zelf_bloedonderzoek_aanvragen

pseudocholinesterase genafwijking narcose

pseudocholinesterase genafwijking narcose
56.40
InStock
Aantal
​Bent u erfelijk belast met het niet kunnen afbreken van sommige verdovingen en spierverslappers?
Heeft u misschien een pseudocholinesterase defientie? Meldt dit dan voordat u een narcose moet ondergaan.

Bij dit bloedonderzoek worden 3 testen uitgevoerd om te meten of uw deze erfelijke genafwijking heeft tw:
  • Cholinesterase
  • Butyryl-Chollinesterase
  • Dibucaïne getal
Butyrylcholinesterase is ook bekend onder de naam, pseudocholinesterase, of plasma cholinesterase,
De test bepaalt de activiteit van het enzym pseudocholinesterase. Dit enzym is nauw verwant met cholinesterase of acetylcholinesterase. Acetylcholinesterase wordt aangemaakt in de zenuwcellen en is belangrijk voor de afbraak van de zenuwprikkelende stof (neurotransmitter) acetylcholine in de zenuwuiteinden. Door afbraak van acetylcholine stopt de zenuwprikkeling totdat er via nieuw vrijgekomen acetylcholine een nieuwe prikkel wordt veroorzaakt.
Het verwante enzym pseudocholinesterase (ook wel acylcholinesterase of cholinesterase IIgenoemd) wordt niet in de zenuwen, maar in de lever aangemaakt. Het is minder specifiek dan het cholinesterase zelf. De rol van pseudocholinesterase in het lichaam is niet duidelijk; er zijn geen ziekten bekend die verband houden met de werking van het enzym.
Wel is gebleken dat een verlaagde activiteit van pseudocholinesterase een aanwijzing kan zijn om bepaalde verschijnselen te kunnen verklaren. Zo zorgt een lagere enzymactiviteit er bijvoorbeeld voor dat bepaalde spierverslappende medicijnen veel langer werken dan verwacht. Dit komt omdat door de verlaagde enzymactiviteit de werkzame stof (succinylcholine) in het medicijn vertraagd wordt afgebroken. 
 
 

Terug naar overzicht


Schrijf een reactie