Glutathion, Glutathion totaal, vrij, geoxideerd uit EDTA
Glutathion is een veel voorkomend peptide in weefsels. Het is een anti-oxidant.
(Voor dit onderzoek is een extra EDTA buisje nodig)
Glutathion is de belangrijkste lichaamseigen stof, die het lichaam inzet om gifstoffen onschadelijk te maken. Er zijn vele factoren die de lichaamsvoorraad van glutathion verminderen zoals: stress, vervuiling, straling, infectie, medicijnen, slechte voeding, veroudering, sport en verwonding.
Drie belangrijke functies van glutathion zijn:
- de ontgiftende eigenschappen
- de immuunversterkende eigenschappen
- de anti-oxidatieve functie
Referentiewaarden: Oxidatieve stress
GSHG - Glutathion, totaal* uitgedrukt in mg/l
GSHF - Reduziertes Glutathion* 150-460 mg/l
(vrij glutathion, GSHF)
GSSG - Glutathion, geoxideerd* 15-90 mg/l
In principe kan het lichaam zelf glutathion aanmaken uit aminozuren cysteïne, glutamine en glycine. De combinatie stress en ongezonde voeding of ziekte kan ervoor zorgen dat het lichaam niet meer in staat is om voldoende hoeveelheden glutathion te produceren. Glutathion deficiëntie leidt tot celbeschadiging en het verlies om optimaal te kunnen functioneren. Je energie daalt en ontstekingen komen vaker voor, ziektes ontstaan makkelijker of het verouderingsproces wordt versneld.
Om het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen worden antioxidanten en glutathion ingezet. Gezamenlijk vormen deze een stevige basis om aandoeningen en ziekten te vermijden. Omdat vrije radicalen worden afgevangen, kunnen deze geen schade aan gezonde lichaamscellen aanrichten.
Daling van glutathion komt voor bij:
- diabetes
- ontstekingsziekten
- leverbeschadiging
- chronisch lymfedeem
- tumoren
- stralingsschade
- milieubelasting
- drugs gebruik
- door sigarettenrook
- Glutathion wordt verbruikt tijdens oxidatieve stress
Oxidatieve stress kan onder andere ontstaan door roken, medicijngebruik, overmatig alcoholgebruik, te lange blootstelling aan de zon, intensief sporten, obesitas, hypoglykemie en depressie.
Voeding die de aanmaak van glutathion bevordert:
Amandelen, Walnoten, paranoten, groene asperges, avocado's, peterselie, kiwi's, boerenkool, broccoli, zoete aardappels, meloen, wortels, knoflook, sardientjes, spruitjes, waterkers, bloemkool, prei, knoflook, uien, eieren, vis, kip. Of voor vegetariërs: kikkererwten, linzen, rijsteiwit of hennep eiwit.
Vitamines en mineralen die nodig zijn voor aanmaak van Glutathion zijn: Vitamines B, Vitamine C, Vitamine E, Selenium, Zwavel en Magnesium.
Glutathion is een zeer gespecialiseerd onderzoek, de uitslag kan wel 2 weken in beslag nemen.