Lipoproteïne (a) LPA
De laatste jaren komt Lp(a) (Lipoproteïne (a)) uit serum meer en meer in de belangstelling als een belangrijke risico-factor voor een hartinfarct, waarschijnlijk genetisch bepaald. Lp(a) wordt niet beïnvloed door dieet, levenswijze of medicatie. Het is dan ook een goede indicator bij jongeren om het risico van hart- en vaatziekten op lange termijn te voorspellen. Lp(a) is verlaagd bij leverziekten en alcoholisme.
Men neemt aan dat bij een waarde van Lp(a) groter dan 0,3 g/l, zonder andere afwijkingen van de lipoproteïnen, het risico op hartinfarct verdubbelt. Indien ook LDL gestegen is het risico zelfs vijf maal hoger.
Voor het inschatten van het risico van hartinfarct zijn de bepaling van cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol Apolipoproteïne A1, B en Lipoproteïne(a) belangrijk. Bepaling van triglyceriden is vooral belangrijk om de voedingstoestand, het effect van eventuele onderliggende ziekten, zoals pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier).