Taurine bloedonderzoek
20-12-2024 Taurine moet gevroren ingestuurd worden.
Taurine Taurin (serum)
Taurine is een aminozuurachtige stof die van nature in het lichaam voorkomt en die wordt aangetroffen in bepaalde voedingsmiddelen.
Taurine, ook soms ‘taurin’ genoemd, wordt door de wetenschap vaak bij de aminozuren ingedeeld, maar door het ontbreken van een carboxylgroep is het eigenlijk geen echt aminozuur. Taurine is een lichaamseigen stofwisselingsproduct dat van structuur op choline en GABA lijkt. Taurine zit vooral in eiwitrijk voedsel van dierlijke oorsprong zoals vlees en vis, maar ook in eieren en schaaldieren. Plantaardige eiwitten bevatten geen taurine, maar wel methionine en cysteïne. Deze aminozuren zijn de precursors van taurine, wat wil zeggen dat ze door ons lichaam in taurine kunnen worden omgezet.
Taurinewaarden: Het belangrijkste resultaat van het bloedonderzoek is de concentratie van taurine in je bloed. Dit kan aangeven of je taurinewaarden binnen het normale bereik liggen.
Taurinedeficiëntie: Een laag taurinegehalte in het bloed kan wijzen op een taurinedeficiëntie. Taurinedeficiëntie kan leiden tot symptomen zoals spierzwakte, vermoeidheid, en problemen met de hartfunctie.
Monitoring van aandoeningen: In sommige gevallen kan een bloedonderzoek naar taurine worden gebruikt om bepaalde aandoeningen te monitoren, zoals lever- of nierziekten, omdat taurine betrokken is bij de stofwisseling van deze organen.
Voedingsstatus: Het taurinegehalte in je bloed kan ook weerspiegelen hoeveel taurine je via je dieet binnenkrijgt. Als je taurinewaarden laag zijn, kan dit wijzen op een ontoereikende inname van taurine uit voedselbronnen.
Een bloedonderzoek naar taurine is niet standaard en wordt alleen uitgevoerd als er een specifieke medische reden is om de taurinewaarden te controleren. Als je vragen hebt over een taurinebloedonderzoek, dien je deze te bespreken met een arts, omdat zij het beste in staat zijn om de resultaten te interpreteren en eventuele vervolgstappen aan te bevelen op basis van jouw individuele gezondheidssituatie.
Taurine kan bijdragen aan de gezondheid van botten op verschillende manieren:
Calciumopname: Taurine kan de opname van calcium bevorderen, wat essentieel is voor de botgezondheid. Calcium is een belangrijk mineraal dat helpt bij het opbouwen en onderhouden van sterke botten.
Ontstekingsremmende eigenschappen: Taurine heeft ontstekingsremmende eigenschappen, en chronische ontstekingen kunnen de botgezondheid negatief beïnvloeden. Door ontstekingen te verminderen, kan taurine mogelijk bijdragen aan het behoud van gezonde botten.
Antioxidantfunctie: Taurine fungeert als een antioxidant en kan cellen beschermen tegen oxidatieve stress. Oxidatieve stress kan schadelijk zijn voor botweefsel en osteoporose bevorderen.
Taurine kan ook een rol kan spelen in de botgezondheid maar osteoporose is meestal het gevolg van een complex samenspel van genetische, levensstijl- en voedingsfactoren. Een taurinetekort op zich is waarschijnlijk niet de enige oorzaak van osteoporose. Het is belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen, regelmatig te bewegen en andere risicofactoren voor osteoporose aan te pakken om de botgezondheid te behouden.
"Ik volg al vele jaren een zelfgekozen, extreem beperkt dieet, waarin ik methionine- en taurine-houdende voedsel zo veel mogelijk vermijd (door streng veganistisch te eten, en daarnaast ook geen sojaproducten te gebruiken, etc. etc.). Nu is bij mij, middels een Dexascan, helaas ernstige osteoporose vastgesteld. Het lijkt me zeer goed mogelijk dat ik een taurine tekort heb (ook de synthese van taurine uit o.a. methionine zou bij mij flink verminderd kunnen zijn), en ik weet dat taurine een belangrijke rol speelt in de calcium-huishouding, en ik besef dus dat dit eventueel een rol zou kunnen spelen bij het ontstaan van mijn ernstige osteoporose. Graag zou ik hier iets aan willen doen, in overleg met mijn internist. Helaas kan/wil de internist geen bloedonderzoek naar taurine doen. Maar als ik op eigen initiatief erachter kan komen òf ik een taurine tekort heb, dan zou ik hier, in overleg met mijn internist, mee verder kunnen, wat betreft de aanpak van mijn osteoporose".