zelf_bloedonderzoek_aanvragen

Calprotectine ziekte van Crohn

Calprotectine ziekte van Crohn
47.00
InStock
Aantal
Ontlasting onderzoek: alternatief voor inwendig darmonderzoek om Crohn uit te sluiten.
Calprotectine in faeces.
 
Bij een vermoeden  van de ziekte van Crohn of een andere chronische darmontsteking kan  met ontlasting de diagnose ziekte van Crohn gesteld worden. Eerder moest  hiervoor een uitgebreid darmonderzoek gedaan worden.
De coloscopie (onderzoek met behulp van een kijkinstrument) is alleen nog nodig wanneer een sterke verdenking bestaat.  

Lees hier het volledige persbericht  van VUmc van 4 april 2017
 
Volgens de onderzoekers is de nieuwe IS-pro techniek een snelle techniek die in elk ziekenhuis en laboratorium toegepast kan worden.
 
"De techniek maakt de diagnose voor artsen en voor de patiënten met een vermoedelijk inflammatory bowel disease (IBD), een ontstoken darm, simpeler. In plaats van eerst een coloscopie te doen en een dagenlange bacteriekweek, kan de huisarts nu een poepmonster opsturen waarmee in bijna negen van de tien keer de ziekte is uit te sluiten."
 
"En alleen als een monster IBD aantoont, gaat een patiënt door voor een coloscopisch onderzoek", zegt medisch microbioloog dr. Dries Budding.
 
Poeptest
Tijdens de poeptest wordt de samenstelling van de bacteriën in de darm gecontroleerd. Deze samenstelling is anders bij patiënten met een chronische darmontsteking dan bij gezonde mensen. Volgens de onderzoekers kan de nieuwe techniek ervoor zorgen dat patiënten met de ziekte van Crohn of een andere chronische darmontsteking tijdig kunnen starten met therapie.
 
Volgens de onderzoekers zou ook het verloop van de aandoeningen beter en eenvoudiger te monitoren zijn, wat zeer belangrijk is bij chronische darmontstekingen.

De uitslag is goed als deze onder de 50 μg/g ligt.

Calprotectine in ontlasting ontstaat uit een calcium bindende eiwitcomplex van neutrofielen en monocyten. Het is een gevoelige marker van ontsteking, maar ook van kwaadaardige darmziekten. Dit geldt met name in niet-bloeding poliepen bij darmkanker.

In een grote studie (Langhorst J., et al, Am J Gastroenterol 2008; 103 :. 162-169) is aangetoond dat Calprotectine een gevoeligheid van 82% en een specificiteit van 87% heeft bij het onderscheid maken tussen prikkelbaar darm syndroom (PDS) en een ontstekingsdarmziekte zoals de ziekte van Crohn. 
Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

Kees  - stabiliteit
16-05-2019 19:46:17
Wat kunnen jullie zeggen over de afbraak van calprotectine als het poepmonster meerdere dagen ongekoeld blijft (bij het vervoer en op jullie lab voor het getest wordt)?
APK dokter  - Wat kan ik opmaken uit mijn calprotectine waarde,
11-12-2017 12:17:26
Beste Wilfried,

Je moet altijd opletten om waarden van diverse laboratoria te vergelijken. Het hangt af van de fabrikant van de test, de gebruikte apparatuur, en de literatuur die gebruikt wordt bij het vaststellen van de referentiewaarden.

Als je bij ons een test hebt gedaan zit er een uitgebreide toelichting bij. Stuur gerust een mailtje dan sturen we je de toelichting die bij onze test hoort, maar kunt deze dus niet zo maar gebruik voor de test die jij gedaan hebt.
wilfried  - ziekte van chron
09-12-2017 13:23:42
mijn calprotectine waarde liggen rond de 800 wat kan ik daar uitmaken
apkdokter  - Wat zegt een verhoogde calprotectine waarde over h
30-10-2017 9:58:09
Beste Daniel,
Calprotectine kan niet gebruikt worden om het verschil te meten tussen darmkanker en andere darmafwijkingen. De test kan alleen gebruikt worden om het onderscheid te maken tussen Crohn en PDS.
Verhoogde calprotectine waarden worden gevonden bij patiënten met inflammatoire darmaandoeningen (IBD), zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Verhoogde calprotectine waarden zijn niet specifiek voor IBD, maar kunnen ook gevonden worden bij bacteriële infecties van de darm, coloncarcinomen (darmkanker) en diverse andere darmafwijkingen.
Bij patiënten met het prikkelbare darmsyndroom de calprotectine concentratie juist laag.
Daniel   - Calprotectine..
28-10-2017 13:57:34
Hallo , mijn calprotectine was rond de 65 ? Omdat ik veel lees en hoor dat bij (IBD) de waarde veel hoger ligt . Vroeg ik mij af wat de calprotectine waarde bij een darmtumor is ? Omdat ik ook veel last van mijn rechter onderbuik/naast navel en boven de heup heb ? Graag hoor ik iers . Mvg daniel