zelf_bloedonderzoek_aanvragen

Antistoffen tegen AMA Blottest

Antistoffen tegen AMA Blottest
73.00
InStock
Aantal
Antistoffen tegen AMA (mitochondrien-al.) blot test uit serum bij verdenking van PBC.(Primaire Biliaire Cirrose), Dit is een chronische leverziekte met kenmerken van een auto-immuunaandoening

De antigenen die getest worden in verband met anti-mitchondrial antilichamen zijn:
  • AMA M2 – branched-chain alpha-keto acid dehydrogenase complex
De Westernblottest is nog gevoeliger en nauwkeuriger dan de gewone serum test.
Deze test wordt vaak gebruikt als er bij de gewone ANA test niets uit komt, maar de klachten aanhouden, of als bevestigingstest na een AMA serum screening.

Bij 95% van de mensen met PBC worden AMA antistoffen gevonden.

PBC is een zogenaamde auto-immuunziekte. Ieder mens heeft een afweersysteem dat zijn lichaam beschermt tegen invloeden van buitenaf. Het afweersysteem maakt antistoffen aan tegen vreemde indringers in het lichaam. Met deze antistoffen kunnen bacteriën en virussen onschadelijk gemaakt worden.

Bij een auto-immuunziekte is het afweersysteem eigenlijk overactief. Het afweersysteem maakt niet alleen antistoffen aan tegen vreemde indringers, maar ook tegen bepaalde gezonde cellen van het eigen lichaam. Bij PBC worden antistoffen aangemaakt tegen het weefsel van de galkanaaltjes in de lever. Hierdoor raken deze galkanaaltjes ontstoken. Het is onduidelijk hoe deze afweerreactie tegen het eigen lichaam ontstaat. Mogelijk kan een infectie met een virus of bacterie een prikkel zijn die het afweersysteem activeert.
Verschillende auto-immuunziekten komen soms samen voor.
Zo komt PCB waarbij antistoffen worden gemaakt tegen de  lever, ook voor in combinatie met ziektes waarbij ook antistoffen gemaakt tegen bijvoorbeeld cellen van de schildklier, de gewrichten of de dikke darm.
Terug naar overzicht


Schrijf een reactie