen bijvoorbeeld cellen van de schildklier, de gewrichten of de dikke darm. PBC komt regelmatig samen voor met:
  • het syndroom van Sjögren, een aandoening waarbij droge ogen en een droge mond kenmerkend zijn. Als gevolg van een auto-immuunreactie ontstaan chronische ontstekingen van de traan- en speekselklieren.
  • sclerodermie, een huidaandoening, waarbij verharding van de huid optreedt.
  • reumatoïde artritis (reuma), een chronische ontsteking van de gewrichten.

Terug naar overzicht

Andere klanten kochten ook

Leverziekten combi€ 25.00


Schrijf een reactie