zelf_bloedonderzoek_aanvragen

Transferrineverzadiging (saturatie)

Transferrineverzadiging (saturatie)
29.00
InStock
Aantal
Bij deze test wordt Ijzer, Transferrine gemeten en de Verzadiging berekend ookwel Transferrine Saturatie genoemd.

Transferrine is een transporteiwit in het bloed.
Zoals de naam al aangeeft is transferrine een transporteiwit voor ijzer (ferrum in het Latijn) maar ook voor zink. Het transferrinegehalte in het bloed wordt bepaald bij een verdenking op een stoornis in het ijzermetabolisme. Een dergelijke stoornis zien we bijvoorbeeld bij de erfelijke ziekte ijzerstapelingsziekte (hemochromatose).Transferrine wordt geproduceerd in de lever en kan als maat worden genomen voor de totale ijzerhoeveelheid in het lichaam. Bij een ijzertekort in het lichaam stijgt de transferrineconcentratie. Bij ziektes ziet men juist vaak een laag transferrine. Dat komt omdat de lever dan minder transferrine aanmaakt, daarmee daalt ook de hoeveelheid ijzer in het lichaam.

De transferrineconcentratie wordt ook beïnvloed door bloedarmoede en nierziekten. Bij patiënten die antibiotica gebruiken is de transferrine bepaling niet altijd betrouwbaar: er wordt dan een te lage waarde gevonden.


Omrekeningsfactor
mg/dl x 10 = mg/l
Referentiewaarde(n)
Vrouwen : 1800 - 3800 mg/dl
Mannen : 1800 - 3600 mg/dl

Transferrine wordt ondersteund door InsideTracker
 

Erfelijke hemochromatose (hij-moe-Kroë-muh-TOE-sis) zorgt ervoor dat je lichaam te veel ijzer te absorberen uit het voedsel dat je eet. Het teveel aan ijzer wordt opgeslagen in je organen, vooral de lever, hart en alvleesklier. Het teveel aan ijzer kan vergiftigen deze organen, wat leidt tot levensbedreigende aandoeningen zoals kanker, hart-ritmestoornissen en cirrose.

Veel mensen erven de defecte genen die hemochromatose veroorzaken - het is de meest voorkomende erfelijke ziekte bij blanken. Maar slechts een minderheid van de mensen met de genen te ontwikkelen ernstige problemen. Hemochromatosis is waarschijnlijk ernstig in mannen.

  • Serum transferrine verzadiging. Deze test meet de hoeveelheid ijzer gebonden aan een eiwit (transferrine) draagt ​​dat ijzer in het bloed. Transferrineverzadiging waarden groter dan 45 procent worden beschouwd als te hoog.transferrine percentage kan berekend worden als u ook ijzer besteld.

 


Terug naar overzicht

Andere klanten kochten ook

Ferritine€ 19.00


Schrijf een reactie