Leptine hormoon
Bloedonderzoek Leptine uit serum.
Dit hormoon werd daarom oorspronkelijk gezien als een "hongerhormoon". Hoe meer leptine er in het bloed circuleert, hoe meer verzadigd men zich voelt. Het hormoon wordt hoofdzakelijk afgescheiden door wit vetweefsel, maar recent is ook gebleken dat er in andere delen van het lichaam productie plaatsvindt. Van leptine zijn inmiddels vele functies beschreven, onder meer energieregulerende effecten en het is ook betrokken bij ontstekingsreacties.
Bij Jinek (2-mei 2020) vertelde Peter van der Voort, hoofd Intensive Care van het UMC Groningen, over zijn bevindingen. Eén van die stoffen die gemaakt wordt door buikvet is leptine. Bij coronapatiënten op de IC bleek dat te hoog te zijn.
Normaal gesproken hebben mensen met overgewicht al meer leptine, maar corona zorgt ervoor dat er nog meer in je bloed zit, ontdekte Van der Voort. Het belangrijkste effect van leptine is dat je minder hongergevoel krijgt, maar het heeft ook nog een aantal bijeffecten, waaronder trombose. "En dat is ook wat we zien bij onze patiënten op de intensive care. Dat er meer trombose is in de aderen, maar ook in de slagaderen."
Het verband moet nog worden aangetoond, maar volgens Van der Voort zijn er allerlei aanwijzingen dat leptine een belangrijke rol speelt in het ziekteverloop van corona. Dan is de volgende vraag: is hier iets aan te doen? Dat wil Van der Voort nu onderzoeken.
Bij te hoge waarden van Leptine zien we:
- ontstekingen
- minder reukvermogen
- vertraagde maagontlediging
- Disbalans ACE2 en AT2 receptoren
- Leptine resistentie
Hij vermoedt dat het voedingssupplement resveratrol een oplossing kan bieden
Kijk hier de uitzending terug:
Volgens studies is leptine ook betrokken bij andere functies zoals vruchtbaarheid, het immuunsysteem, botmetabolisme en angiogenese. (Angiogenese is de vorming van nieuwe bloedvaten uit bestaande bloedvaten)
Permanent verhoogde leptinespiegels bij patiënten met obesitas kunnen worden gezien als een teken van leptineresistentie. Leptine kan de eetlust dan niet genoeg reguleren.
Een therapeutisch voordeel van leptine is aangetoond bij obesitas en type 2 diabetes mellitus. Bij zwaarlijvige kinderen met een abnormaal verhoogde eetlust werd een significante afname van lichaamsgewicht en voedselinname gevonden. Deze kinderen hadden een genetisch bepaalde leptinedeficiëntie Bovendien is het duidelijke effect van leptine bij patiënten met ernstige lipatrofe diabetes mellitus bekend. Een studie toonde aan dat toediening van alleen leptine leidt tot een drastische vermindering van de insulineresistentie bij deze speciale vorm van diabetes mellitus.
Methode: EIA
referentiewaarden: 3,7 - 11,1 ng/ml
Bij een verhoogde waarde is er sprake van (partiële) Leptine-resistentie