Zika Virus IgG
Bloedonderzoek door IgG antilichamen tegen Zika Virus. (Zika-Virus-Ak (IgG) uit serum). Dit onderzoek meet of er IgG antilichamen geproduceerd zijn door het immuunsysteem wanneer een persoon is blootgesteld aan het virus.
IgG-antistoffen worden aangemaakt door het immuunsysteem als een secundaire reactie op een infectie of vaccinatie. Ze verschijnen doorgaans iets later in het infectieproces, na de aanmaak van IgM-antistoffen.
Het Zika virus wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. De ziekte (zikakoorts) verloopt meestal vrij mild. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wel is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind.
Ook het Denguevirus, ofwel knokkelkoorts kan door deze mug verspreid worden.
Vrouwen die zwanger zijn of een baby proberen te krijgen, worden nog steeds gewaarschuwd om naar de 79 landen te reizen waar Zika zich heeft verspreid.
Dit advies is gebaseerd op het verhoogde risico op microcefalie en andere aangeboren afwijkingen bij babys van zwangere vrouwen die besmet zijn met het Zika-virus, dat voornamelijk wordt verspreid door muggen. Microcefalie is een aandoening waarbij een baby wordt geboren met een klein hoofd of een hoofd heeft dat na de geboorte niet meer groeit. In overeenstemming met het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft Sun Online een kaart gepubliceerd waaruit blijkt welke landen nog steeds gevaarlijk zijn om naar toe te reizen. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert zwangere vrouwen om niet naar door Zika getroffen gebieden te reizen die ze hebben geclassificeerd in categorie 1 en 2. Categorie 1 is een land met een nieuwe introductie van het Zika-virus sinds 2015, of waar het virus opnieuw is geïntroduceerd, met voortdurende overdracht.
Een infectie met het Zika virus geeft bij ongeveer 1 op de 5 mensen klachten. Symptomen van Zikakoorts ontstaan meestal 3 tot 12 dagen na een beet van een besmette mug. De meeste mensen herstellen binnen een week zonder ernstige problemen.
Klachten die kunnen voorkomen zijn:
- Acute (matige) koorts
- Niet-etterige ontsteking van het oog
- Spier- en gewrichtspijn (vooral van de handen en de voeten, soms gewrichtszwelling)
- Huiduitslag (vaak beginnende in het gezicht en uitspreidend over de rest van het lichaam)
- Minder vaak: hoofdpijn, gebrek aan eetlust, overgeven, diarree en buikpijn
Er is een verband tussen afwijkingen bij het ongeboren kind en besmetting met het zikavirus tijdens de zwangerschap, ook wel het congenitaal Zika virus syndroom genoemd. Hierbij wordt onder andere een hersenafwijking (microcefalie) bij het ongeboren kind beschreven.
Het syndroom van Guillain-Barré lijkt ook een complicatie van een besmettig te zijn. Hiervan is echter nog onbekend hoe vaak het voorkomt na een zikavirusinfectie, maar dat lijkt vrij zeldzaam te zijn.
Seksuele overdracht
Het Zika virus kan heel soms via seksueel contact worden overgedragen. Het virus is namelijk in het sperma gevonden. De kans om zo besmet te raken met het zikavirus wordt echter als heel klein ingeschat. Om deze besmetting te voorkomen wordt aan mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus voorkomt, geadviseerd om gedurende twee maanden een condoom te gebruiken. Zeker bij een zwangere vrouw.