Offerte aanvragen

Krijg je niet gevonden wat je zoekt op onze site? Wil je zakelijk, of voor meerdere personen een onderzoek laten uitvoeren? Vraag dan een offerte aan, zodat wij met je mee kunnen.

Terug

  • Hepatitis C ben je momenteel besmet?
  • Hepatitis C ben je momenteel besmet?

Hepatitis C ben je momenteel besmet?

    Hepatitis C Antigen meet of je op dit moment besmet bent, omdat het de aanwezigheid van het virus zelf (het antigeen) in je bloed detecteert. Een positief resultaat bij deze test wijst op een actieve infectie.

    Hepatitis C AK + 39,00Meer lezenHepatitis C al. anti-HCV test om een hepatitis C infectie vast te stellen. De infectie kan ongemerkt over gaan in een chronische vorm. Bestel hier je test!Meer lezen

    Hepatitis C AK + 39,00Hepatitis C al. anti-HCV test om een hepatitis C infectie vast te stellen. De infectie kan ongemerkt over gaan in een chronische vorm. Bestel hier je test!Sluiten

    HIV, Syfilis, Hepatitis + 79,50Meer lezenDit bloedonderzoek is de Risktest Combi: HIV Syfilis Hepatitis. Het onderzoek is snel anoniem en betrouwbaar.Meer lezen

    HIV, Syfilis, Hepatitis + 79,50Dit bloedonderzoek is de Risktest Combi: HIV Syfilis Hepatitis. Het onderzoek is snel anoniem en betrouwbaar.Sluiten

    39,-

    + 21,90 eenmalig prikkosten per bestelling
    Bekijk de video voor meer informatie

    Toelichting

    Voor deze test is een bloedafname vanuit een ader nodig. Afname gebeurt via een prikpost bij jou in de buurt. Bij iedere bestelling hoeft maar 1 keer een bloedafname besteld te worden, zelfs als je meerdere tests bestelt.

    De kosten voor de bloedafname bij de prikpost inclusief testkit en verzendkosten bedragen € 21,90.

    Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onzeklantenservice.

    Toevoegen aan winkelwagen Aan verlanglijst toevoegen

    • Geen verwijzing nodig van je huisarts
    • Stel zelf je onderzoek samen
    • Prikpunten in heel Nederland

    1853 beoordelingen

    Placeholder8,9/10
    10/10

    Monique

    Heel fijne instantie. Ik laat jaarlijks een volledige check doen en ben zeer tevreden. Resultaat van de test komt snel en klantenservice goed bereikbaar.

    10/10

    Denise

    Super snel, na een week al de uitslag ontvangen van uitgebreid bloedonderzoek

    Productomschrijving

    Hepatitis C ben je momenteel besmet?

    HCVAG - Hepatitis C Antigen - Hep C Core Antigen

    Wat meet het?
    De HCVAG-test detecteert specifieke antigenen van het Hepatitis C-virus in het bloed. Antigenen zijn eiwitten die deel uitmaken van het virus en duiden op een actieve infectie. Deze test is cruciaal voor het vaststellen of het Hepatitis C-virus op dat moment aanwezig is en zich vermenigvuldigt in het lichaam.

    Indicatie/Betekenis:
    Een positief resultaat van de HCVAG-test wijst op een actieve Hepatitis C-infectie. Dit betekent dat het virus zich momenteel in het lichaam bevindt en mogelijk schade veroorzaakt. De test kan worden gebruikt om een recente infectie te bevestigen, wat belangrijk is voor het tijdig starten van een behandeling om verdere complicaties te voorkomen.

    Belang van Vroege Detectie:
    Hepatitis C is een virale leverontsteking die vaak onopgemerkt blijft in de vroege stadia omdat het meestal symptoomloos verloopt. Onbehandelde infecties kunnen in ongeveer 70% van de gevallen leiden tot een chronische vorm van de ziekte. Chronische Hepatitis C kan ernstige leverschade veroorzaken, waaronder littekenvorming en leverkanker. Daarom is het essentieel om de infectie zo vroeg mogelijk op te sporen en te behandelen. In Nederland zijn naar schatting tussen de 15.000 en 60.000 mensen besmet met het Hepatitis C-virus.

