header logo groot

anti-TPO schildklier

anti-TPO schildklier
anti-TPO schildklier
anti-TPO schildklier

39.00

InStock
Aantal
Thyroid microsomiale antistoffen (anti-TPO) Thyreoid. microsomale al. (TPO) 

Om een autoimmuun schildklierziekte op te sporen; een afwijking van de schildklier die wordt veroorzaakt door een foute werking van het afweersysteem.

De test meet de hoeveelheid antistoffen tegen thyroperoxidase (TPO), een eiwit dat alleen in de schildklier voorkomt. Antistoffen tegen TPO zijn zogeheten autoantistoffen die zich richten op de schildklier.

Gewoonlijk maakt het afweersysteem antistoffen aan om ongewenste indringers of ziekteverwekkers onschadelijk te maken. Soms gaat er iets mis waardoor antistoffen worden gemaakt tegen gezonde cellen, weefsel of organen in het lichaam. Het leidt tot zogeheten autoimmuunziekte waarbij onbedoeld beschadigingen en ontstekingen ontstaan van lichaamsweefsel en organen, zoals in dit geval de schildklier.

Antistoffen tegen TPO komen vaak voor bij mensen bij wie de schildklier te weinig schildklierhormoon (T4) produceert. De antistoffen kunnen echter ook voorkomen bij mensen bij wie de schildklier juist te veel schildklierhormoon produceert. En zelfs bij gezonde personen kunnen kleine hoeveelheden antistoffen tegen TPO voorkomen.

Normaal: De meeste gezonde mensen hebben geen schildklierantistoffen in het bloed. Wel hebben (oudere) vrouwen een grotere kans (zeker naarmate de leeftijd vordert) op de aanmaak van schildklier autoantistoffen. Een deel van deze groep zal later schildklieraandoeningen ontwikkelen.

Licht verhoogd: Mild tot matig verhoogde hoeveelheden schildklier antistoffen worden aangetroffen bij diverse schildklier- en autoimmuunaandoeningen zoals suikerziekte en reuma.

Sterk verhoogd: Sterk verhoogde waarden wijzen op een schildklierziekte als gevolg van autoantistoffen, zoals de ziekte van Hashimoto (slecht werkende schildklier) of de ziekte van Graves (overactiviteit van de schildklier).

Stijgend: Om een beeld te krijgen van het beloop van de aandoening, wordt de test met enige regelmaat herhaald. Een toenemende hoeveelheid schildklier autoantistoffen wijst op een toename van de autoimmuunactiviteit. Tijdens de zwangerschap kunnen deze antistoffen ook leiden tot schildklierproblemen bij het ongeboren kind.

     neuronencel-antigenen/neurale antigenen  schildklier (-microsomen)   (TPO), thyreoid. microsm. al.
 
Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

- TPO waarde
23-02-2017 15:48:57
Beste,

Graag had ik eens geweten of de TPO waarde 339 een normale waarde is of niet,
gaat het hem om hoe hoger de waarde hoe minder goed of is het juist omgekeerd,
hoe lager de waarde vb. 154 hoe beter? Is enkel ter info.

Alvast bedankt,
Mvg. Lien.
- anti tpo verhoogd?
22-12-2016 11:39:00
Beste Angel, Wij kunnen geen uitspraken doen over testen die bij een ander laboratorium gedaan zijn.
Misschien hanteren zij wel een andere methode, of gebruiken zij andere eenheden.
Wij rapporteren bij onze uitslag onder welke waarde de uitslag moet liggen.
Bijvoorbeeld: de uitslag is goed als hij onder de 34 kU/l ligt.
Tevens krijg je bij ons een brief met de toelichting wat een te hoge uitslag betekent.
Daarnaast kun je bij een van onze samenwerkingspartners terecht (zie rubriek extra service) om je uitslagen te bepreken en te verbeteren.
Angel -
21-12-2016 16:31:35
Is een uitslag van anti TPO met een waarde van 622 sterk verhoogd? Mijn TSH is 6.4
adriana henskens - schildklier
03-08-2016 6:42:01
Hoi mijn ft4 is 15.2
mijn tsh is2.82
en mijn tpo al is 157 iu/ml
de tpo is dat hoog?
graag uw antwoord
Marjolein - Te hoge waarde in bloedtest anti-tpo
01-03-2016 19:39:33
Dag Kristine,

Mag ik vragen welke dosering je dan slikt? De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid of meer?

Groet, Marjolein
Kristine - Te hoge waarde in bloedtest anti tpo
22-02-2016 22:02:23
Bij mij dalen mijn waardes anti TPO door inname van selenium. De moeite om te proberen!
bloedwaardentest - interpretatie labresultaten.
27-05-2015 9:36:49
Beste mevrouw de Weerdt,

Wij kunnen geen uitspraken doen over de uitslagen en referentiewaarden van andere laboratoria.

Wij kunnen/mogen alleen uw bloed meten preventief , maar geen uitspraken doen over symptomen of ziekten in reactie op uw dokter.

Deze heeft een completer beeld dan wij.

Misschien dat u aan de informatie met uitleg van de testen, die wij naar u gemaild hebben, iets heeft.
- Te veel Microsomiale tpo as, zonder te weinig V
26-05-2015 13:42:47
In mijn laatste bloedonderzoek is er een duidelijk verhoging van Microsomiale TPO As te zien namelijk 332 IU /ml, normaal <5,6 zonder dat mijn vrije T4 te laag of te hoog is. 11.9 pmol/l
Ik ben al jaren super vermoeid, en mijn dokter zegt dat dit niets betekend. Is dit zo
Ik weet niet meer waar te zoeken.
Alvast bedankt

Inge De Weerdt
bloedwaardentest - uitgebreide test schildklier
02-03-2015 12:20:18
Bij ons kun je zelf bepalen welke schildklier testen je wilt doen, de richtlijn van de huisartsen is THS, en pas als die afwijkt wordt T4 getest.
Anja Wolfrat - schildklier onderzoek
02-03-2015 9:43:26
Graag zou ik wat meer info willen hebben. Ben een sle patiente en de TSH waarde wordt regelmatig geprikt en is goed. Zelf heb ik al jaren last van haaruitval, koude handen, voeten, vermoeidheid en de laatste tijd hartritmestoornissen. Worden er nu meer waarden meegenomen, zoals T3en T4 of ook alleen maar het TSH