Dengue knokkelkoorts recente besmetting
Bloedonderzoek Dengue IgM DENGM uit serum
Dengue is een virale ziekte die wordt overgedragen door muggen van het geslacht Aedes, met name de Aedes aegypti-mug. Het virus kan symptomen veroorzaken variërend van milde griepachtige verschijnselen tot ernstige en potentieel levensbedreigende aandoeningen.
Let op! Bij klachten die duiden op een acute infectie van Dengue is het raadzaam om direct contact op te nemen met je huisarts.
Waarom dit bloedonderzoek?
- Vroege diagnose: Het vroegtijdig opsporen van dengue is belangrijk om snel de juiste medische zorg te kunnen bieden. Vroege symptomen van dengue kunnen lijken op die van andere ziekten, zoals griep, en een bloedtest kan helpen om een nauwkeurige diagnose te stellen.
- Bevestiging van diagnose: Een bloedtest kan helpen om de diagnose van dengue te bevestigen, vooral in gebieden waar de ziekte endemisch is. Dit is vooral relevant wanneer de symptomen ernstig zijn en mogelijk ziekenhuisopname vereisen.
- Differentiële diagnose: Omdat de symptomen van dengue vergelijkbaar kunnen zijn met die van andere infectieziekten zoals chikungunya en zika, kan een bloedtest helpen om onderscheid te maken tussen deze aandoeningen en zo de juiste behandeling mogelijk maken.
- Monitoring van de ziekte: de test kan worden gebruikt om de voortgang van de ziekte te volgen en te bepalen of de patiënt herstelt of dat de situatie verslechtert.
- Beoordeling van ernst: Bij ernstige gevallen van dengue kan een bloedtest helpen om te bepalen of er sprake is van dengue hemorragische koorts of dengue-shocksyndroom. Deze ernstige complicaties kunnen leiden tot inwendige bloedingen en shock, en het monitoren van bepaalde bloedparameters is essentieel om de juiste behandeling te bieden.
Deze tests kunnen de aanwezigheid van het virus en antilichamen in het bloed detecteren, wat helpt bij het stellen van een nauwkeurige diagnose en het bepalen van de beste behandelingsopties.
Bij een dengue-infectie verschijnen IgM-antilichamen meestal binnen 3-6 dagen na het begin van de symptomen en kunnen enkele weken tot maanden aanhouden voordat ze geleidelijk afnemen. IgG-antilichamen ontstaan later en blijven vaak voor langere tijd aanwezig in het bloed. De IgG antilichamen worden in deze test niet getest, daarvoor kan je kiezen voor de Dengue IgM/IgG bloedtest.
Het risico van het krijgen van een tweede keer dengue, ook wel bekend als een secundaire dengue-infectie, kan ernstiger zijn dan bij de eerste infectie. Dit fenomeen staat bekend als "antilichaamafhankelijke versterking" of "antilichaamafhankelijke verergering" van dengue (ADE - Antibody-Dependent Enhancement).
Dit is hoe het werkt:
Eerste infectie: Wanneer iemand voor de eerste keer wordt blootgesteld aan het denguevirus en herstelt, ontwikkelt die persoon antilichamen tegen dat specifieke virusserotype (variant). Deze antilichamen bieden bescherming tegen herinfectie door hetzelfde serotype.
Tweede infectie: Als dezelfde persoon later wordt blootgesteld aan een ander serotype van het denguevirus, kunnen de antilichamen die zijn ontwikkeld als reactie op de eerste infectie paradoxalerwijs het risico op ernstigere symptomen verhogen. Dit komt doordat de antilichamen die aanwezig zijn, het nieuwe virusserotype niet effectief neutraliseren, maar eerder helpen om het virus in de cellen te brengen waar het zich kan vermenigvuldigen. Dit kan leiden tot een meer ernstige vorm van de ziekte, zoals dengue-hemorragische koorts (DHF) of dengue-shocksyndroom (DSS).
Als je eenmaal besmet bent met Dengue is het dus raadzaam je te laten vaccineren voordat je weer een dengue gebied in gaat.
Ga bij klachten altijd naar je huisarts of tropenarts.