zelf_bloedonderzoek_aanvragen

Insuline suikerziekte

Insuline suikerziekte
25.00
InStock
Aantal

Als afvallen niet wil lukken kun je Insuline in bloed laten meten.

De test meet de hoeveelheid insuline in het bloed. Insuline is een hormoon dat geproduceerd wordt in de alvleesklier en zorgt voor een juiste instelling van de hoeveelheid glucose in het bloed. Mensen met diabetes mellitus type 1 (suikerziekte) maken zelf geen insuline aan en krijgen het daarom toegediend. Bij type 2 diabetes mellitus is er wel insulineproductie, maar is onvoldoende. Daarnaast kunnen ook de cellen in de weefsels ongevoelig geworden zijn voor de werking van insuline.

  1. De maag zet voedsel om in glucose
  2. Vanuit de maag komt het glucose in de bloedbaan
  3. De pancreas maakt echter weinig tot geen insuline aan
  4. Hierdoor komt er dus ook maar weinig insuline in de bloedbaan, en
  5. Glucose hoopt op in de bloedbaan, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt.

De insuline- en glucoseniveaus moeten goed in evenwicht met elkaar zijn. Te veel insuline in het bloed (hyperinsulinisme) kan veroorzaakt worden door een tumor die insuline aanmaakt (insulinoom). Ook kan het zijn dat de patiënt te hoge doses insuline krijgt voorgeschreven, waardoor de hoeveelheid glucose in het bloed te sterk daalt. Dat leidt tot symptomen als zweten, trillen, honger krijgen, verwardheid, duizeligheid, flauwvallen of een epileptische aanval. Samengevat heet deze ziekte: hypoglycemie (‘een hypo').
Insulinewaarden beoordeeld in relatie met de (voedings)toestand van de patiënt
Afwijking Insuline na vasten Glucose na vasten
geen normaal normaal
Insuline resistentie (type 2 diabetes) sterk verhoogd normaal of verhoogd
Niet genoeg insulineproductie (type 1 diabetes) in de alvleesklier sterk verlaagd sterk verhoogd
Laag glucose (door bijvoorbeeld een insulinoom, een tumor) normaal of verhoogd sterk verlaagd

Ziektes met verhoogde hoeveelheid insuline in bloed kunnen het gevolg zijn van te hoge insulineproductie, zwaarlijvigheid of insulineresistentie (type 2 diabetes). Ook bij gebruik van verschillende geneesmiddelen zoals corticosteroïden en levodopa is de hoeveelheid insuline verhoogd.

Verlaagde hoeveelheden insuline komen voor bij diabetes mellitus type 1, afwijkingen van de alvleesklier (ontsteking) of uitval van het hersenaanhangsel (hypofyse).

Bestel ook glucose er bij en wij rapporteren ook de Homa index:
 


Terug naar overzicht

Andere klanten kochten ook

Glucose€ 15.00
HbA1c Diabetes€ 12.50
HOMA IR Suikerziekte


€ 39.90 nu
€ 35.00


Schrijf een reactie

Bloedwaardentest  - Hoe ziet de homa-ir uitslag er bij menen met een k
04-07-2019 8:48:09
Beste meneer of mevrouw Ros,

Wij kunnen u alvast de toelichting bij de uitslag en wat voorbeeld uitslagen sturen. Uw Homa-ir wordt berekend aan de hand van de insuline en glucose analyse. Waarom de uiteindelijke Homa-IR uitslag zo is (hoog of laag) dat kunt u niet uit de test halen.
M. Ros  - koolhydraat-arm dieet en deze test
04-07-2019 8:36:45
Ik eet al jaren zeer koolhydraat arm (alleen vlees, vis, groenten, noten, boter, kaas, eieren en slechts klein beetje fruit in de vorm van bessen). Ik vermoed echter dat ik teveel insuline produceer (insulinoma?)
Uw testen op dit gebied (dus ook HOMA-test en HbA1C -test) gaan echter uit van een koolhydraat rijk dieet. Kunt u mij informeren hoe een test-uitslag van deze test bij mensen met een laag koolhydraat dieet maar met te hoge insuline aanmaak eruit zal zien?
bloedwaardentest  - Testen of insuline bij je werkt
08-11-2016 9:58:59
Als u diabetes type 1 en met schildklier problemen kampt adviseren wij u uw klachten met uw behandelend arts te bespreken en niet zelf te gaan dokteren.

Er zijn twee oorzaken voor te hoog glucosegehalte
Er zijn twee oorzaken voor een te hoog glucose gehalte in het bloed (hyperglycemie). Het kan zijn dat de alvleesklier onvoldoende insuline maakt. Door het gebrek aan insuline wordt er niet genoeg glucose vanuit het bloed in de lichaamscellen opgenomen. Het glucosegehalte stijgt naar heel hoge waarden. We spreken dan van diabetes type 1.

De tweede oorzaak voor een te hoog glucosegehalte in het bloed is insulineresistentie. De spieren en het vetweefsel reageren dan niet meer voldoende op insuline. Insulineresistentie ontstaat geleidelijk. In het begin lukt het de alvleesklier nog wel om de insulineproductie te verhogen en daardoor te voorkomen dat het glucosegehalte te sterk stijgt. Er is dus nog geen verhoogd glucosegehalte in het bloed, maar wel al insulineresistentie. Als de insulineresistentie toeneemt, kan de aanmaak van insuline tekort gaan schieten en stijgt het glucosegehalte in het bloed te veel. Mensen met deze afwijking hebben diabetes mellitus type 2. Omdat deze aandoening met het klimmen der jaren steeds vaker voorkomt, spreken we soms ook wel van ouderdomsdiabetes. De kans op het krijgen van diabetes type 2 stijgt bij overgewicht. Tachtig tot negentig procent van de mensen met diabetes type 2 heeft overgewicht. Omdat steeds meer kinderen en jonge volwassenen kampen met overgewicht, treedt diabetes mellitus type 2 op steeds jongere leeftijd op.
  - Testen of insuline bij je werkt
06-11-2016 11:44:30
Meneer of mevrouw
Ik heb een vraag ik heb type 1 van diabetes,zou het ook mogelijk zijn dat je laat testen of je insuline wel bij je werkt. Heb de indruk dat het bij mij niet of niet goed werkt.
Een voorbeeld mijn bloedsuiker. Is s' morgens 7.8 dat is voor mij heel mooi,dan eet ik
Een bakje joghurt van 200 ml.spuit 2 eh.en neem niets bij de koffie .dan heb ik een bloedwaarden van 14 .en dan ben ik ook nog in beweging.
Ik heb ook een schildklier waar ik medicijnen voor gebruik.
Ik word er vaak moedeloos van
Met vriendelijke groeten Marian Aalbers