header logo groot

Amylase en Lipase (in bloed) alvleesklier

Amylase en Lipase (in bloed) alvleesklier
9.90
InStock
Aantal
Bij deze test worden twee parameters gemeten amylase en lipase
Amylase in Bloed
Om vast te stellen of iemand een alvleesklierontsteking (pancreatitis) heeft of een andere aandoening van de alvleesklier.
Deze test meet de enzymactiviteit van amylase in bloed. Amylase is één van de vele enzymen die gemaakt worden door de alvleesklier (pancreas). Alvleesklierenzymen zijn eiwitten die zorgen voor vertering van vetten, eiwitten en suikers. Amylase helpt suikers uit het voedsel te verteren. Amylase wordt niet alleen door de alvleesklier gemaakt maar ook door de speekselklieren.

Lipase in Bloed
Om vast te stellen of een patiënt een alvleesklierziekte (ziekte van de pancreas) heeft.
Deze test meet de hoeveelheid lipase in het bloed. Lipase wordt door de alvleesklier (pancreas) gemaakt en wordt via de alvleesklierbuis naar de twaalfvingerige darm vervoerd. Lipase is een enzym. Een enzym is een eiwit dat een bepaalde stof kan omzetten in een andere stof. In de darm helpt lipase bij de omzetting van vet uit het voedsel, zodat de opname makkelijker wordt. Lipase komt normaal in kleine hoeveelheden voor in het bloed. Wanneer de alvleesklier beschadigd is of de alvleesklierbuis verstopt is, zal de hoeveelheid lipase in het bloed toenemen.
De lipasetest wordt ook gebruikt bij het vaststellen en volgen van andere ziekten zoals:
  • cystic fibrose (taaislijmziekte)
  • coeliakie (overgevoeligheid voor gluten)
  • ​De ziekte van Crohn (ontsteking(en) in de darm)

Terug naar overzicht


Schrijf een reactie