Oestradiol ook bekend als Oestrogeen
17-bêta-oestradiol Estradiol (17-ß-) (E2)
Test om tekort (bij vrouwen) of overmaat (bij mannen en vrouwen) van de aanmaak van oestradiol vast te stellen.
Over Oestradiol
Oestradiol is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon. Oestradiol is nodig voor een normale ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken.
De productie stijgt sterk bij rijpende en bevruchte eicellen. Een laag oestradiol betekent dat er geen eicellen (meer) uitrijpen.
Bij mannen wordt deze waarde vaak gemeten tijdens het nakuren of om de oorzaak van geno te achterhalen.
Oestradiol of estradiol (17ß-estradiol) is een geslachtshormoon en valt in de groep van oestrogenen.
Het wordt doorgaans als een vrouwelijk hormoon gezien, maar is ook in mannen aanwezig. Oestradiol heeft niet alleen invloed op het voortplantingssysteem maar beïnvloedt ook onder andere de botstructuur. Het is bij vruchtbare vrouwen het meest voorkomende oestrogeen, naast oestron (vooral na de menopauze) en oestriol (vooral tijdens zwangerschap). Het lichaam maakt dit aan vanuit androsteendion of vanuit testosteron.
Oestradiolconcentraties zijn laag bij mannen. Ongeveer 30% wordt geproduceerd door de testes en de rest is afkomstig van de omzetting in de lever en het vetweefsel.
Voor de pubertijd is de Oestrogeen waarde ook nog laag. Tijdens de puberteit stijgt de oestrogeen en vervolgens vinden veranderingen plaats tijdens de cyclus tot aan de menopauze. Na de menopauze kan alleen via de bijnieradrogenen oestrogenen worden geproduceerd.
Redenen voor bepaling oestradiol in bloed kunnen zijn:
- Onderzoek naar vrouwelijke vruchtbaarheid
- Onderzoek bij vrouwen met cyclusstoornissen
- Verdenking hoge oestradiolspiegels bij mannen
- Bij mannen met borstontwikkeling
Oestradiol is gebonden aan sex-hormoon bindend globuline (SHBG). Indien er sprake is van een verlaagde SHBG-waarde dan heeft dit invloed op de oestradioluitslag. Bij het vaststellen van de referentiewaarden wordt ervan uitgegaan dat er een normale hoeveelheid SHBG aanwezig is. LH- en FSH-metingen kunnen ondersteuning om te zien of het om een vervroegde overgang gaat of niet.
Prematuur Ovarieel Falen (POF) is een aandoening waarbij een vrouw voor haar veertigste stopt met menstrueren. Dit komt doordat de eierstokken eerder ophouden met ovuleren dan gebruikelijk. De gemiddelde leeftijd voor westerse vrouwen om in de overgang te komen ligt rond de 51 jaar. Ongeveer 1 op de 100 vrouwen krijgt te maken met prematuur ovarieel falen.
POF of POI wordt veroorzaakt doordat er geen eiblaasjes meer groeien in de eierstokken. Dit kan ook gebeuren wanneer je nog een kinderwens hebt. Wanneer POI gediagnosticeerd wordt, dient een kinderwens of een mogelijk toekomstige kinderwens kunnen eventueel maatregelen getroffen te worden om de kinderwens in de toekomst te verwezenlijken door het invriezen van eicellen. Dit is niet altijd meer mogelijk en kan niet in elk ziekenhuis.
Hoewel de oorzaak meestal niet bekend is, kan POI veroorzaakt worden door:
- beschadiging of verwijdering van de eierstokken (door chemotherapie, bestraling of een operatie)
- een enzymafwijking
- een erfelijke afwijking
- een auto-immuunziekte
Een vroege overgang kan een verhoogde kans op botontkalking (osteoporose) en hart- en vaatziekten geven. De kans op borstkanker is juist minder groot, doordat vrouwen minder lang zijn blootgesteld aan hormonen. Vanwege de verhoogde kans op botontkalking en hart- en vaatziekten is een gezonde leefstijl (niet roken, gezond eten en voldoende lichaamsbeweging zoals lopen) van extra belang. Daarnaast wordt vaak in overleg met een arts gestart met hormonale suppletie.
zie ook de test AMH Anti Muller Hormoon