zelf_bloedonderzoek_aanvragen

Cortisol (Stress hormoon) bijnieren

Cortisol (Stress hormoon) bijnieren
29.00
InStock
Aantal
Cortisol is nodig om stressvolle situaties het hoofd te bieden. Maar giert het stress-hormoon te lang door onze aderen, dan heeft dit vergeetachtigheid en depressiviteit tot gevolg.
Cortisol is een hormoon uit de bijnieren. Cortisol is betrokken bij het regelen van talloze processen die te maken met de alertheid van het lichaam. Te veel cortisol leidt onder andere tot hoge bloeddruk en een verhoogd bloedsuikerniveau. Een laag cortisol kan leiden tot een te lage bloeddruk en ernstige zwakheid. De concentratie cortisol varieert normaal gesproken gedurende de dag van hoog in de ochtend tot laag in de late middag. 
Noteer voor u zelf het tijdstip waarop u uw bloed laat afnemen, de uitslag geeft een referentiewaarden voor de ochtend en een waarde voor de middag. Cortisol is een veelomvattend hormoon dat een dag- en nachtritme kent. In de ochtend is de concentratie hoger dan in de middag. In de volksmond wordt gesproken over nuchter zijn voor een cortisolbepaling. Dit is niet zo, voeding beïnvloed de cortisolconcentratie niet, echter het tijdstip is van groot belang in deze. Als het onderzoek vaker herhaald wordt wordt de curve goed zichtbaar.

In de zwangerschap, bij orale conceptiva en bij oestrogeentherapie is de Cortisolconcentratie in serum verhoogd.

Omdat de waarde gedurende de dag variert gelieve het afnametijdstip op het labformulier te vermelden.
Stress voor en tijdens bloedafname vermijden.

Voor de duidelijkheid van de referentiewaarden kunt u het beste voor 10 uur 's morgens uw bloed laten afnemen.

Het lab hanteert dat uitslag, als je tussen 6 en 10 uur ‘smorgens je bloed hebt laten afnemen, deze tussen de 171 en 497 nmol/l moet liggen.


Terug naar overzicht

Andere klanten kochten ook

Progesteron€ 25.00


Schrijf een reactie