Vitamine E (Tocoferol)
Vitamine E te kort?
Vitamine E (Tocoferol), een vetoplosbare vitamine, speelt een rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het in stand houden van spier- en andere weefsels. Ook is het belangrijk voor de weerstand. Vitamine E is een antioxidant: het beschermt de cellen in het lichaam tegen en vrije radicalen. Vitamine E komt voor in plantaardige oliën en in plantaardige producten zoals granen, noten, zaden, groenten en fruit. Dierlijke producten bevatten relatief weinig vitamine E.
De maximale veilige dosis van vitamine E is, door de Gezondheidsraad, vastgesteld op 300 milligram per dag, dit is ongeveer 25 x de ADH. Deze hoeveelheid komt overeen met 4,5 kilogram noten.
In theorie zal een teveel aan vitamine E een stapeling in verschillende weefsels veroorzaken. Hierdoor kan het de processen in die weefsels nadelig beïnvloeden. In de praktijk zijn er tot nu toe echter geen nadelige effecten bekend.
Wat zijn de gevolgen van een tekort aan vitamine E?
Ernstige verschijnselen als gevolg van een vitamine E-tekort zijn zeer zeldzaam en komen bijna alleen voor als gevolg van een ernstige stoornis in de opname van voedingsstoffen. Eventuele symptomen van een vitamine E-gebrek zijn bloedarmoede en schade aan de hersenen (hersenverweking).
Omrekeningsfactor:
mg/l x 2.322 = micromol/L
Referentiewaarde(n); de waarden waartussen de uitslag zou moeten en liggen:
Vrouwen: 10,2-43,6 micromol/l
Zwangerschap (2-3 trim.): 15,6-55,7 micromol/l
Mannen: 7,8-33,2 micromol/l