Hepatitis A
De Hepatitis A IgG/IgM combi-test (ook bekend als Anti-HAV IgG/IgM) is een bloedonderzoek waarmee antistoffen tegen het hepatitis A-virus worden opgespoord. Dit is een screeningstest om vast te stellen of je in contact bent geweest met het hepatitis A-virus en antistoffen hebt ontwikkeld.
Daarnaast kan de test worden gebruikt om de antistoftiter na vaccinatie te controleren. Als je de test uitvoert om dit na te gaan, vermeld dan bij de opmerkingen "titer na vaccinatie". De uitslag geeft aan of je positief (antistoffen aanwezig) of negatief (geen antistoffen) bent.
Over Hepatitis A:
Hepatitis A is een zeer besmettelijke ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. De ziekte kan zo mild verlopen dat deze onopgemerkt blijft. De meest voorkomende symptomen zijn vermoeidheid, lichte koorts, pijn in de bovenbuik en misselijkheid.
Symptomen
Kinderen hebben vaak weinig tot geen klachten; slechts 30% van de kinderen jonger dan 6 jaar vertoont symptomen. Bij volwassenen daarentegen veroorzaakt hepatitis A in meer dan 70% van de gevallen ziekteverschijnselen. Veelvoorkomende symptomen zijn:
- Geelzucht (het geel kleuren van de huid en het oogwit)
- Donkere urine
- Ontkleurde ontlasting
- Buikpijn
- Misselijkheid
- Koorts
- Vermoeidheid
- De symptomen ontstaan meestal 2 tot 6 weken na besmetting en kunnen enkele maanden aanhouden. Eén of meer van deze klachten kunnen al wijzen op een infectie met hepatitis A.
Verloop en herstel
Hepatitis A leidt vrijwel nooit tot een chronische infectie. Na besmetting duurt het gemiddeld 30 dagen voordat iemand ziek wordt. In het laatste deel van de incubatietijd is de besmette persoon echter al besmettelijk.
Binnen drie maanden geneest 85% van de patiënten vanzelf. Sterfte door acute hepatitis A komt zelden voor.
Oorzaken en overdracht
Hepatitis A wordt voornamelijk overgedragen via voedsel of water dat in contact is gekomen met besmette ontlasting. Op tropische bestemmingen kun je hepatitis A oplopen door het drinken van besmet water of door slechte hygiëne.
Andere overdrachtsvormen zijn:
- Anale seks (het virus komt via ontlasting over)
- Contact met besmette voorwerpen zoals handdoeken of kranen
Hepatitis A en risicogroepen
Momenteel is er sprake van een uitbraak van hepatitis A onder mannen die seks hebben met mannen. In Europa zijn al meer dan 1.000 gevallen gerapporteerd, en ook in Nederland wordt het virus steeds vaker aangetroffen bij deze groep.
Preventie
Om verspreiding van hepatitis A te voorkomen, zijn goede hygiënemaatregelen belangrijk:
- Was je handen grondig met water en zeep na toiletbezoek en vóór het koken of eten.
- Was je handen met water en zeep voor en na seks, of neem een douche.
- Gebruik condooms of latex handschoenen bij anale seks.
- Deel geen seksspeeltjes.
Vaccinatie
Vaccinatie is de meest effectieve manier om hepatitis A te voorkomen. Twee prikken bieden doorgaans levenslange bescherming, terwijl de eerste prik al direct bescherming biedt. Vaccinatie tegen hepatitis A is beschikbaar via de GGD of je huisarts.
Let op: vaccinatie is niet gratis, maar sommige zorgverzekeringen vergoeden (een deel van) de kosten.
Naast een vaccin dat specifiek tegen hepatitis A beschermt, bestaat er ook een gecombineerd vaccin dat beschermt tegen hepatitis A én B. Als je recht hebt op een gratis hepatitis B-vaccinatie via de GGD, kun je dit combineren met een hepatitis A-vaccinatie tegen een kleine meerprijs.
Met de juiste hygiëne en vaccinatie kun je het risico op hepatitis A aanzienlijk verkleinen.