header logo groot

anti-TPO schildklier

anti-TPO schildklier
anti-TPO schildklier
anti-TPO schildklier
39.00
InStock
Aantal
Thyroid microsomiale antistoffen (anti-TPO) Thyreoid. microsomale al. (TPO)  in het engels: Thyroid peroxidase antibody

Om een autoimmuun schildklierziekte op te sporen; een afwijking van de schildklier die wordt veroorzaakt door een foute werking van het afweersysteem.

De test meet de hoeveelheid antistoffen tegen thyroperoxidase (TPO), een eiwit dat alleen in de schildklier voorkomt. Antistoffen tegen TPO zijn zogeheten autoantistoffen die zich richten op de schildklier.

Gewoonlijk maakt het afweersysteem antistoffen aan om ongewenste indringers of ziekteverwekkers onschadelijk te maken. Soms gaat er iets mis waardoor antistoffen worden gemaakt tegen gezonde cellen, weefsel of organen in het lichaam. Het leidt tot zogeheten autoimmuunziekte waarbij onbedoeld beschadigingen en ontstekingen ontstaan van lichaamsweefsel en organen, zoals in dit geval de schildklier.

Antistoffen tegen TPO komen vaak voor bij mensen bij wie de schildklier te weinig schildklierhormoon (T4) produceert. De antistoffen kunnen echter ook voorkomen bij mensen bij wie de schildklier juist te veel schildklierhormoon produceert. En zelfs bij gezonde personen kunnen kleine hoeveelheden antistoffen tegen TPO voorkomen.

Normaal: De meeste gezonde mensen hebben geen schildklierantistoffen in het bloed. Wel hebben (oudere) vrouwen een grotere kans (zeker naarmate de leeftijd vordert) op de aanmaak van schildklier autoantistoffen. Een deel van deze groep zal later schildklieraandoeningen ontwikkelen.

Licht verhoogd: Mild tot matig verhoogde hoeveelheden schildklier antistoffen worden aangetroffen bij diverse schildklier- en autoimmuunaandoeningen zoals suikerziekte en reuma.

Sterk verhoogd: Sterk verhoogde waarden wijzen op een schildklierziekte als gevolg van autoantistoffen, zoals de ziekte van Hashimoto (slecht werkende schildklier) of de ziekte van Graves (overactiviteit van de schildklier).

Stijgend: Om een beeld te krijgen van het beloop van de aandoening, wordt de test met enige regelmaat herhaald. Een toenemende hoeveelheid schildklier autoantistoffen wijst op een toename van de autoimmuunactiviteit. Tijdens de zwangerschap kunnen deze antistoffen ook leiden tot schildklierproblemen bij het ongeboren kind.

Eenheid van rapportage 1 kU/L = 1 IU/ml

     neuronencel-antigenen/neurale antigenen  schildklier (-microsomen)   (TPO), thyreoid. microsm. al.
 
Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

- Te hoge Thyroperoxidase (TPO) & Thyroglobuline
Beste,

Gisteren terug even mijn bloed laten onderzoeken en ik maak mij zorgen. Vorig jaar lachte mijn dokter deze hoge waarden weg met de opmerking dat ik nog maar kort voordien bronchitis heb gehad. Een jaar later blijken deze waarden terug te hoog.

Met een interval van een jaar blijkt voor de tweede maal twee waarden (TPO & Thyroglobuline) te hoog te zijn:
TSH 2.85 mU/L , vrij T4 = 13.3 pmol/L maar TPO Al = 502 kU/L (norm <34) & Thyroglobuline Al= 257 kU/L (norm < 115)

Wat betreft symptomen heb ik niks abnormaals, geen huiduitslag ed. Wel twee maal vrij jaar is hardklopping gehad na een heel zware dag maar niks bijzonders.

Wat kunnen jullie daaruit besluiten, kunnen jullie aanraden en wat kan ik doen om die waarden terug normaal te krijgen?

Alvast hartelijk dank voor jouw.jullie reacties.

met vriendelijke groeten
Bart
- Hoe ziet de uitslag van de trage schildklier er ui
Beste Maggie,

De uitslag van jouw onderzoek wordt afgezet tegen de waarde die het zou moeten zijn voor iemand van jou geslacht en leeftijd. Als jou uitslag hier van afwijkt staat er ook een ↑ omhoog of een pijl ↓omlaag voor, of bij hogere afwijkingen ↑↑. Ik zal per mail alvast de toelichtende brief sturen, die meegestuurd wordt bij je labrapport.
Je kunt dan het beste de test zieke-van-hashimoto-auto-immuumziekte-schildklier doen
- Testuitslag
Krijg je bij de uitslag van een test zoals anti-TPO schildklier ook een indicatie of de uitslag normaal, licht verhoogd of verhoogd is? Welke testen raden jullie aan bij een verhoogde TSH waarde (10) en een verlaagd T4? Ik herken veel van de klachten in het lijstje van de trage schildklier.
- Vrij T4 normaal maar anti-tpo sterk verhoogd
Beste Marleen,

