header logo groot

Bloedgroep en Rhesus

Bloedgroep en Rhesus
67.00
InStock
Aantal
Bloedgroepbepaling (ABO + rhesus) (interne instructies: naam + geb. datum ook op buizen aangeven)
Bloedgroep + rhesusfactor    (incl. test antilichamen + bloedgroepkaartje)
Met behulp van de AB0-rhesus bloedgroeptypering wordt vastgesteld of iemand bloedgroep A, B, AB of 0 (nul) heeft. Daarnaast wordt de aan- of afwezigheid van de rhesusfactor vastgesteld.

Het type bloedgroep dat iemand heeft wordt bepaald door specifieke eiwitten ('antigenen') die aanwezig zijn op de rode bloedcellen. Het belangrijkste zijn de A en B antigenen. Personen kunnen antigeen A (bloedgroep A), antigeen B (bloedgroep B), antigeen A en B (bloedgroep AB) of geen antigeen A en B (bloedgroep 0) op hun rode bloedcellen hebben.

Het lichaam maakt van nature antistoffen aan tegen het antigeen dat niet aanwezig is op de eigen rode bloedcellen. Hiervoor is geen contact nodig met het lichaamsvreemde antigeen. Iemand met bloedgroep A heeft dus van nature antistoffen tegen bloedgroep B en omgekeerd. Iemand met bloedgroep 0 heeft antistoffen tegen bloedgroep A en bloedgroep B, iemand met bloedgroep AB heeft geen antistoffen tegen A of B.

Antistoffen tegen de rhesusfactor komen niet van nature voor. Iemand zonder rhesusfactor (rhesusfactor-negatief) moet dus eerst in contact komen met rhesus-positief bloed voordat rhesus-antistoffen worden aangemaakt. Dat contact kan bijvoorbeeld een bloedtransfusie zijn of een zwangerschap van een rhesus-positief kind.

Het heeft geen zin om dit onderzoek om medische noodzaak te bepalen, omdat dit  om veiligheidsredenen toch opnieuw moet gebeuren. 


Terug naar overzicht

Andere klanten kochten ook

Basisonderzoek€ 59.00
Slank


€ 67.00 nu
€ 57.00


Schrijf een reactie