Dengue knokkelkoorts oude besmetting
Bloedonderzoek Dengue IgG (DENGG uit serum)
Dengue is een virale ziekte die wordt overgedragen door muggen van het geslacht Aedes, met name de Aedes aegypti-mug. Het virus kan symptomen veroorzaken variërend van milde griepachtige verschijnselen tot ernstige en potentieel levensbedreigende aandoeningen.
Waarom dit bloedonderzoek?
Als je voor de tweede keer Dengue krijgt is het gevaarlijk en kun je niet zomaar afreizen naar Dengue gebied zonder vaccinatie.
Daarom is het belangrijk om vooraf te testen of je al eens Dengue gehad hebt.
Deze tests kunnen de aanwezigheid van het virus en antilichamen in het bloed detecteren, wat helpt bij het stellen van een nauwkeurige diagnose en het bepalen van de beste behandelingsopties.
Over het algemeen worden IgG-antistoffen meestal gedetecteerd in het bloed na ongeveer 1 tot 2 weken na het begin van de symptomen. Dit betekent dat IgG-antilichamen zich ontwikkelen in de latere stadia van een dengue-infectie, nadat het virus zich in het lichaam heeft vermenigvuldigd en het immuunsysteem is begonnen te reageren.
Het risico van het krijgen van een tweede keer dengue, ook wel bekend als een secundaire dengue-infectie, kan ernstiger zijn dan bij de eerste infectie. Dit fenomeen staat bekend als "antilichaamafhankelijke versterking" of "antilichaamafhankelijke verergering" van dengue (ADE - Antibody-Dependent Enhancement).
Dit is hoe het werkt:
Eerste infectie: Wanneer iemand voor de eerste keer wordt blootgesteld aan het denguevirus en herstelt, ontwikkelt die persoon antilichamen tegen dat specifieke virusserotype (variant). Deze antilichamen bieden bescherming tegen herinfectie door hetzelfde serotype.
Tweede infectie: Als dezelfde persoon later wordt blootgesteld aan een ander serotype van het denguevirus, kunnen de antilichamen die zijn ontwikkeld als reactie op de eerste infectie paradoxalerwijs het risico op ernstigere symptomen verhogen. Dit komt doordat de antilichamen die aanwezig zijn, het nieuwe virusserotype niet effectief neutraliseren, maar eerder helpen om het virus in de cellen te brengen waar het zich kan vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot een meer ernstige vorm van de ziekte, zoals dengue-hemorragische koorts (DHF) of dengue-shocksyndroom (DSS).
Als je eenmaal besmet bent met Dengue is het dus raadzaam je te laten vaccineren voordat je weer een dengue gebied in gaat.
Ga bij klachten altijd naar je huisarts of tropenarts.