header logo groot

Helicobactor Pylori maagkanker

Helicobactor Pylori maagkanker
Helicobactor Pylori maagkanker
39.00
InStock
Aantal
Deze test meet de besmetting met Helicobacter pylori  door middel van een eenvoudig ontlastingonderzoek.
Veel mensen dragen de bacterie bij zich zonder daar last van te hebben. De bacterie kan echter (op den duur) verschillende klachten veroorzaken.
Helicobacter pylori infecties komen in de hele wereld erg veel voor. In ontwikkelingslanden is zo’n 90% van de bevolking besmet met deze bacterie. In Nederland schat men dat ongeveer 15% van de mensen onder de 40 jaar besmet is. Bij zeker 30% van de mensen boven de 60 jaar kan de bacterie worden vastgesteld, waarschijnlijk veroorzaakt door het drinkwater van vroeger.
  • Maagslijmvliesontsteking
In de meeste gevallen leidt besmetting alleen tot een maagslijmvliesontsteking (gastritis). Dit geeft lang niet bij iedereen klachten. Hierdoor wordt een besmetting soms niet of per toeval vastgesteld. Sommige mensen krijgen wel klachten bij een maagslijmvliesontsteking. De meest voorkomende klachten zijn (vage) pijn in de maagstreek, misselijkheid, opgeblazen gevoel, gebrek aan eetlust en soms braken. Bij een deel van deze mensen kan een maagzweer ontstaan. Het is niet duidelijk waarom sommige mensen die besmet zijn wel klachten (of zelfs een maagzweer) krijgen en anderen niet. Mogelijk spelen erfelijke factoren daarbij een rol.
Een langdurige (chronische) maagslijmvliesontsteking kan op den duur overgaan in een zogenaamde atrofische maagslijmvliesontsteking. Atrofie betekent het ‘verkleinen van weefsel’. Bij een atrofische maagslijmvliesontsteking is de slijmvlieslaag aan de binnenkant van de maag veel dunner dan normaal.
  • Ziekte van Ménétrier
Een speciale vorm van maagslijmvliesontsteking is de ziekte van Ménétrier. Dit ziektebeeld wordt ook wel een omschreven als een reuzenplooienmaag. Hoe zo’n reuzenplooienmaag ontstaat, is niet precies bekend. Mogelijk speelt een besmetting met de Helicobacter pylori een rol, eventueel in combinatie met een afwijking van het immuunsysteem.
  • Maagkanker
De Helicobacter pylori wordt ook in verband gebracht met maagkanker. Een langdurige maagslijmvliesontsteking kan veranderingen in het weefsel veroorzaken. Het maagslijmvlies is dan blijvend veranderd en dat kan op termijn de kans op maagkanker vergroten. Om deze reden is het altijd belangrijk een infectie met de Helicobacter pylori te behandelen.

Er zijn verschillende manieren om een besmetting met de Helicobacter pylori vast te stellen.
Dit kan door middel van bloedonderzoek of ontlastingsonderzoek  naar antistoffen tegen de bacterie. Als er antistoffen worden aangetroffen, betekent dit dat u besmet bent met de Helicobacter pylori.

Als bij u deze besmetting wordt aangetroffen kunt u bij uw huisarts een sterkte doses antibiotica krijgen om de bacterie te verwijderen. Daarna volgt een controle of de behandeling geholpen heeft.
Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

- Test Helicobacter Pylori bacterie
Goeden dag,
Op 26 juni jl. werd na een onderzoek door de huisarts via een feces onderzoek duidelijk dat ik de Helicobacterpylori bacterie bij mij draag die veel klachten met zich meebrengt.

Ik ben daarvoor behandeld met een kuur van 7 dagen 28 amoxilline 500 Mg 2xdd 2 en 7 dagen 14 Metrodinazol 500mg 2x dd.1.

De laatste in plaats van een meer gangbaarder middel maar toch gekozen in verband met mijn overige medicatie.

De laatste dag van inname was 2 juli.
.

Volgens de huisarts dient na 6 weken een controleonderzoek plaats te vinden maar gelet op de resterende klachten vraag ik mij af of ik dit onderzoek niet wat eerder kan laten verrichten door Bloedwaardeno,nderzoek bij voorbeeld.

Graag verneem ik uw advies.

Met vriendelijke groeten,

Sjef Post
0653958394