Microbioom Darmflora RP
Dit is een complementaire test. Deze test wordt niet (h)erkend door huisartsen en reguliere zorg. Vraag voor nazorg bij Bloedwaardentest naar de gespecialiseerde therapeuten.
Met de Microbioomanalyse wordt de biodiversiteit van de darmbiota bepaald. Het betreft hier een ontlastingonderzoek.
Onderzoek naar je Darmgezondheid
RP Sanitas Humanus biedt een speciaal ontlastingonderzoek waarmee we de bacteriën in je darmen kunnen bekijken. Je hebt waarschijnlijk gehoord dat je darmen belangrijk zijn voor je gezondheid, en dat klopt. Ze spelen een grote rol bij het beschermen tegen infecties, het verteren van voedsel, het opnemen van belangrijke voedingsstoffen en zelfs bij de werking van je immuunsysteem.
Bescherming tegen Ziektes
Bacteriën in je darmen beschermen je lichaam tegen schadelijke infecties. Sommige bacteriën in je darmen zorgen ervoor dat ziekteverwekkers zoals Salmonella en andere schadelijke bacteriën geen kans krijgen.
Voedselvertering en Voedingsstoffen
Je darmbacteriën spelen ook een belangrijke rol bij het verteren van voedsel. Ze helpen bij het afbreken van voedselresten en produceren stoffen die je lichaam nodig heeft, zoals korteketenvetzuren. Deze stoffen voorzien je lichaam van energie en zijn goed voor je darmgezondheid.
Stevige Ontlasting
Bepaalde bacteriën in je darmen kunnen de consistentie van je ontlasting beïnvloeden. Sommige bacteriën maken methaan, wat kan leiden tot stevige ontlasting, terwijl andere bacteriën zorgen voor zachtere ontlasting.
Immuunsysteem Versterken
Je darmbacteriën kunnen ook je immuunsysteem stimuleren. Ze leren je lichaam hoe het moet omgaan met verschillende soorten ziekteverwekkers en dragen bij aan de bescherming tegen ontstekingen en darmkanker.
Diversiteit van Bacteriën
Een diverse groep bacteriën in je darmen is belangrijk voor een gezonde darm. Hoe meer verschillende soorten bacteriën je hebt, hoe beter je darmen kunnen functioneren. Als je een tekort aan diverse bacteriën hebt, loop je meer kans op infecties.
Met ons onderzoek kunnen we bijna alle bekende soorten darmbacteriën in kaart brengen. Dit geeft je een beter begrip van je darmgezondheid en hoe deze bacteriën je lichaam helpen. Het kan je helpen bij het maken van gezonde keuzes voor je voeding en levensstijl.
Enterotypen
80% van de darmflora van het colon wordt gevormd door 3 soorten bacteriën, de Bacteroïdes, Prevotella en Ruminococcus soorten. Uit onderzoek blijkt dat, ondanks een enorme variatie in de exacte samenstelling, bij ieder mens één van deze soorten dominant aanwezig is. We noemen dit het Enterotype:
- Enterotype 1: de Bacteroïdes-dominantie, ziet men vaker bij overgewicht.
Type 1 wordt gekenmerkt door een dominantie aan Bacteroïdes, die via fermentatieprocessen boterzuur produceert. Dit type wordt geassocieerd met een dieet dat rijk is aan dierlijke proteïnes en vetten. Dit type komt vooral voor bij de westerse populatie. - Enterotype 2: Prevotella-dominantie, komt vaker voor bij darmziekten.
Bij type 2 domineert de soort Pervotella, die een grote rol speelt bij de afbraak van glycoproteïne in het darmslijmvlies. Dit type wordt bij bevolkingsgroepen aangetroffen die een groter aandeel koolhydraten en snelle suikers consumeren. - Enterotype 3: kenmerkt zich door Ruminococcus-dominantie en komt het vaakst voor.
De bacteriën bij type 3 bestaan voornamelijk uit Ruminococcus soorten, die de mucine, onderdeel van de beschermende mucuslaag in de darm, afbreekt met behulp van een koolhydraat dat via het voedsel in de darm aanwezig is. De darmen kunnen de brokstukken vervolgens als voedingsstoffen in het lichaam opnemen. Bij type 3 wordt een relatief hoog aandeel aan methaanproducerende bacteriën aangetroffen.
De bacterieflora die het enterotype karakteriseert is zeer stabiel qua samenstelling. Uit onderzoek blijkt dat een meerdaags sterk afwijkend dieet geen wezenlijke verandering laat zien op het enterotype. Het enterotype wordt ook niet beïnvloedt door BMI of leeftijd.
Het is dus een soort DNA van je darmen.
wat wordt er gemeten bij de test Microbioom :
Diversiteit totaal
Biodiversiteit
Acteriestammen (Phyla)
- Actinobacteria
- Bacteroidetes
- Firmicutes
- Fusobacteria
- Proteobacteria
Bacteriesoorten (Bacteriespecies)
- Alistipes spp.
- Akkermansia muciniphila
- Anaerotruncus colihominis
- Aspergillus fumigatus
- Aspergillus niger
- Bacteroides spp.
- Bacteroides thetaiotaomicron
- Bacteroides uniformis
- Bacteroides vulgatus
- Bifidobacterium adolescentis
- Bifidobacterium animalis
- Bifidobacterium longum
- Blautia hansenii
- Butyrivibrio crossotus
- Candida albicans
- Candida spp.
- Citrobacter spp.
- Collinsella aerofaciens
- Coprococcus spp.
- Cyanobacteria
- Desulfobacter spp.
- Desulfovibrio piger
- Dialister spp.
- Dorea spp.
- Eggerthella spp.
- Enterobacter spp.
- Enterococcus spp.
- Escherichia coli
- Faecalibacterium prausnitzii
- Firmicutes
- Flavonifractor plautii
- Fusibacter spp.
- Fusobacterium nucieatum
- Fusobacterium spp.
- Geotrichum candidum
- Hafnia alveii
- Lachnospira spp.
- Lactobacillus spp.
- Lactococcus spp.
- Methanobacteria
- Methanobrevibacter spp.
- Methanobrevibacter smithii
- Methaanvormende bacteriën
- Mucindegraderende bacteriën
- Odoribacter spp.
- Oscillibacter spp.
- Oscillospira spp.
- Parabacteroides spp.
- Prevotella copri
- Prevotella spp.
- Prevotella spp./Bacteriodes - Ratio
- Proteobacteria
- Pseudomonas spp.
- Providencia spp.
- Quötient mucindegradatie
- Roseburia spp.
- Ruminococcus spp.
- Sulfaatreducerende bacteriën
Overige
- Acetaat- en propionaatproductie
- Acetaat-/Propionaatvormende bact.
- Butyraatproductie
- Butyraatvormende bacteriën
- Cyanobacteria
- Dialister spp.
- Escherichia spp.
- Eubacterium spp.
- Lactaatproductie
- Lactaatvormende/saccarolytisch bact.
- LPS dragende bacteriën
- LPSdragende bacteriën
In de context van microbiologie en taxonomie staat "spp" voor "species" in het meervoud. Het wordt gebruikt om te verwijzen naar verschillende soorten (species) binnen een bepaald geslacht. Dus wanneer je "spp." ziet, betekent dit dat het verwijst naar meerdere soorten binnen dat geslacht. Hier is een voorbeeld:
Bacteroides spp.: Dit betekent "meerdere soorten van het geslacht Bacteroides." Het geeft aan dat er verschillende individuele soorten binnen het geslacht Bacteroides worden bedoeld, maar de specifieke soorten worden niet gespecificeerd.