    Risicofactoren:
    Hepatitis C wordt voornamelijk overgedragen via bloedcontact. De belangrijkste risicofactoren zijn onder andere:

    • Bloedtransfusies of gebruik van bloedproducten vóór 1991, toen een betrouwbare test beschikbaar kwam.
    • Gebruik van drugs via injecties, waarbij gedeelde spuitattributen het virus kunnen overdragen.
    • Operaties, tatoeages, piercings of rituele ingrepen waarbij niet-steriel materiaal of onveilig donorbloed is gebruikt.

     

    Meldingsplicht:
    Hepatitis C is sinds 1 april 1999 een meldingsplichtige ziekte (groep B2). Dit betekent dat een positieve testuitslag automatisch wordt gemeld aan de lokale GGD. Bij een positief resultaat wordt de test automatisch opnieuw uitgevoerd ter bevestiging. Als deze ook positief is, geef je met het bestellen van deze test toestemming voor melding bij jouw lokale GGD. De GGD meldt vervolgens anoniem binnen 24 uur aan het RIVM, conform de Wet publieke gezondheid, en levert gegevens voor de landelijke surveillance van meldingsplichtige ziekten.

    Uitvoeringsdagen:
    Deze test wordt uitgevoerd van maandag tot en met vrijdag, wat zorgt voor een snelle verwerking van de uitslag.

    Methode:
    De HCVAG-test maakt gebruik van de CMIA (Chemiluminescentie Mikropartikel Immunoassay), een geavanceerde techniek die bekend staat om zijn hoge gevoeligheid en specificiteit bij het detecteren van virale antigenen.

    Klinische Indicatie:
    Deze test is van groot belang voor het therapiemonitoring en voor het inschatten van het aandeel geïnfecteerde hepatocyten (levercellen) bij patiënten met Hepatitis C.

    Akkreditering:
    De uitvoering van deze test is geaccrediteerd volgens ISO 15189, wat staat voor hoge kwaliteit en betrouwbaarheid van de testresultaten.

    Voor de infectieziekten waarvoor een meldingsplicht geldt zijn wij verplicht een positieve uitslag te melden aan jouw locale GGD (meer informatie)

    Hepatitis C is een virale leverontsteking. Deze vorm van hepatitis is pas eind jaren tachtig ontdekt. Veel mensen zijn besmet met het hepatitis C virus zonder het te weten! Een hepatitis C infectie verloopt in het begin meestal symptoom loos. De infectie gaat in de meerderheid van de gevallen (70%) ongemerkt over in een chronische vorm. Circa 20-30% van de mensen met de chronische vorm ontwikkelt leverschade (littekenweefsel) en hiervan krijgt ongeveer 2-5% per jaar leverkanker. Sommige mensen krijgen pas 20 of 30 jaar na de besmetting klachten wanneer de lever al is aangetast. Naar schatting zijn in Nederland zo'n 15.000 tot 60.000 mensen besmet met het virus. Het virus is tamelijk goed behandelbaar, schade aan de lever echter niet. Daarom is het van belang de besmetting tijdig te ontdekken en te behandelen. In dat geval raakt ongeveer 50-80% van de patiënten het virus blijvend kwijt.

    Hepatitis C is minder besmettelijk dan hepatitis A en B. Voor besmetting is bloedcontact nodig.

    Risicofactoren zijn onder andere:

    • Het toediening van bloed(-producten). Pas eind 1991 was er een betrouwbare bloedtest beschikbaar en werd al het donorbloed in Nederland getest op hepatitis C.
    • Gebruik van drugs via injecties.
    • Door het delen van spuitattributen zoals watjes, naalden, water etc. kan het virus worden overgedragen.
    • Bloedtransfusies, operaties, tatoeages/piercings, rituele en andere invasieve ingrepen waarbij onveilig donorbloed wordt gebruikt of niet steriel gewerkt wordt.

     

    De HCVAG - Hepatitis C Antigen test kan al zinvol zijn vanaf ongeveer 2 weken na de vermoedelijke infectie. Dit komt doordat de test direct het Hepatitis C-virus zelf (in de vorm van antigenen) detecteert, wat eerder in de infectie aanwezig is dan antilichamen. Hierdoor kan de test helpen om een vroege diagnose te stellen, nog voordat antilichamen door het lichaam zijn aangemaakt.

    Voor een betrouwbare diagnose wordt meestal aanbevolen om deze test uit te voeren tussen 2 tot 8 weken na de vermoedelijke blootstelling aan het virus, omdat het antigen op dat moment in voldoende hoeveelheden aanwezig is om gedetecteerd te worden.

