zelf_bloedonderzoek_aanvragen

Ferritine

Ferritine
19.00
InStock
Aantal
Ferritine
Wordt ondesteund door InsiteTracker
Deze test meet de hoeveelheid ferritine in bloed. Ferritine is een eiwit dat vooral in de lever en in het beenmerg aanwezig is en dat wordt gebruikt om ijzer op te slaan. Een kleine hoeveelheid ferritine zit echter ook in het bloed. De hoeveelheid ferritine in bloed is een maat voor de hoeveelheid ferritine (en dus de hoeveelheid ijzer) in de lever en het beenmerg.

IJzer is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen (hemoglobine) in het beenmerg. Als het lichaam te weinig ijzer heeft, zal eerst de reservevoorraad in de vorm van ferritine opgemaakt worden. Pas als er bijna geen ferritine meer is, maakt het lichaam te weinig rode bloedcellen aan en is er sprake van bloedarmoede.

Bij teveel ijzer in het lichaam is de hoeveelheid ferritine in de weefsels en het bloed te groot en ontstaat een aandoening die men ijzerstapelingsziekte (hemochromatose) noemt.

Als de hoeveelheid hemoglobine niet voldoende is (bloedarmoede), is een tekort aan ijzer een van de mogelijke oorzaken. De bepaling van ferritine is een goede test om een ijzertekort vast te stellen. IJzertekort kan ontstaan door overmatig bloedverlies, onvoldoende ijzer in de voeding of onvoldoende opname van ijzer (uit de voeding) in de darmen. Klachten die passen bij bloedarmoede zijn moeheid, kortademigheid en duizeligheid.

Ferritine is ook een goede test om ijzerstapeling (hemochromatose) in het lichaam vast te stellen als gevolg van een teveel aan ijzer. Hemochromatose is een erfelijke ziekte waarbij het lichaam teveel ijzer opneemt in de darmen. Klachten die passen bij ijzerstapelingsziekte zijn moeheid en pijn in gewrichten

 
Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

apk dokter  - Hoe verhoog ik mijn Ferritine?
22-05-2019 9:55:22
Ferritinewaarden kunnen dalen door een ijzertekort of door slechte voeding. Bovendien zijn er een heleboel medische aandoeningen en chronische ziekten die het ferritinegehalte kunnen verlagen. Lage ferritinewaarden kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken, maar meestal is het niet zo moeilijk om de hoeveelheid ferritine in uw lichaam te verhogen. Het is mogelijk om de ferritinewaarden in uw bloed te verhogen door alle gezondheidsproblemen vast te stellen, supplementen in te nemen en je voeding aan te passen zoals het meer eten van:
Rundvlees
Lam
Lever
Schelpdieren
Eieren
Spinazie
Tarwe
Haver
Noten
Rijst
Bonen
Coen  - Te kort ferritine
21-05-2019 22:14:00
Veel info.

Vraag wat kan ik zelf doen om weer op normale waarde ferritine te komen