Wat is een SOA? Alles wat je moet weten over de meest voorkomende SOA's en hun symptomen
Een SOA is een seksueel overdraagbare aandoening die vaak onopgemerkt blijft maar ernstige gevolgen kan hebben. Gebruik onze keuzehulp op Bloedwaardentest.nl om te bepalen welke SOA-test je nodig hebt.
Wat is een SOA? Een SOA, of seksueel overdraagbare aandoening, is een infectieziekte die je kunt oplopen door onbeschermd seksueel contact. Dit betekent dat je seks hebt zonder condoom, waardoor bacteriën, virussen of parasieten kunnen worden overgedragen van de ene persoon naar de andere. Deze ziekteverwekkers kunnen aanwezig zijn in sperma, vaginaal vocht, bloed, en zelfs op de huid. Het is belangrijk om te weten hoe je een SOA kunt herkennen, welke symptomen kunnen optreden en hoe je jezelf kunt laten testen.
Welke SOA's komen het meest voor?
SOA’s zijn helaas niet zeldzaam. Vooral mensen met wisselende seksuele contacten of jongeren onder de 25 jaar lopen een hoger risico. Hier zijn de meest voorkomende SOA's:
- Chlamydia: Deze bacteriële infectie is de meest voorkomende SOA in Nederland. Chlamydia kan leiden tot infecties in de urinebuis, baarmoederhals, endeldarm of keel.
- Gonorroe: Veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae, leidt deze SOA tot ontstekingen in de geslachtsdelen, anus en/of keel.
- Genitale wratten: Deze worden veroorzaakt door het HPV-virus en verschijnen als wratten op of rond de geslachtsdelen en anus.
- Syfilis: Een ernstige SOA die begint met pijnloze zweertjes op de geslachtsdelen en, indien onbehandeld, ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
- Herpes Genitalis: Veroorzaakt door het herpes-simplexvirus, kan deze SOA leiden tot terugkerende pijnlijke blaren rond de geslachtsdelen.
- HIV: Het humaan immunodeficiëntievirus tast het immuunsysteem aan en kan, zonder behandeling, leiden tot aids.
- Trichomonas: Een parasitaire SOA die ontstekingen kan veroorzaken in de vagina, plasbuis en blaas.
- Genitale infecties: Deze worden vaak veroorzaakt door schimmels zoals candida en komen vaker voor bij vrouwen.
SOA-symptomen: Waar moet je op letten?
Veel SOA's geven in het begin geen duidelijke symptomen, wat het moeilijk kan maken om te weten of je besmet bent. Toch kunnen er na enkele weken symptomen optreden die variëren afhankelijk van de specifieke SOA. Hier zijn enkele veelvoorkomende symptomen om op te letten:
SOA-symptomen bij mannen:
- Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
- Afscheiding uit de plasbuis, ook wel bekend als een 'druiper'
- Jeuk, zweertjes of wratjes op de penis, eikel en/of anus
- Pijn in de balzak
SOA-symptomen bij vrouwen:
- Pijn of een branderig gevoel bij het plassen
- Veranderde of abnormaal ruikende vaginale afscheiding
- Jeuk, zweertjes of wratjes op de schaamlippen en/of in de vagina of anus
- Vaginaal bloedverlies na seks of tussen menstruaties door
- Pijn in de onderbuik
Hoe weet ik of ik een SOA heb? Belang van een SOA-test
De enige manier om zeker te weten of je een SOA hebt, is door een SOA-test te doen. Het is verstandig om je te laten testen na onbeschermde seks of als je symptomen ervaart die kunnen wijzen op een SOA. Ook als je geen klachten hebt, is het belangrijk om te testen, vooral als je meerdere seksuele partners hebt gehad. SOA's kunnen soms worden overgedragen via de huid of besmette voorwerpen zoals handdoeken, dus testen is altijd aan te raden.
Wanneer moet je een SOA-test doen?
Timing is cruciaal bij het testen op SOA's. Elke SOA heeft een zogenaamde incubatietijd, de periode tussen de besmetting en het moment waarop de infectie met een test kan worden gedetecteerd. Test je te vroeg, dan kan de uitslag onbetrouwbaar zijn. Raadpleeg altijd de informatie in de handleiding van je zelftest of vraag advies aan een arts.
SOA-behandeling: Wat moet je weten?
Een SOA verdwijnt niet vanzelf en kan ernstige gevolgen hebben als deze onbehandeld blijft. Gelukkig zijn veel SOA's goed te behandelen met medicijnen zoals antibiotica, virusremmers of antischimmelmiddelen. Het is essentieel om na een positieve testuitslag onmiddellijk met de behandeling te beginnen om complicaties te voorkomen.
Tijdens de behandeling is het belangrijk om geen seks te hebben totdat je volledig genezen bent en niet meer besmettelijk bent. Het informeren van je seksuele partner(s) is ook cruciaal zodat zij zich kunnen laten testen en behandelen indien nodig.
Welke SOA-test heb ik nodig? Gebruik onze keuzehulp
Weet je niet zeker welke SOA-test je moet doen? Maak gebruik van onze handige keuzehulp op Bloedwaardentest.nl. Deze tool helpt je om snel en gemakkelijk te bepalen welke test voor jou geschikt is, gebaseerd op jouw persoonlijke situatie en symptomen. Zo krijg je direct advies op maat en weet je precies welke SOA-test je moet doen en wanneer.