Globuline eiwitelectroferese en eiwit totaal
Bij deze test worden eiwit electroferese en eiwittotaal (proteine) uit serum bepaald.
Deze test is hetzelfde als eiwitspectrum
Globulinen zijn een groep eiwitten in uw bloed. Ze worden in je lever gemaakt door je immuunsysteem. Globulinen spelen een belangrijke rol bij de leverfunctie, de bloedstolling en het bestrijden van infecties. Er zijn vier hoofdtypen globulinen. Ze heten alfa 1, alfa 2, bèta en gamma. Net zoals er verschillende soorten globulinen zijn, zijn er ook verschillende soorten globulinetesten. Waaronder:
- Totale eiwittest. Deze bloedtest meet twee soorten eiwitten: globuline en albumine. Als het eiwitgehalte laag is, kan dit betekenen dat u een lever- of nierziekte heeft.
- Serum eiwit elektroforese. Deze bloedtest meet gammaglobulinen en andere eiwitten in uw bloed. Het kan worden gebruikt om een verscheidenheid aan aandoeningen te diagnosticeren, waaronder aandoeningen van het immuunsysteem en een type kanker dat multipel myeloom wordt genoemd.
Andere namen voor globulinetesten: Serumglobuline-elektroforese, totaal eiwit
Deze test is hetzelfde als deze test: https://www.bloedwaardentest.nl/eiwitspectrum-eiwitelectroferese-en-eiwit-totaal.html
Afhankelijk van de ziekte treden verschillen in de samenstelling van de eiwitfracties. eiwitelektroforese wordt gebruikt om de verschillende eiwitten te meten. Het speelt ook een belangrijke rol bij het opsporen van monoklonale gammopathie. Dat is een aandoening waarbij in het bloed of in de urine bepaalde antilichamen gevonden worden, de zogenaamde immunoglobulinen. Daarom is het belangrijk om dit onderzoek te combineren met immunoglobuline IgA, IgG en IgM.
Lage globulinespiegels kunnen een teken zijn van lever- of nierziekte. Hoge niveaus kunnen wijzen op infectie, ontstekingsziekte of immuunstoornissen.
Hoge globulinespiegels kunnen ook wijzen op bepaalde soorten kanker, zoals multipel myeloom, de ziekte van Hodgkin of kwaadaardig lymfoom. Abnormale resultaten kunnen echter te wijten zijn aan bepaalde medicijnen, uitdroging of andere factoren. Doe deze test dus altijd in combinatie met andere testen, zodat je behandelaar een goed inzicht krijgt in de betekenis van de uitslag. Globuline is een klasse van eiwitten in het bloedplasma. Elektroforese is een techniek om eiwitten te scheiden op basis van hun lading en grootte. Eiwit-elektroforese is een methode om verschillende eiwitfracties, zoals albumine en globulines, te scheiden en kwantificeren om inzicht te krijgen in de eiwitverdeling in het bloed. Globulines zijn een deel van het totale eiwitspectrum dat via elektroforese kan worden geanalyseerd. Kort gezegd, globulines zijn specifieke eiwitten, terwijl eiwit-elektroforese de techniek is om eiwitten, inclusief globulines, te scheiden en te analyseren.
Het combineren van verschillende bloedonderzoeken kan helpen om een completer beeld te verkrijgen. Bij het analyseren van het eiwitspectrum in het bloed, zou je kunnen overwegen om het te combineren met de volgende bloedonderzoeken:
- Volledig Bloedbeeld (Complete Blood Count, CBC): Dit meet de aantallen rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes, samen met andere parameters zoals hemoglobine en hematocriet. Dit kan informatie bieden over bloedarmoede, infecties en immuunrespons.
- Chemische Bloedonderzoeken (Comprehensive Metabolic Panel, CMP): Hierbij worden verschillende chemische stoffen in het bloed gemeten, zoals natrium, kalium, glucose, leverenzymen en nierfunctiemarkers. Dit kan inzicht geven in de algemene gezondheidstoestand en orgaanfunctie.
- Lipidenprofiel: Dit meet cholesterolniveaus (HDL, LDL), triglyceriden en andere lipiden in het bloed. Het geeft informatie over het risico op hart- en vaatziekten.
- Ontstekingsmarkers: Metingen van ontstekingsmarkers zoals C-reactief proteïne (Hs-CRP) en bezinkingssnelheid van erytrocyten (ESR of BSE) kunnen wijzen op ontstekingen of infecties.
- Hormoonniveaus: Afhankelijk van de symptomen en doelen, kunnen hormoonniveaus zoals schildklierhormonen (TSH, FT3, FT4), geslachtshormonen en cortisol relevant zijn.
- Specifieke Diagnosetests: Als er een vermoeden is van een bepaalde ziekte of aandoening, kan gerichte diagnostische tests zoals bloedglucose voor diabetes, markers voor auto-immuunziekten of tumormarkers worden toegevoegd.
- Urineonderzoek: Naast bloedonderzoeken kan een urineonderzoek aanvullende informatie bieden over nierfunctie, mogelijke infecties en andere gezondheidsaspecten.