gastro pcr panel darmparasieten feces
OUD: Gastro panel feces voor parasieten: Cryptosporidium, Giardia lamblia, Entamoeba histolytica, Dientamoeba fragilis
NIEUW LET OP: Voor de zelfde prijs heb je nu een uitgebreider product dat nog meer informatie geeft: https://www.bloedwaardentest.nl/virussen-en-darmparasieten-faces.html
https://www.bloedwaardentest.nl/virussen-en-darmparasieten-feces.html
Gastropanel parasieten uit ontlasting (code ST. GPPCX), bestaande uit;
- Cryptosporidium
- Giardia lamblia
- Entamoeba histolytica
- Dientamoeba fragilis
1. Cryptosporidiose wordt veroorzaakt door een eencellige parasiet Cryptosporidium genaamd.
Deze protozoa kunnen zich in de darm vermeerderen, hierbij vormen ze een soort eitjes. De eitjes worden uitgescheiden in de mest/ontlasting en komen zo in de omgeving terecht. Vervolgens ondergaan de eitjes een paar veranderingen waardoor ze besmettelijk worden en dus tot ziekte kunnen leiden bij opname door andere dieren/mensen via de mond.
Gemiddeld verloopt er een week tussen de besmetting en het optreden van ziekteverschijnselen (dit kan variëren van 2 tot 12 dagen). Het uiteindelijke ziektebeeld bij de mens varieert van geen enkel verschijnsel tot ernstige symptomen. Kinderen jonger dan vijf jaar en mensen met een verminderde afweer vormen een extra gevoelige groep en vertonen een ernstiger beeld van de ziekte.
Belangrijke ziekteverschijnselen zijn hevige buikkrampen en een (waterdunne) diarree. Daarnaast behoren ook misselijkheid, braken, algehele zwakte en lichte koorts tot de mogelijke klachten.
Bij mensen met een goede afweer gaat de ziekte na twee tot vier weken vanzelf weer over. Aidspatiënten kunnen een langdurige en (heel zelden) dodelijke diarree ontwikkelen.
2. Giardia lamblia is een parasiet die wereldwijd voor komt en vooral in tropische gebieden. In Nederland komt een infectie met de Giardia lamblia regelmatig voor en vooral bij kinderen. Een infectie met Giardia lamblia wordt giardiasis of lambliasis genoemd. Een infectie met Giardia lamblia komt op elke leeftijd voor maar vooral bij kinderen tussen de 5 en 14 jaar. In Nederland zijn er vooral in de maanden augustus, september en oktober veel gevallen van giardiasis.
De meest voorkomende klacht is diarree. De diarree kan waterdun zijn maar er kan ook sprake zijn van brijige, stinkende diarree. De diarree bevat geen bloed of slijm en gaat vaak gepaard gaat met misselijkheid, gasvorming, buikkrampen en vettige, stinkende ontlasting. Soms zijn er ook klachten zoals koorts en braken. Perioden met klachten worden vaak afgewisseld met perioden waarin er nauwelijks of geen klachten zijn.
In zeldzame gevallen zijn de klachten ernstiger. Soms kan de infectie het dunne darmslijmvlies ernstig beschadigen waardoor voedingsstoffen niet goed meer opgenomen kunnen worden. Met name jonge kinderen zijn hier gevoelig voor. Zij verliezen gewicht en gaan in groei achterlopen.
Bij volwassen patiënten kunnen de klachten na verloop van tijd chronisch worden. Ook dan worden voedingsstoffen minder goed opgenomen door de beschadiging van het darmslijmvlies. Hierdoor kun je last krijgen van stinkende, vettige ontlasting en gewichtsverlies.
Omdat de cysten van de Giardia Lamblia zich hechten aan de wand van de dunne darm kan de opname van ijzer worden verminderd. Dit kan leiden tot bloedarmoede. Een kenmerkende klacht bij bloedarmoede is vermoeidheid.
Als de parasiet vanuit de dunne darm in de galwegen terechtkomt, kan dit een lichte galblaasontsteking veroorzaken. Dit gebeurt slechts zelden.
3. Een infectie met E. histolytica kan zich zeer variabel verlopen. Er zijn mensen met geen n geen of alleen heel milde klachten zoals wat dunne ontlasting en lichte buikpijn. De amoebe kan ook bloed en slijm geven bij de ontlasting, hevige buikpijn en soms koorts . Bij verspreiding van de amoeben kan een leverabces ontstaan. Verspreiding elders in het lichaam kan zich ook leiden tot longabces of hersenabces. Deze abcessen gaan gepaard met pijn en koorts. Incubatieperiode
Deze kan variëren van enkele dagen tot maanden of jaren, maar bedraagt meestal 2 tot 4
weken.
4. Dientamoeba fragilis is een omstreden parasiet. Jarenlang dacht men dat deze parasiet geen darmklachten zou kunnen veroorzaken. Het blijkt echter dat in een aantal gevallen de parasiet toch klachten kan geven zoals buikpijn en diaree Het is zeker dat een deel van de mensen die de Dietamoeba fragilis bij zich draagt, geen klachten heeft. Het lijkt erop dat met name kinderen veel last kunnen hebben van een besmetting met de Dientamoeba fragilis.
De kans op een positieve vondst neemt toe wanneer men het monster neemt op een dag dat er een toename van klachten is waar te nemen. Parasieten hebben een cyclus. Om de zoveel dagen zullen zij zich massaal vermenigvuldigen en worden uitgescheiden. Hierdoor ontstaat een brijachtige ontlasting. Op deze dag is de aanwezigheid van parasieten in de ontlasting gemakkelijker aan te tonen.
De manier waarop men de ontlasting opvangt , speelt een rol. Het beste is een papieren bord in het toilet te plaatsen, zo kan men een droog monster opvangen.
NIEUW LET OP: Voor de zelfde prijs heb je nu een nog uitgebreidere test die nog veel meer informatie geeft: https://www.bloedwaardentest.nl/virussen-en-darmparasieten-feces.html