header logo groot

DHEA-S ACTIE

DHEA-S
29.00
InStock
Aantal
Actie van €49,- voor €29,-

DHEA-S (= De Hydro Epi Andosteron Sulfaat) is een zwak mannelijk geslachthormoon dat zowel bij mannen als vrouwen wordt geproduceerd in de bijnieren. Afwijkende niveaus kunnen passen bij een ontregeling van de hormoonproductie.

Bij een laag DHEA gehalte voel je je moe. Het kan zijn dat de test juist een te hoog DHEA niveau geeft. Dat komt dan omdat je DHEA stapeling krijgt, het wordt niet goed omgezet. 
 

De test meet de hoeveelheid dehydroepiandrosteronsulfaat (DHEAS) in het bloed. DHEASis een androgeen, een mannelijk geslachtshormoon, dat zowel bij mannen als bij vrouwen aanwezig is. Het speelt een rol bij de ontwikkeling van de secundaire mannelijke geslachtskenmerken tijdens de puberteit.

DHEAS kan door het lichaam worden omgezet in sterkere androgenen zoals testosteron en androsteendion. Ook kan het worden omgezet in het vrouwelijke hormoon oestrogeen.

DHEAS wordt door de bijnieren gemaakt. Kleinere hoeveelheden worden in de eierstokken van de vrouw en in de zaadballen van de man gemaakt. De productie van DHEAS staat onder controle van het hypofysehormoon adrenocorticotroop hormoon (ACTH) en andere hypofysefactoren. De hypofyse is een hormoonproducerende klier onder aan de hersenen.

Omdat DHEAS vooral wordt aangemaakt in de bijnier is het een goede maat voor het functioneren van de bijnieren. Bijniertumoren, kanker en goedaardige bijniervergrotingen kunnen leiden tot overproductie van DHEAS.

De normaalwaarde is afhankelijk van vele factoren, zoals leeftijd, geslacht en testmethode. Hierdoor kan hetzelfde getal verschillend geïnterpreteerd worden.

Lage hoeveelheden DHEAS kunnen worden veroorzaakt door het slecht functioneren van de bijnier of door hypopituitarisme, een ziekte waarbij de hypofyse te weinig hormonen aanmaakt.

Een normale DHEAS-waarde in combinatie met normale waarden van andere androgenen wijst op een normaal functionerende bijnier. Ook kan het betekenen dat een aangetoonde tumor geen hormonen produceert. Een normale DHEAS kan ook voorkomen bij polycysteus ovarium syndroom (PCOS). Bij dit syndroom (afwijking in de eierstokken) worden androgenen meestal door de eierstokken aangemaakt, met name testosteron.


Een verhoogde hoeveelheid DHEAS wijst op afwijkingen in de bijnieren als gevolg van bijvoorbeeld een adrenocorticale tumor, bijnierkanker of een goedaardige bijniervergroting. Verhoogde hoeveelheid DHEAS kan bij vrouwen leiden tot menstruatiestoornissen en zichtbare verschijnselen van vermannelijking of virilisatie (diepere stem, overmatige haargroei in gezicht en op het lichaam, gespierdheid, vergroting adamsappel). Bij mannen kan een toegenomen hoeveelheid DHEAS onopgemerkt blijven. Bij jonge jongens kan een toegenomen hoeveelheid DHEAS leiden tot een vervroegde ontwikkeling van de puberteit.

Een verhoogde DHEAS-waarde geeft niet een specifieke diagnose. Er moet verder onderzoek gedaan worden om de oorzaak van het probleem op te sporen.


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

apkdokter - dhea-s of dhea?
27-06-2017 17:03:47
Het verschil tussen DHEA en DHEA-S is dat aan DHEA-s een extra sulfaat molecuul is verbonden. Je lichaam kan DHEA omzetten in DHEAS en vise versa. DHEA wordt vooral in de ochtenduren geproduceerd en je nieren scheiden DHEA snel af, DHEAS blijft langer in het lichaam, daarom gebruiken artsen meestal DHEA-S om de bloedspiegel te bepalen.
Offermans - Chea waarde
26-06-2017 21:19:31
Ik wil graag de dhea waarde laten testen, wat kan ik nu het beste bestellen om deze waarde te laten testen?
marina - tijdstip prik
19-05-2016 14:36:37
Moet de prik op een bepaalde tijdstip van de dag of van de cylcus van de vrouw gebeuren? alvast bedankt.
sandra delahaye - 2x dhea test man en vrouw
11-03-2016 13:25:14
ik wil graag mijn dhea laten testen voor mijzelf en voor mijn man

kimberley pex - reactie
13-02-2016 14:33:26
Beste vraagsteller, ik verdiep me al een tijdje in DHEA. Door alle operaties was mijn waarde ontzettend laag. 1.6. Mij mdl arts vertelde me dat normale waardes tussen 2 en 12 moeten liggen,vandaar die dodelijke uitgeputheid . Ook op alle sites over DHEA staat dat 12 een hoge waarde is. Prima dus. Of ik heb Uw verhaal verkeerd begrepen. Succes.
- dhea waarde
05-01-2016 10:19:18
mijn sportster heeft een waarde van 12 duidelijk onder de norm ? wat kan ik haar adviseren