Selenium te kort?
Meting van Selenium in bloed.
Seleen of selenium is een spoorelement dat ook als antioxidant functioneert. Seleen zit in de lever en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging.
Seleen maakt zware metalen die door verontreiniging in voeding terechtkomen minder giftig. Seleen is ook belangrijk voor een goede werking van de schildklier en mogelijk beschermt seleen tegen het ontstaan van prostaatkanker.
Seleen zit in veel voedingsmiddelen, zowel dierlijke (vis en vlees) als in plantaardige producten. Er zijn aanwijzingen dat jonge mannen en vrouwen, zwangere vrouwen en tienermeisjes mogelijk te weinig seleen binnenkrijgen.
Seleen of selenium is een essentieel spoorelement met een verscheidenheid aan functies. Het element is onder andere betrokken bij de aanmaak van speciale eiwitten, de zogenaamde antioxidant-enzymen, die een rol spelen bij het voorkomen van celbeschadiging door vrije radicalen. Groenten zijn de meest voorkomende voedingsbronnen van selenium.
Mineralen zijn net als vitamines stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in eten en drinken. Ze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling.
Seleniumdeficiëntie alsook seleniumtoxiciteit is zeldzaam in Nederland.
Selenium (metallïde, essentieel spoorelement) is betrokken bij de detoxificatie van cel-schadelijke vrije radicalen (zoals catalase, lipideperoxiden, superoxide dismutase, glutathion-S-transferase).
De antioxiderende werking beschermt tegen atherosclerose, degeneratieve processen en het ontstaan van tumoren. Selenium werkt ook voor het immuunsysteem.
Seleen komt voor bij het smelten van erts in de elektrische, glas en keramische industrie. Vervuiling bronnen zijn ook: gassen, stof, water, voedsel, overmatig selenium medicatie (> 400 ug / dag)
Seleniumtekort
spier en myocarddegeneratie, aandoeningen van het immuunsysteem, verhoogde kans op tumoren, verhoogd risico op hartziekten, oxidatieve stress. Bij oxidatie worden voedingsstoffen verbrand door binding aan te gaan met zuurstof. Deze reactieve zuurstofverbindingen ontstaan tijdens het natuurlijke proces van de stofwisseling. Oxidatieve stress is een stofwisselingstoestand waarbij er meer reactieve zuurstofverbindingen vrij komen dan gebruikelijk. Oxidatieve stress kan ontstaan door o.a. overmatig alcoholgebruik, roken, medicijngebruik, lichamelijke of psychische stress, te lange blootstelling aan de zon, luchtvervuiling, intensief sporten of overgewicht.
Selenium vergiftiging kan onstaan bij meer dan 800 ug / dag met kenmerken als vermoeidheid, hoofdpijn, nervositeit, speekselvloed, diarree, knoflook geur in de adem, broze nagels, haaruitval, lever- en nierschade, acute ontsteking van het slijmvlies van de ogen, ontsteking van het strottenhoofd en de stembanden, bronchitis.