header logo groot

Calprotectine ziekte van Crohn

Calprotectine ziekte van Crohn
47.00
InStock
Aantal
Ontlasting onderzoek: alternatief voor inwendig darmonderzoek om Crohn uit te sluiten.
Calprotectine in faeces.
 
Bij een vermoeden  van de ziekte van Crohn of een andere chronische darmontsteking kan  met ontlasting de diagnose ziekte van Crohn gesteld worden. Eerder moest  hiervoor een uitgebreid darmonderzoek gedaan worden.
De coloscopie (onderzoek met behulp van een kijkinstrument) is alleen nog nodig wanneer een sterke verdenking bestaat.  

Lees hier het volledige persbericht  van VUmc van 4 april 2017
 
Volgens de onderzoekers is de nieuwe IS-pro techniek een snelle techniek die in elk ziekenhuis en laboratorium toegepast kan worden.
 
"De techniek maakt de diagnose voor artsen en voor de patiënten met een vermoedelijk inflammatory bowel disease (IBD), een ontstoken darm, simpeler. In plaats van eerst een coloscopie te doen en een dagenlange bacteriekweek, kan de huisarts nu een poepmonster opsturen waarmee in bijna negen van de tien keer de ziekte is uit te sluiten."
 
"En alleen als een monster IBD aantoont, gaat een patiënt door voor een coloscopisch onderzoek", zegt medisch microbioloog dr. Dries Budding.
 
Poeptest
Tijdens de poeptest wordt de samenstelling van de bacteriën in de darm gecontroleerd. Deze samenstelling is anders bij patiënten met een chronische darmontsteking dan bij gezonde mensen. Volgens de onderzoekers kan de nieuwe techniek ervoor zorgen dat patiënten met de ziekte van Crohn of een andere chronische darmontsteking tijdig kunnen starten met therapie.
 
Volgens de onderzoekers zou ook het verloop van de aandoeningen beter en eenvoudiger te monitoren zijn, wat zeer belangrijk is bij chronische darmontstekingen.

De uitslag is goed als deze onder de 50 μg/g ligt.

Calprotectine in ontlasting ontstaat uit een calcium bindende eiwitcomplex van neutrofielen en monocyten. Het is een gevoelige marker van ontsteking, maar ook van kwaadaardige darmziekten. Dit geldt met name in niet-bloeding poliepen bij darmkanker.

In een grote studie (Langhorst J., et al, Am J Gastroenterol 2008; 103 :. 162-169) is aangetoond dat Calprotectine een gevoeligheid van 82% en een specificiteit van 87% heeft bij het onderscheid maken tussen prikkelbaar darm syndroom (PDS) en een ontstekingsdarmziekte zoals de ziekte van Crohn. 
Terug naar overzicht


Schrijf een reactie