zelf_bloedonderzoek_aanvragen

ASAT

ASAT
5.00
InStock
Aantal

De test bepaalt de hoeveelheid van het enzym aspartaataminotransferase (ASAT) in bloed. Een enzym is een eiwit dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof. ASAT is vooral in de lever aanwezig en in dwarsgestreept spierweefsel (hart- en skeletspieren).

Normaal is de hoeveelheid ASAT in het bloed laag. Bij beschadiging van de lever- of spiercellen komt ASAT vrij in het bloed. Bij gezonde mensen (zonder leverproblemen en geen spierschade) is de hoeveelheid ASATminder dan 25 U/l.

Licht verhoogd: Een lichte verhoging (in de regel een uitslag <50-75 U/l) van ASAT kan duiden op alcoholmisbruik. Maar er zijn ook aandoeningen als tumoren, blokkade van de galwegen en levercirrose die licht verhoogde ASAT waarden veroorzaken. Injecties in de spieren kunnen de ASAT-waarden verhogen, net zoals te uitgebreide spieroefeningen. Gebruik van medicijnen of drugs kunnen ook de aanmaak van ASATbeïnvloeden, zodat hogere waarden worden gevonden.

Sterk verhoogde ASAT-waarden (in de regel een uitslag >250 U/l) komen voor bij leverontstekingen (hepatitiden), al dan niet veroorzaakt door een virus. De hoge waarden kunnen maanden aanhouden.

Verlaagd: Bij zwangerschap kan de ASAT-waarde verlaagd zijn.

 


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

wim kapteyn  - Asat waarde
06-05-2017 18:01:52
Bij mij was deze ook verhoogd bij een controle. Toen de specialist doorvroeg vertelde ik dat ik twee dagen ervoor een marathon had gelopen. Dit bleek ook de oorzaak te zijn....