Moet je nuchter zijn voor het meten van testosteron?
Moet je nuchter zijn om je testosteron te meten? Nee, je hoeft niet nuchter te zijn, maar om de waardes van eerdere metingen goed met elkaar te vergelijken, of om de uitslag met een arts te bespreken, is het raadzaam om voor 10 uur 's 's ochtends te gaan prikken zodat een goed vergelijk met eerdere metingen mogelijk is.
De testosteronspiegel in het lichaam varieert gedurende de dag en vertoont een patroon van pieken en dalen. Het dagelijkse verloop van de testosteronspiegel wordt beïnvloed door het biologische ritme van het lichaam, dat is het natuurlijke 24-uursritme dat het slaap-waakpatroon en andere lichaamsfuncties regelt. Over het algemeen zijn er enkele belangrijke kenmerken van de dagelijkse schommelingen in de testosteronspiegel:
- Ochtendpiek: De testosteronspiegel is meestal het hoogst in de vroege ochtend, meestal tussen 7 en 8 uur 's ochtends. Dit wordt vaak aangeduid als de "ochtendpiek". Dit is het moment waarop mannen vaak het hoogste niveau van energie en alertheid ervaren.
- Dalen in de loop van de dag: Na de ochtendpiek begint de testosteronspiegel in de loop van de dag geleidelijk te dalen. Het dieptepunt wordt meestal in de late namiddag of vroege avond bereikt.
- Nachtdaling: Tijdens de nacht blijft de testosteronspiegel laag en begint deze weer te stijgen in de vroege ochtend, wat het dagelijkse patroon van schommelingen herhaalt.
Dit dagelijkse patroon van schommelingen in de testosteronspiegel wordt gereguleerd door het endocriene systeem. Het endocriene systeem is een complex systeem in het lichaam dat bestaat uit klieren die hormonen produceren en deze hormonen vervolgens in de bloedbaan vrijgeven om verschillende lichaamsfuncties te reguleren en te coördineren. Hormonen zijn chemische boodschappers die signalen door het hele lichaam dragen en betrokken zijn bij tal van fysiologische processen en functies.
Voor testosteron gaat het met name om de hypothalamus en de hypofyse in de hersenen, die signalen sturen naar de testikels om testosteron te produceren.
Er kunnen individuele variaties kunnen optreden en niet iedereen ervaart deze schommelingen op exact dezelfde manier. Ook kunnen externe factoren, zoals slaappatronen, stress, dieet, lichaamsbeweging en leeftijd, de testosteronspiegel beïnvloeden. Over het algemeen is echter de ochtend de tijd waarin de testosteronspiegel het hoogst is bij de meeste mannen.
De waardes van testosteron kunnen enigszins variëren gedurende de dag, maar de schommelingen zijn meestal relatief klein.
De testosteronspiegel kan variëren om verschillende redenen, en de resultaten zullen specifiek zijn voor jouw situatie.
Ochtendpiek: De testosteronspiegel kan 's ochtends tussen 10 en 35 nmol/L liggen, afhankelijk van de persoon. Dit zijn gemiddelden, en individuele variatie is groot. Het kan hoger zijn bij jongere mannen en lager bij oudere mannen.
Dalen in de loop van de dag: Na de ochtendpiek begint de testosteronspiegel gedurende de dag te dalen. Het kan in de late namiddag en avond dalen tot ongeveer 7-28 nmol/L, opnieuw afhankelijk van de persoon en de referentiewaarde die het betreffende laboratorium hanteert bij de gebruikte test.