3 belangrijke vormen van bloedonderzoek
Het testen van je bloed zonder doorverwijzing van een arts noemen we preventief testen. Wanneer je denkt dit nodig te hebben kun je bij ons terecht. Wij gaan hier een aantal testen bespreken die veel bij ons worden besteld.
Het kan belangrijk zijn om eens in de zoveel tijd je bloed te laten testen. Dit is vooral het geval als je tot bepaalde risicogroepen behoort en/of al op leeftijd begint te raken. In dit artikel gaan we een aantal belangrijke en veelgebruikte bloedtestsen uitleggen.
Normaal gesproken wordt bloedonderzoek alleen gedaan na verwijzing van een arts. Bij ons kun je terecht voor het laten testen van je bloed zonder deze verwijzing. Je wordt dan doorverwezen naar een van de 800 priklocaties in Nederland. Je kunt hier terecht door het bestellen van een van onze bloedtests. Bekijk ons volledige aanbod op onze bloedonderzoek pagina.
Het testen van je bloed zonder doorverwijzing van een arts noemen we preventief testen. Wanneer je denkt dit nodig te hebben kun je bij ons terecht. Wij gaan hier een aantal testen bespreken die veel bij ons worden besteld.
Een algemene medische check up
Een complete medische check up kan je inzicht geven op 25 punten. Dit is een bloedtest die je een beeld geeft van de status van veel belangrijke functies en organen in je lichaam. Je kunt hier een algemene medische checkup bestellen. De volgende testen worden uitgevoerd:
- ALAT: Leverfunctie
- Albumine: Nierschade?
- Alkalische Fosfatase: Lever, botschade, galwegen
- ASAT: Leverfunctie
- Basofiele granulocyten (bloedbeeld)
- Calcium: Botontkalking
- Cholesterol Totaal: Grootste veroorzaker hart- en vaatziekte
- Cholesterol /HDL ratio met gratis Nierfunctie GFR-berekening
- Cholesterol LDL/HDL risico index
- CK (creatine-kinase): Spierschade
- Creatinine: Nierfunctie
- Eiwit totaal: Lever, nieren, darmen
- Erythrocyten (rode bloedcellen, opnemen van zuurstof, bloedbeeld)
- Eosinofiele granulocyten (bloebeeld)
- Gamma GT: Leverfunctie
- HbA1c: Diabetes
- HDL: goed cholesterol
- Hematocriet (bloedbeeld)
- Hemoglobine (Hb): Bloedarmoede & Algemene moeheidsklachten
- Ijzer (bloedarmoede)
- LDL: Cholesterol
- Leucocytendifferentiatie
- Leucocyten: Witte bloedcellen
- Lymfocyten (bloedbeeld)
- Natrium: Vochtbalans in het lichaam
- Neutrofiele granulocyten (bloedbeeld)
- Monocyten (bloedbeeld)
- Triglyceride: Opgenomen vetgehalte
- Trombocyten (Bloedplaatjes, bloedstolling)
- Ureum: Nieren
- Urinezuur -gewrichtsontstekingen (jicht), stofwisselingsziekten
De SOA test
Er zijn een heleboel verschillende SOA’s die een heleboel schade aan kunnen richten wanneer je hier niks mee doet. Het is daarom dus verstandig om een in de zoveel tijd een test te doen. Zeker wanneer je in een van de risicogroepen valt zul je je vaker moeten testen. Een SOA-test krijg je vaak maar 1 keer per jaar vergoed bij de verzekering. Je zult een SOA-test dus vaak zelf moeten betalen. De verschillende SOA’s die getest kunnen worden via het bloed zijn:
- Herpes
- Chlamydia
- HIV
- Syfilis
- Hepatitis A, B en C
- Gonorroe
- Trichomonas
Bekijk hier de verschillende SOA tests die wij aanbieden.
FSH Overgang test en zwangerschap
De FSH-test is ontwikkeld voor het ontdekken van vruchtbaarheidsproblemen, bij te vroege of te late ontwikkeling van de puberteit, als hulp bij het vaststellen van de menopauze en bij het vaststellen van bepaalde tumoren bij vrouwen.
Het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) zorgt voor uitrijping van eicellen. Vrouwen met een kinderwens kunnen deze test doen wanneer ze heir bijvoorbeeld problemen mee hebben. Je kunt op deze manier zien of je FSH te hoog of te laag is. Wanneer dit zo is kun je hier pillen voor slikken om je vruchtbaarheid te verbeteren. Bekijk de FSH-overgang test hier.
Natuurlijk zijn er veel meer problemen die je tegen kunt komen bij het proberen om zwanger te worden. Je kunt bijvoorbeeld je vruchtbaarheid testen maar je kunt ook testen via je bloed of je zwanger bent. Meer informatie over bloedonderzoek dat te maken heeft met zwangerschap kun je bij onze testen over zwangerschap bekijken.