zelf_bloedonderzoek_aanvragen

Hematocriet (Ht) Dopingcontrole

Hematocriet (Ht) Dopingcontrole
Hematocriet (Ht) zie Bloedbeeld

Hematocriet is een maat voor de hoeveelheid rode bloedcellen (erytrocyten) in verhouding met de rest van het bloed. Als de hematocrietwaarde bijvoorbeeld 0,45 is, dan bestaat 100 ml bloed uit 45 ml rode bloedcellen. Het wordt alleen bepaald als onderdeel van een totaal bloedbeeld.

Een te hoog hematocriet (polycythemie) geeft een dikker of stroperiger bloed waardoor er meer risico’s zijn op hart- en vaatziekten. Ook door uitdroging (verlaging van totaal volume) of een te hoge aanmaak van erytrocyten in het beenmerg kan het hematocriet verhoogd zijn. Mensen die in hooggebergte wonen, waar de zuurstofdruk lager is, hebben over het algemeen meer rode bloedcellen nodig om toch voldoende zuurstof te transporteren. Zij maken dus relatief veel rode bloedcellen en hebben dan ook een hoger hematocriet. Hier wordt gebruik van gemaakt door topsporters. Zij hebben ook baat bij een zo effectief mogelijk zuurstoftransport in het bloed en trainen daarom voor grote evenementen op de hoogvlaktes.

Doping: hematocriet kan op kunstmatige wijze worden verhoogd door het gebruik van erytropoëtine, ook wel bekend als EPO. Bij het wielrennen en enkele andere sporten wordt er vaak misbruik gemaakt van de voordelen van een verhoogd hematocriet. Er kan immers meer zuurstof door het bloed vervoerd worden als er meer rode bloedcellen zijn. Echter maakt het het bloed ook stroperig wat de kans op verstopping van kleine vaatjes ook groter maakt. Het is dus niet helemaal zonder risico’s.

Normaalwaarde hematocriet

Onderzoek Waarde Eenheid
Mannen 0,41-0,50 l/l
Vrouwen 0,36-0,47 l/l
Zwangeren > 0,32 l/l
Neonaten (< 1 week) 0,41-0,65 l/l
Dopingcontrole < 0,50 l/l
 
Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Bart Boots  - hematocriet testen
31-05-2016 8:22:04
Ik wil graag mijn hematocriet testen. Waar kan dit en wat zijn de kosten?

Gr,

Bart