Glyfosaat: microbioom schade door bestrijdingsmiddelen
NIEUW Glyfosaat uit urine: meet de schade van bestrijdingsmiddelen op jouw microbioom.
(Code: GLYPHU) uit ochtendurine
Glyfosaat is wereldwijd het meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel. Het wordtvoornamelijk gebruikt om onkruid in de landbouwgrond te bestrijden.
Een urinetest voor glyfosaat kan de aanwezigheid en concentratie van glyfosaat en zijn metabolieten in het lichaam detecteren, wat kan wijzen op blootstelling aan dit middel. Deze test wordt gebruikt om de blootstelling aan glyfosaat te beoordelen, wat relevant kan zijn voor gezondheidsonderzoeken of het monitoren van blootstelling aan landbouwchemicaliën.
Door gebruik te maken van glyfosaat, wordt de zogenaamde Shikimate metabolische route van de plant geremd, wat tot gevolg heeft dat geen essentiële aminozuren meer kunnen worden gevormd.
Shikamate pathway is een metabolische route van zeven stappen die wordt gebruikt door o.a. planten.
Het werkingsmechanisme van Glyfosaat in planten is de verstoring van de shikimate-route, die betrokken is bij de synthese van de essentiële aromatische aminozuren, fenylalanine, tyrosine en tryptofaan.
Tot voor kort werd gesteld dat Glyfosaat niet schadelijk is voor mensen of voor zoogdieren, omdat het shikimate-pathway afwezig is bij alle dieren en mensen.
Echter, de darmbacteriën hebben wel een Shikamate pathway
Door de grote hoeveelheden Glyfosaat die in de landbouw gebruikt wordt, worden de darmbacteriën dus enorm geschaad, waardoor het microbioom enorm geschaad kan worden.
Glyfosaat werd in 1970 door Monsanto-chemicus John E. Franz ontdekt en in 1974 op de markt gebracht onder de handelsnaam Roundup. Hoewel glyfosaat en producten zoals Roundup wereldwijd zijn goedgekeurd door regelgevende instanties, zijn er zorgen gebleven over de effecten op mensen en het milieu. Een rapport uit 2016 van de gezamenlijke commissie van de WHO en de FAO over residuen van bestrijdingsmiddelen stelde dat het gebruik van glyfosaatformuleringen niet noodzakelijk een gezondheidsrisico vormt, met een acceptabele dagelijkse innamegrens van 1 milligram per kilogram lichaamsgewicht per dag voor chronische toxiciteit.
Glyfosaat kan potentieel gevaarlijk zijn voor mensen omdat er zorgen zijn over mogelijke gezondheidseffecten, waaronder een verband met bepaalde vormen van kanker, zoals aangegeven door sommige studies en organisaties. Er is echter nog steeds aanzienlijke discussie en onderzoek gaande over de mate en aard van deze risico's.