Oestradiol ook bekend als Oestrogeen (voor mannen)
17-bêta-oestradiol Estradiol (17-ß-) (E2) uit serum.
Oestradiolconcentraties zijn laag bij mannen. Ongeveer 30% wordt geproduceerd door de testes en de rest is afkomstig van de omzetting in de lever en het vetweefsel.
Oestradiol heeft niet alleen invloed op het voortplantingssysteem, maar beïnvloedt ook onder meer de botstructuur.
Oestrogeen is voor mannen net zo belangrijk als testosteron.
Oestrogeen levels bij ouderen kunnen hoog zijn door overgewicht en met name vanwege vetmassa.
Van mannen wordt aangenomen dat vrijwel alles wat hen man maakt afhangt van testosteron. En dat het 'vrouwelijk' hormoon oestrogeen daar niets mee van doen heeft. Recent onderzoek heeft opmerkelijk nieuws. Bij mannen hangt veel samen met de hoeveelheid vrouwelijk hormoon, onder andere hun zin in seks en gewicht. Ookal stijgt het testosteron gehalte. Het is recent duidelijk geworden dat de de rol van het vrouwelijk hormoon veel bepalender is dan was gedacht. Een verlaging van het niveau aan oestrogeen lijkt ook een belangrijke oorzaak voor het feit dat mannen als ze ouder worden vet rond hun middel krijgen.
Medische redenen voor bepaling oestradiol in bloed bij mannen kunnen zijn:
- Verdenking hoge oestradiolspiegels bij mannen
- Bij mannen met borstontwikkeling
- Controle bij nakuren
Oestradiol is gebonden aan sex-hormoon bindend globuline (SHBG). Indien er sprake is van een verlaagde SHBG-waarde dan heeft dit invloed op de oestradioluitslag. Bij het vaststellen van de referentiewaarden wordt ervan uitgegaan dat er een normale hoeveelheid SHBG aanwezig is. LH- en FSH-metingen kunnen ondersteuning om te zien wat er aan de hand is.
Het meetbereik loopt tot >11010 pmol/L