Mycoplasma pneumoniae bacterie longontsteking
Dit onderzoek bestaat uit: Mycoplasma pneumonia IgG antistoffen serum en Mycoplasma pneumonia IgM antistoffen uit serum
Infecties met Mycoplasma pneumoniae duiken ieder jaar op. Om de 3 tot 5 jaar zien we ze ook in de vorm van epidemieën.
Bij klachten dient u uw huisarts te raadplegen.
Deze infectie treft vooral kinderen tussen 4 en 10 jaar en jongvolwassenen, maar kan ook bij volwassenen voorkomen.
Verhoogde kans op ernstig beloop komt voor bij:
- Ouderen (≥ 65 jaar);
- mensen met een auto-immuunziekte of immuundefect
- chronisch steroïdengebruik,
- chemotherapie;
Mensen met chronische longaandoeningen (bijvoorbeeld astma, COPD, cystische fibrose) en rokers; - Mensen met het syndroom van Down;
- Mensen met sikkelcelanemie (Waites 2017).
Na besmetting word je niet onmiddellijk ziek. De tijd tussen contact met de ziektekiem en de klachten (de incubatietijd) bedraagt 1 tot 4 weken.
Vaak begint de ziekte als een gewone verkoudheid met loopneus, hoesten, keel- en hoofdpijn, en soms ook koorts en spierpijn. Deze klachten verdwijnen meestal spontaan na 2 tot 3 weken. Bij ongeveer 10% van de patiënten blijven de symptomen langer dan een maand aanwezig.
Soms breidt de infectie zich uit en ontstaat een longontsteking met langdurige hoest, een zogenaamde atypische longontsteking. Die kan meer dan 3 weken duren bij kinderen, en meer dan 4 tot 8 weken bij volwassenen.
Andere mogelijke symptomen zijn huiduitslag, hersen(vlies)ontsteking met stuipen en verminderd bewustzijn, stoornissen van het zicht, braken en diarree, ontsteking van de lever, spier- en gewrichtspijn, ontsteking van de hartspier met pijn op de borst en af en toe ritmestoornissen en bloedafwijkingen.
Je kunt meer dan één keer besmet geraken met Mycoplasma pneumoniae.
Over het algemeen herstelt men vrij goed van een Mycoplasma-infectie. De meeste van deze infecties gaan ongemerkt voorbij. Het kan ook zijn dat je je na zo’n infectie nog lang zwak voelt. Ook de hoest kan nog weken tot zelfs maanden aanhouden.
Topatleten zijn gevoeliger voor terugkerende luchtweginfecties en dus vermoedelijk ook voor Mycoplasma-infecties. In geval van koorts en vermoeidheid moeten ze rust nemen en de trainingen voorzichtig opnieuw opbouwen.
Analyse methode ELISA (EIA)
Meldingsplicht artikel 26 bij meerdere gevallen in een instelling
Een vaccin is (nog) niet beschikbaar, onderzoek hiernaar vindt nog plaats (Linchevski 2009, Dumke 2016).