Sterk verhoogde anti-TPO waarden komen voor bij specifieke autoimmuunziekte van de schildklier zoals Hashimoto's schildklierontsteking en de ziekte van Graves.
In het algemeen geldt dat aanwezigheid van anti-TPO wijst op een mogelijke autoimmuunziekte van de schildklier. Hoe hoger de anti-TPO waarden, hoe groter de kans dat er daadwerkelijk een auto-immuunziekte van de schildklier is.
- Kan je hier spreken van een schildklierprobleem ?
Beste,
Bij bloedcontrole wegens aanhoudende gewricht- en spierpijnen, slaapproblemen, vermoeidheid ... werd een normaal vrij T4 : 12,30 referentie 9,03-19,09
TSH : 1,12 ref 0,35-4,94
Maar !! Anti-TPO: thyroperox.Al 1360,9 IU/mL referentiewaarde 0,0-5,6 vastgesteld !
Waarop wijst dit ?
Met vriendelijke dank bij voorbaat voor uw antwoord.
- welke testen voor schildklierprobleem
Beste Marjan, je schrijft dat er niets in je bloed te zien is, welke testen heb je dan al gedaan?
Onder de rubriek schildklier (links) vindt je de testen die mogelijk zijn, tevens zie je daar een overzicht welke testen je het beste kunt doen bij welke klachten. Die je al bij je huisarts hebt gedaan sla je over. Zo stel je je maatwerk onderzoek samen.
Denk niet alleen aan je schildklier, het kan ook aan vitamine te kort liggen.
- Ik wil graag een test doen voor schildklierproblem
Ik heb 20 jaar geleden een te snel werkende schildklier gehad en inmiddels weer net zoveel van de zelfde klachten als toen! Ik heb er altijd een hoge bloeddruk en haaruitval aan overgehouden! Nu heb ik er alleen nog een stijve nek en slikklachten bij, en pijnlijke klieren bij mijn keel. In mijn bloed is niets te vinden. Alleen afvallen deed ik toen heel erg en nu krijg ik er juist niets af, ik zou graag grondig mijn bloed laten testen, maar welke test moet ik dan aanvragen? Hasimoto?

. vr.gr. Marjan Kok
- TPO waarde
Beste,

Graag had ik eens geweten of de TPO waarde 339 een normale waarde is of niet,
gaat het hem om hoe hoger de waarde hoe minder goed of is het juist omgekeerd,
hoe lager de waarde vb. 154 hoe beter? Is enkel ter info.

Alvast bedankt,
Mvg. Lien.
- anti tpo verhoogd?
Beste Angel, Wij kunnen geen uitspraken doen over testen die bij een ander laboratorium gedaan zijn.
Misschien hanteren zij wel een andere methode, of gebruiken zij andere eenheden.
Wij rapporteren bij onze uitslag onder welke waarde de uitslag moet liggen.
Bijvoorbeeld: de uitslag is goed als hij onder de 34 kU/l ligt.
Tevens krijg je bij ons een brief met de toelichting wat een te hoge uitslag betekent.
Daarnaast kun je bij een van onze samenwerkingspartners terecht (zie rubriek extra service) om je uitslagen te bepreken en te verbeteren.
-
Is een uitslag van anti TPO met een waarde van 622 sterk verhoogd? Mijn TSH is 6.4
- schildklier
Hoi mijn ft4 is 15.2
mijn tsh is2.82
en mijn tpo al is 157 iu/ml
de tpo is dat hoog?
graag uw antwoord
- Te hoge waarde in bloedtest anti-tpo
Dag Kristine,

Mag ik vragen welke dosering je dan slikt? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid of meer?

Groet, Marjolein
- Te hoge waarde in bloedtest anti tpo
Bij mij dalen mijn waardes anti TPO door inname van selenium. De moeite om te proberen!
- interpretatie labresultaten.
Beste mevrouw de Weerdt,

Wij kunnen geen uitspraken doen over de uitslagen en referentiewaarden van andere laboratoria.

Wij kunnen/mogen alleen uw bloed meten preventief , maar geen uitspraken doen over symptomen of ziekten in reactie op uw dokter.

Deze heeft een completer beeld dan wij.

Misschien dat u aan de informatie met uitleg van de testen, die wij naar u gemaild hebben, iets heeft.
- Te veel Microsomiale tpo as, zonder te weinig V
In mijn laatste bloedonderzoek is er een duidelijk verhoging van Microsomiale TPO As te zien namelijk 332 IU /ml, normaal <5,6 zonder dat mijn vrije T4 te laag of te hoog is. 11.9 pmol/l
Ik ben al jaren super vermoeid, en mijn dokter zegt dat dit niets betekend. Is dit zo
Ik weet niet meer waar te zoeken.
Alvast bedankt

Inge De Weerdt
- uitgebreide test schildklier
Bij ons kun je zelf bepalen welke schildklier testen je wilt doen, de richtlijn van de huisartsen is THS, en pas als die afwijkt wordt T4 getest.
- schildklier onderzoek
Graag zou ik wat meer info willen hebben. Ben een sle patiente en de TSH waarde wordt regelmatig geprikt en is goed. Zelf heb ik al jaren last van haaruitval, koude handen, voeten, vermoeidheid en de laatste tijd hartritmestoornissen. Worden er nu meer waarden meegenomen, zoals T3en T4 of ook alleen maar het TSH