zelf_bloedonderzoek_aanvragen

Anti-nucleaire ANA screening autoimmuunziekte

Anti-nucleaire  ANA screening autoimmuunziekte
39.00
InStock
Aantal
  - ANA (al. tegen nucleaire ag.) screening

Test om te onderzoeken of het afweersysteem antinucleaire antistoffen (ANA) aanmaakt. Deze zogeheten autoantistoffen zijn gericht tegen onderdelen van de celkern in de lichaamscellen en kunnen leiden tot het ontstaan van autoimmuunziekten.
Synoniem(en) Antinucleaire antilichamen, ANF, ANA, Antinucleaire factor. De test bepaalt de aanwezigheid van antinucleaire antistoffen (ANA). Ook wordt onderzocht of er veel autoantistoffen zijn en of het sterke of zwakke autoantistoffen zijn.

Gewoonlijk maakt het afweersysteem antistoffen (ook wel immuunglobulinen genoemd) tegen binnendringende bacteriën en virussen. Bij sommige mensen gaat er iets niet goed in het afweersysteem. Bij hen worden antistoffen gemaakt tegen sommige van hun eigen eiwitten of cellen. Deze antistoffen heten autoantistoffen omdat ze gericht zijn tegen het eigen lichaam. Auto betekent 'zelf'. Het afweersysteem beschadigt dan de eigen cellen, hele weefsels of zelfs hele organen doordat de autoantistoffen ontstekingen veroorzaken. We spreken dan ook van een autoimmuunziekte. Voorbeelden zijn reuma, systemische lupus erythematodus (SLE), het syndroom van Sjörgen of myositis.

Uitslag negatief is goed
Er zijn geen autoantistoffen aangetoond en de kans dat de klachten veroorzaakt worden door een autoimmuunziekte is klein.
Dubieus
De uitslag is niet negatief, maar toch zo laag dat er twijfel is of dit als afwijkend moet worden beschouwd. Dit wordt ook het het grijze gebied genoemd.
Licht verhoogd:
Afhankelijk van het type van de gevonden autoantistoffen en de klachten van de patient kan een lichte verhoging wijzen op een autoimmuunziekte.
Sterk verhoogd:
Bij een sterke verhoging neemt, afhankelijk van het type antistof en de klachten van de patient, de verdenking van een autoimmuunziekte toe.


Antinucleaire antistoffen kunnen worden aangetroffen bij ongeveer 5% tot 10% van de gezonde populatie

Bij een positief resultaat wordt geadviseerd door te testen op   titerbepaling uitgevoerd indien relevant (patroonafhankelijk).
Een verhoogd resultaat kan ook worden gevolgd door een anti-dsDNA test en een ENA test.

Het aantonen van autoantistoffen in het bloed betekent niet automatisch dat iemand leidt aan een autoimmuunziekte. Er kunnen namelijk ook autoantistoffen bij iemand aanwezig zijn zonder dat er duidelijk sprake is van een herkenbare autoimmuunziekte.

Belangrijk is dat de ANA-test alleen betekenis heeft wanneer er ook klachten zijn. Bij sommige autoimmuunziekten zijn specifieke autoantistoffen heel kenmerkend en helpt het aantonen hiervan bij het stellen van de juiste diagnose. Sommige patiënten hebben een aantal verschillende autoantistoffen. De combinatie van die typen autoantistoffen kan kenmerkend zijn voor een bepaalde autoimmuunziekte.

Een positieve ANA uitslag komt voor bij verschillende ziekten in%:
  • SLE: Actief: 95-100%
  • SLE niet actief: 80-100%
  • Lupes door medijnen: 95%
  • Systemische sclerose: 85-95%
  • Poly / dermatomyositis: 30-50%
  • Het syndroom van Sjögren: 70-80%
  • Reumatoïde artritis: 20-40%
  • Chronische actieve hepatitis: 20-40%

 
Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

apk dokter  - ANA positief
03-06-2019 9:16:28
Beste mevrouw Snel,

Wij adviseren u met uw uitslag te richten tot de behandelaar die het onderzoek voor u heeft uitgevoerd. Als u bij ons een onderzoek doet krijgt u de uitslag met toelichting en een mogelijkheid om uw uitslag te bespreken in een consult dat u vindt in de rubriek extra advies.
U Kunt deze test altijd opnieuw bij ons bestellen en zo uw ANA bloedwaarde monitoren.
Snel  - ANA positief
02-06-2019 13:52:59
Mijn partner heeft deze melding ontvangen bij een bloedonderzoek.
Regelmatig heeft zij pijn in knie, heup, vinger of een ander gewricht.
Ik geef haar gedurende 3 dagen Ibuprofin (4 x 400 mg) en dan verdwijnt de pijn weer, maar goed is het niet.
Weelke test is er om na te gaan hoe hevig negatief dat ANA is en wat is er verder aan en mee te doen.
Ik zie uw reactie graag tegemoet.Sandra  - Licht positieve ANA factor
25-06-2018 15:31:19
Reuma factor was negatief, maar wel n licht positieve ANA factor.
Wat betekent dit?
Heb ik nu wel reumatische artritis of niet?