zelf_bloedonderzoek_aanvragen

Intake B12kliniek

Intake B12kliniek
Intake B12kliniek
19.00
InStock
Aantal
Een laagnormaal vitamine B12 uitslag wil nog niet zeggen dat u daar geen klachten van kunt hebben. Bij b12 bloedwaardes lager dan 250 kan men wel degelijk veel vage klachten hebben. Voor een uitgebreid overzicht van de klachten zie de  website van de B12kliniek.

Vaak voorkomende klachten bij vitamine B12-tekort zijn :
  • Algehele vermoeidheid
  • Spierzwakte
  • Gewrichts klachten
  • Tintelingen en gevoelloze handen en/ of voeten
  • Zenuwpijnen
  • Verwardheid
  • Geheugen verlies, concentratie problemen
U bent, in geval u er met uw huisarts niet uit komt, welkom voor een consult in de B12kliniek.

Internist Hajo Auwerda heeft als specialiteit hematologie, ofwel ‘bloedkunde’. De afgelopen jaren heeft hij zich gespecialiseerd in behandeling van vitamine B12-tekorten.
Ondertussen komen mensen van heinde en ver naar zijn vitamine B12 spreekuur.

‘Ik zag eens een patiënt met onverklaarbare vermoeidheidsklachten en polyneuropathie, een zenuwaandoening. Na analyse bleek mijn patiënt een laagnormaal vitamine B12-bloedniveau te hebben, echter zonder bloedarmoede. Ik ben op zoek gegaan naar de correcte behandeling. In mijn zoektocht ging een wereld voor me open bij het lezen van alle literatuur over vitamine B12. De literatuur maakt geen melding van vitamine B12 overdosering en omdat er binnen het vakgebied veel onduidelijkheid is over hoe patiënten te behandelen met vitamine B12 heb ik besloten deze patiënt te gaan behandelen met frequente vitamine B12-injecties. Met resultaat, de patiënt ging zichtbaar vooruit! ‘Dit opende mijn ogen en ben ik zodoende steeds meer patiënten gaan behandelen met vitamine B12 injecties. Veel van deze patiënten komen binnen met allerlei vage klachten. Opvallend vaak (80%) zijn het jonge vrouwen die al lange tijd onder behandeling staan bij verschillende specialisten. Sommigen zijn zelfs al onder behandeling bij een psychiater. ‘Patiënten met een vitamine B12-tekort hebben vaak allerlei vage invaliderende klachten wat zich kan uiten in flinke vermoeidheid, maar ook psychische problemen. Als breed opgeleid internist kan ik door middel van gericht onderzoek snel zien of er geen andere medische oorzaken zijn voor iemands klachtenpatroon. Indien ik van mening ben dat vitamine B12 injecties nodig zijn, schrijf ik die voor. Meestal twee keer per week gedurende zes weken, waarna ik op geleide van de kliniek en gericht op de patiënt dit geleidelijk afbouw tot een acceptabel resultaat. Dit is niet in overeenstemming met de landelijke huisartsenrichtlijn maar mijn ervaring is dat die niet strookt met mijn praktijkervaring. De juiste werkwijze is: je moet niet stoppen wanneer de bloedconcentratie vitamine B12 goed is. Nee, je moet blijven kijken naar de klachten. Er zijn gevallen bekend waarbij de waardes weer op peil zijn, maar komen de klachten na een aantal weken toch weer terug. De frequentie van vitamine B12 injecties moet dan zeker niet afgebouwd worden. Patiënten hoeven overigens niet bang te zijn voor overdosering, want vitamine B12 kun je niet overdoseren.’
De meeste patiënten worden na verloop van tijd volledig klachtenvrij. Symptomatisch B12-tekort komt veel vaker voor dan gedacht.’

Als u dit consult besteld, en tijdens de bestelling bij opmerkingen aangeeft dat wij uw labuitslagen mogen doorsturen, zal de doktersassistente van dr. Auwerda contact opnemen voor een telefonische intake en een afspraak met u maken voor een bezoek aan een van zijn klinieken. Een consult in de kliniek valt onder basis zorg en wordt door de zorgverzekeraar vergoed. U heeft voor dit consult wel een verwijsbrief van uw huisarts nodig.

 
Terug naar overzicht


Schrijf een reactie