Factor VIII
Voor dit onderzoek is een toestemmingsverklaring nodig.
Er worden twee testen uitgevoerd:
- Factor VIII related antigeen (assoc.)
(v. Willebrand ag.)" - Factor VIII:c (activiteit) citraatplasma (lichtblauwe buis) + Toestemmingsverklaring.
. Een toestemmingsverklaring van de patiënt is vereist.
Deze test moet op het lab geschieden en kan niet decentraal op een lokale prikpost worden afgenomen.
De ziekte van Von Willebrand is de meest voorkomende stollingsafwijking en komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor. Het is een erfelijke aandoening, iemand die de ziekte van Von Willebrand heeft, is er mee geboren. Het kan gebeuren dat het niet in de familie zit en iemand het wel heeft. We spreken dan van een spontane mutatie.
Wat is Von Willebrand?
Bij iemand met de ziekte van Von Willebrand gaat er iets mis in de bloedstolling, er is te weinig Von Willebrand-factor aanwezig of er is iets mis met de werking ervan. Bij mensen met een verlaagd gehalte aan de Von Willebrand-factor, kan ook het factor VIII gehalte verlaagd zijn. Naarmate het gehalte aan de Von Willebrand-factor of factor VIII lager is, zal de ziekte ernstiger zijn. Een goed verloop van de bloedstolling in het menselijk lichaam is van zeer veel factoren afhankelijk. Een van deze factoren is het voldoende aanwezig zijn van de Von Willebrand factor. De Von Willebrand factor is een speciaal eiwit dat tijdens het stollingsproces een lijmfunctie vervult en factor VIII vervoerd. Het eiwit is nodig om de hechting van bloedplaatjes aan de vaatwand mogelijk te maken.
Het quotiënt van factor VIII-activiteit en antigeen moet tussen 0,70 en 1,30 liggen, quotiënten onder 0,6 kunnen wijzen op een disfunctie. synoniem: Antihämophilies-Globulin-A-Antigen
methode
Fotometrie (PHOT)
Klinische indicatie Diagnose en follow-up van hemofilie A, syndroom van von Willebrand, hemofilieremmer, trombofilie
Beoordeling
Verminderde activiteit: hemofilie A, von Willebrand-syndroom, vrouwelijke dirigentstatus, factor VIII-remmers, consumptiecoagulopathie (DIC), fosfolipide-antilichaamsyndroom.
Verhoogde activiteit: acute fase-reactie, trombofilie