Kalium: Alles wat Je moet weten over kaliumwaarden, tekorten en verhoogde symptomen
Kalium is een essentieel mineraal voor het lichaam, en te hoge of te lage waarden kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals hartritmestoornissen en spierzwakte. Snel testen is cruciaal, vooral omdat kaliumwaarden snel kunnen veranderen; voor betrouwbare resultaten bij klachten is testen via de huisarts aanbevolen.
Kalium is een van de belangrijkste mineralen voor het lichaam en speelt een cruciale rol bij de werking van spieren, zenuwen en vooral het hart. Te hoge of te lage kaliumwaarden kunnen verschillende gezondheidsklachten veroorzaken, waardoor het essentieel is om je kaliumwaarden op peil te houden.
Wat zijn de symptomen van te hoge kaliumwaarden?
Een verhoogde kaliumwaarde, ook wel hyperkalinmie, kan ernstige symptomen met zich meebrengen. Veel voorkomende klachten zijn:
- Spierzwakte
- Hartritmestoornissen (bijvoorbeeld een onregelmatige hartslag)
- Tintelingen of gevoelloosheid
- Vermoeidheid en misselijkheid
Als je deze symptomen ervaart, kan dit duiden op een te hoge kaliumwaarde, en het is raadzaam om je bloed te laten testen
Kaliumtekort: Wanneer komt het voor?
Een kaliumtekort (ook wel hypokaliëmie genoemd) kan eveneens schadelijk zijn voor de gezondheid. Tekorten komen vaak voor bij mensen die diuretica gebruiken, of bij een slecht voedingspatroon. De symptomen van een kaliumtekort kunnen zijn:
- Spierkrampen
- Vermoeidheid
- Verzwakte reflexen
- Onregelmatige hartslag
Het aanvullen van je kaliumgehalte kan eenvoudig door kaliumrijke voeding te consumeren. Maar wat zijn de belangrijkste voedingsbronnen van kalium?
Casus van Andre
Andre, een actieve man van 55, kreeg ineens last van hevige hartkloppingen en spierzwakte. Bezorgd over zijn gezondheid, bezocht hij zijn huisarts, die hem doorverwees naar een cardioloog. Na verschillende onderzoeken leek het erop dat Jan een hartprobleem had. Pas na een bloedtest kwam de verrassende oorzaak aan het licht: in plaats van een hartkwaal, bleek Jan een ernstig kaliumtekort te hebben. Na het aanpassen van zijn voeding en een kaliumsupplement verdwenen zijn klachten binnen enkele weken volledig. Wat aanvankelijk een ernstige hartdiagnose leek, bleek een eenvoudig op te lossen tekort aan kalium!
Waar zit kalium in?
Kalium komt veel voor in verschillende voedingsmiddelen, waardoor het mogelijk is om een gezond kaliumgehalte via je dieet te onderhouden. Voedingsmiddelen rijk aan kalium zijn onder andere:
- Bananen
- Aardappelen
- Spinazie
- Avocado
- Sinaasappelsap Een gebalanceerd dieet kan je helpen om je kaliumwaarde op peil te houden, maar in geval van aanhoudende symptomen is een bloedtest de beste manier om je kaliumgehalte te controleren.
Wanneer moet je je kaliumwaarde testen?
Het is belangrijk om je kaliumwaarden regelmatig te laten controleren als je bepaalde symptomen ervaart, zoals hartritmestoornissen of spierkrampen. Bij klachten is het echter aan te raden de test bij je huisarts te laten doen, vooral omdat de kaliumtest gevoeliger is dan andere bloedwaarden.
Waarom is de kaliumtest zo gevoelig?
In tegenstelling tot de meeste bloedwaarden, die dagen tot zelfs weken stabiel kunnen blijven in de buisjes die Bloedwaardentest gebruikt, is kalium veel gevoeliger. Kaliumwaarden kunnen binnen enkele uren na de bloedafname gaan afwijken als het bloed te lang onderweg is naar het laboratorium. Dit komt doordat kalium uit beschadigde bloedcellen in de bloedbaan kan vrijkomen, wat de werkelijke waarde kunstmatig verhoogt.
Daarom kan een kaliumtest na 24 uur al onbetrouwbaar worden, wat bij veel andere bloedwaarden niet het geval is. Voor een betrouwbare uitslag bij klachten zoals hartkloppingen geniet het de voorkeur om deze test bij de huisarts te laten uitvoeren, omdat het bloed daar direct getest wordt.
Kalium bij Bloedwaardentest
Bij Bloedwaardentest kun je je kaliumwaarden laten testen, maar het is belangrijk om te weten dat deze test vooral preventief van aard is en slechts indicatief kan zijn. De nauwkeurigheid van de uitslag hangt sterk af van de snelheid waarmee het bloedmonster wordt verwerkt. Voor betrouwbare resultaten bij ernstige klachten, zoals hartritmestoornissen, wordt een directe bloedtest bij de huisarts aanbevolen.
Schrijf daarom altijd de afname datum en tijd op je labformulier, wij kunnen dan berekenen wat de afwijking zou kunnen zijn.
De Kalium bloedtest maakt onderdeel uit van insidetracker, Metabollic balance en andere testen.
Wij bevelen deze test niet los aan, omdat het een grote kans is dat het monster afgekeurd wordt omdat het hemolytisch op het lab aankomt. De overige testen kunnen dan wel geanalyseerd worden. Als de test mislukt is krijg je het geld voor de Kalium analyse terug.