zelf_bloedonderzoek_aanvragen

PTH bijschildklier alleen afname bij spoedlocatie

PTH bijschildklier alleen afname bij spoedlocatie
16.00
InStock
Uitverkocht
Vanwege de complexe pre-analyse is deze test niet online leverbaar.

Verhoogde kans op botontkalking of nierstenen?
PTH (= Para Thyroid Hormoon = parathormoon) wordt gemaakt in de bijschildklieren. PTH regelt de calcium- en fosfaathuishouding in samenspel met vitamine D3. Overproductie van PTH leidt tot een te hoog calcium en te laag fosfaat.

De test meet de hoeveelheid PTH in bloed. PTH is een hormoon dat in de vier bijschildkliertjes wordt geproduceerd en een belangrijke rol speelt bij de regeling van de calciumhuishouding. PTH maakt deel uit van een terugkoppelingssysteem, bestaande uit calcium, PTH en vitamine D (daarnaast spelen fosfaat en magnesium ook nog een rol). Bij een tekort aan calcium (hypocalciëmie) stijgt de hoeveelheid PTH, wat er voor zorgt dat de hoeveelheid calcium in bloed stijgt tot een normale waarde, waarna de aanmaak van PTH weer afneemt.

Een verstoring van dit terugkoppelingssysteem kan leiden tot abnormale stijgingen of dalingen van de hoeveelheid calcium en PTH in het bloed.
Een te snel werkende bijschildklier, die teveel PTH aanmaakt, leidt tot te hoge calciumwaarden in het bloed (hypercalciëmie). Hierbij kunnen nierstenen of andere calciumafzettingen in organen ontstaan, naast het optreden van botontkalking. Hypercalciëmie gaat gepaard met klachten als moeheid, misselijkheid, buikpijn en dorst. Een te snel werkende bijschildklier kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door een (goedaardige) tumor in de bijschildklier.

Deze test kan i.v.m. houdbaarheid  niet door bloedwaardentest verzorgd worden 

(moet direct diepgevroren worden) 


Terug naar overzicht

Andere klanten kochten ook

Calcium€ 5.56
Fosfaat - Fosfor€ 5.00


Schrijf een reactie