    Het "core-antigeen" bij Hepatitis C verwijst naar een specifiek eiwit dat deel uitmaakt van het Hepatitis C-virus (HCV). Dit eiwit is een essentieel structureel component van het virus en bevindt zich in het nucleocapside, de kernstructuur die het genetisch materiaal van het virus omhult.

    Wat is het core-antigeen?
    "Core" betekent letterlijk "kern" of "centrum", en in de context van Hepatitis C verwijst het naar de centrale component van het virus.
    Het core-antigeen is een eiwit dat deel uitmaakt van het viruscapside, dat het RNA (genetisch materiaal) van het Hepatitis C-virus beschermt en omhult.
    Het core-antigeen wordt in het lichaam geproduceerd zodra het virus aanwezig is, zelfs voordat het immuunsysteem begint met de productie van antilichamen. Het core-antigeen kan eerder in de infectie worden gedetecteerd dan antilichamen. Dit maakt het mogelijk om een Hepatitis C-infectie al in een vroeg stadium op te sporen, vaak al binnen twee weken na besmetting.
    De aanwezigheid van het core-antigeen in het bloed wijst op een actieve infectie. Dit betekent dat het virus zich in het lichaam vermenigvuldigt en potentieel schade aanricht, zoals leverontsteking.
    Bevestiging van Infectie: Het meten van het core-antigeen wordt gebruikt om een actieve Hepatitis C-infectie te bevestigen, vooral in de vroege stadia, wanneer antilichamen mogelijk nog niet detecteerbaar zijn.

    Het Hepatitis C core-antigeen blijft detecteerbaar zolang er een actieve infectie is, wat betekent dat het virus aanwezig is en zich vermenigvuldigt in het lichaam. Zodra het lichaam de infectie effectief heeft bestreden, bijvoorbeeld door een succesvolle behandeling of door het eigen immuunsysteem, verdwijnt het core-antigeen uit het bloed. Dit betekent dat het core-antigeen vooral nuttig is voor het opsporen van een actieve, aanhoudende infectie.


    Vergelijking met Antilichaamtests
    Antilichamen (zoals gedetecteerd door de HCVK-test) worden door het lichaam aangemaakt als reactie op een infectie en zijn meestal pas na enkele weken detecteerbaar. Deze tests geven aan dat iemand ooit in aanraking is geweest met het virus.
    Het core-antigeen (zoals gedetecteerd door de HCVAG-test) is een directe indicator van de aanwezigheid van het virus zelf en kan vroeg in de infectie worden gedetecteerd. Dit maakt het een waardevol hulpmiddel voor het vroegtijdig opsporen en behandelen van Hepatitis C.
    Kortom, het core-antigeen is een belangrijk doelwit bij het testen op Hepatitis C omdat het een vroeg en direct teken is van een actieve virale infectie.

    Een hepatitis C-infectie kan in een nog  eerder stadium d.m.v. een HCV-PCR-test.

    Meldingsplicht

    Mocht de uitslag postitief zijn, dan wordt deze zoektest automatisch doorgetest. Mocht de uitslag hiervan ook postitief zijn, dan geef je door deze test te bestellen toestemming voor het melden van de infectie bij jouw locale GGD (meer informatie).

    Hepatitis C is sinds 1 april 1999 een meldingsplichtige ziekte groep B2. Tussen 1 oktober 2003 en 1 januari 2019 gold de meldingsplicht alleen voor een recent opgelopen HCV-infectie. Vanaf 1 januari 2019 is de meldingsplicht voor chronische HCV opnieuw ingevoerd vanwege de verbeterde behandelingsmogelijkheden.

    Alle personen met een in Nederland aangetoonde HCV-infectie worden binnen 24 uur door de behandelende arts en het laboratorium gemeld aan de lokale GGD. De GGD meldt vervolgens anoniem conform de Wet publieke gezondheid binnen 1 week aan het RIVM en levert gegevens voor de landelijke surveillance van meldingsplichtige ziekten.

    Lees meerLees minder

    Reviews

    Recent bekeken

      • Hepatitis C  Antigen

      Hepatitis C Antigen

      € 39,-

      Hepatitis C Antigen meet of je op dit moment besmet bent, omdat het de aanwezigheid van he...

    Vergelijk producten Verwijder alle producten

    You can compare a maximum of 3 products

      Hide compare box
      Hepatitis C ben je momenteel besmet?

      Hepatitis C ben je momenteel besmet?

      € 39,-