Onderzoek Nieren
Vaak merk je dat er iets mis is met je nieren als ze nog maar 30% werken, daarom is het belangrijk om van tijd tot tijd je nierfunctie te laten controleren.
Dit bloed- en urineonderzoek bestaat uit:
- creatinine
- ureum
- albumine
- GFR CK - DEPI
- urine status
Schatting van de nierfunctie met de MDRD-formule voor het opsporen van een gestoorde nierfunctie en een vroegere diagnose van nierfalen. Deze wordt berekend aan de hand van de bloedonderzoeken creatinine-, de ureum- en de albuminewaarde, geslacht en leeftijd.
De nieren zijn heel belangrijk voor de gezondheid van de mens omdat ze afbraakproducten en schadelijke stoffen verwijderen uit het bloed. Als de nieren door ziekte minder goed werken, hopen deze stoffen zich in het lichaam op.
Nierproblemen komen voor bij verschillende ziektes.
Sommige geneesmiddelen worden uit het lichaam verwijderd door de nieren.
Er kan sprake zijn van een nierprobleem omdat de nieren het bloed niet goed filtreren. Het kan ook zijn dat de bloedstroom door de nieren niet goed is. Dat komt voor bij bijvoorbeeld uitdroging, hartproblemen, stress, ernstige brandwonden, blokkades in de urinewegen en na een hartaanval. Ook na een eiwitrijke maaltijd kan de ureumwaarde licht verhoogd zijn.
Daarnaast komt bij zwangerschap vaak een licht verhoogde ureumwaarde voor. Dit is niet erg. Vaak betekent een verlaagde ureumwaarde (< 2,5 mmol/L) niets, maar het kan ook zijn dat de lever niet goed werkt en de afbraak van eiwitten is verstoord. In dat geval zijn specifieke testen nodig om de leverfunctie te onderzoeken. Voor het testen van de leverfunctie wordt ureum niet gebruikt. Een verlaagde ureumwaarde kan ook wijzen op ondervoeding waardoor het lichaam te weinig eiwitten binnen krijgt.
Zie hier de instructie voor afname urine buisje voor Urinestatus onderzoek: