Dihydrotestosteron (DHT)
Dihydrotestosteron, ook wel DHT genoemd, staat bekend als de grootste oorzaak van het erfelijk kaal worden bij mannen.
Meer over dihydrotestosteron
Dihydrotestosteron, of androstanolon, is een biologisch actieve stof die in de cel wordt gemaakt uit de minder actieve voorloper, testosteron, met behulp van het enzym 5-alfa-reductase.
Naarmate we ouder worden neemt de dihydrotestosteron in ons lichaam toe. Wanneer de haarzakjes gevoelig zijn voor dihydrotestosteron, zullen deze gaan krimpen. Bij het krimpen van de haarzakjes, worden de haren steeds dunner met minder pigment en hebben een kortere levensduur. Uiteindelijk zijn de haarzakjes te zwak om een haar te produceren en zullen afsterven. Wanneer dit proces doorzet, zullen mannen het bekende kaalheids patroon ontwikkelen (inhammen en kalende kruin).
Om ontwikkeling van kaalheid bij mannen tegen te gaan, worden daarom soms geneesmiddelen gegeven die het enzym 5-alfa-reductase remmen, zoals finasteride en dutasteride. Ook Minoxidil wordt lokaal toegediend tegen kaalheid.
Erfelijke haaruitval, oftewel alopecia androgenetica, komt ook bij ongeveer 3% van de vrouwen onder de 30 voor. Omdat vrouwen hun haar vaak als één van de belangrijkste uiterlijke kenmerken beschouwen, kan dit erg vervelend zijn. Erfelijke haaruitval wordt veroorzaakt door dihydrotestosteron. Dit testosteron zorgt ervoor dat de haarfollikels verschrompelen en dat er geen gezonde haren meer kunnen groeien. Na een tijdje sterft het haar volledig af en zal er geen haar meer terug groeien. Wanneer dit een tijdje aanhoud zullen er dunnere plekken in het haar bij de vrouw ontstaan.
Referentiewaarden:
- Mannen: +/- 0,20 - 2,90 nmol/L afhankelijk van de leeftijd
- Vrouwen: +/- 0,03 - 0,30 nmol/L afhankelijk van de leeftijd
DHT is vermindert bij:
Hypogonadisme, 5-alpha-reductase deficiëntie, syndroom van Klinefelter, impotentie, levercirrose, oestrogeenbehandeling.
DHT is verhoogd bij:
Vroegtijdige puberteit, adrenogenitaal syndroom, bijnier tumoren, testis en eierstok tumoren, hirsutisme*, polycysteuze eierstokken**
*Overmatige haargroei bij vrouwen, in een mannelijk patroon. Dat betekent dat er haren groeien op plaatsen waar vrouwen normaal geen haren hebben, zoals op het gezicht (baard en snor), in de hals, op de borst, rond de tepels, op de onderbuik tussen navel en schaamstreek, en op de benen. De haren zijn ook donker en dik, veel meer zichtbaar dan de lichtgekleurde kleine donshaartjes die normaal gesproken op het gezicht en het lichaam van vrouwen voorkomen die niet of nauwelijks zichtbaar zijn.
Hirsutisme komt vaak voor, circa 5% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd heeft er last van. Het wordt door zorgverzekeraars gezien als alleen een cosmetisch probleem, maar de vrouwen die er last van hebben lijden er erg onder. Het wordt veroorzaakt door een verstoring in het hormonale evenwicht.
**Bij het polycysteus-ovariumsyndroom maken de eierstokken te veel mannelijk hormoon.
- De eisprong wordt onregelmatig of blijft uit.
- Je kunt last hebben van meer beharing en puistjes.
- Het komt vaker voor bij overgewicht.
- Afvallen kan helpen.
- Hormonen kunnen helpen de eisprong op te wekken.
- Neem contact op met je huisarts als je zwanger wil worden
Gebruikte methode: Liquid Chromatography Mass Spectrometry (LC-MS)
Door vloeistofchromatografie (LC) te koppelen aan massaspectrometrie (MS) hebben analytische wetenschappers een krachtig hulpmiddel om aan de strenge kwaliteitseisen te voldoen. Vanwege hun veelzijdigheid en efficiëntie worden instrumenten voor vloeistofchromatografie-massaspectrometrie (LC-MS) gebruikt in veel moderne analytische laboratoria.