Bof virus IgM en IgG (parotitis)
Bof virus IgM en IgG parotitis.
Mumps virus IgM en igG (MUMM, MUMG. serum)
Symptomen: Koorts, parotitis;
Complicaties: pancreatitis, orchitis, meningitis, gehoorverlies in het binnenoor.
Over de Bof
De Bof, ook wel dikoor genoemd, is een meestal onschuldige virale kinderziekte die wordt veroorzaakt door een paramyxovirus.
De ziekte wordt overgedragen via de lucht of speeksel en heeft een incubatietijd van 14 tot 21 dagen.
De IgM antistoffen kunnen meestal vanaf 3 dagen na de eerste ziektedag worden aangetoond en zijn tot enkele weken na de ziekte nog goed aantoonbaar, daarna gaan ze over in IgG antistoffen.
Om het virus eerder aan te tonen is ook een PCR test mogelijk in de vorm van een DNA test voor het Parotitis virus RNA (PCR) uit EDTA-bloed of sputum voor € 195,-
De zwelling van de grote speekselklier het meest in het oog springend. De wang kan hierdoor flink dik worden. Het is pijnlijk om te eten en om te slikken.
Tijdens de kindertijd heeft 30% van de kinderen geen enkel symptoom of is er slechts sprake van een bovenste luchtweginfectie. Maar deze kinderen zijn wel besmettelijk voor anderen.
De bof kan leiden tot de volgende complicaties:
- Hersenvliesontsteking (meningitis)
- Hersenontsteking (encefalitis)
- Ontsteking van de eileider (salpingitis)
- Ontsteking van de testikel (orchitis)
- Ontsteking van de alvleesklier (pancreatitis).
- Blindheid
- Doofheid
Bij kinderen komt hersenvliesontsteking in minder dan 1,0% van de gevallen voor. De andere complicaties treden zelden op. De prognose van de complicaties is gunstig.
Wanneer iemand na de kindertijd de bof krijgt, heeft hij of zij een hogere kans op complicaties.
25% van de mannen die na de puberteit de bof krijgen, krijgt last van teelbalontsteking (orchitis). Hierbij kan er onvruchtbaarheid ontstaan, maar dit is uiterst zeldzaam, ook al omdat het doorgaans een eenzijdige orchitis betreft; bij één op de zes patiënten raken beide zaadleiders ontstoken en zelfs dan leidt het zelden tot steriliteit. In grote onderzoeken van steriele mannen komt bof ook nauwelijks als onderliggende oorzaak naar voren.
De bof kwam veel als kinderziekte in Nederland voor totdat in 1987 het BMR-vaccin (bof, mazelen en rodehond) werd geïntroduceerd. De vaccinatie geeft bij veel mensen een minder goede immuunrespons dan de natuurlijke bofinfectie, maar is meer dan voldoende om epidemieën te voorkomen met alle nadelen die daar bij horen.