zelf_bloedonderzoek_aanvragen

Oestradiol ook bekend als Oestrogeen

Oestradiol ook bekend als  Oestrogeen
29.00
InStock
Aantal
17-bèta-oestradiol Estradiol (17-ß-)   (E2)
Test om tekort (bij vrouwen) of overmaat (bij mannen en vrouwen) van de aanmaak van oestradiol vast te stellen.

Oestradiol is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon. Oestradiol is nodig voor een normale ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken.
De productie stijgt sterk bij rijpende en bevruchte eicellen. Een laag oestradiol betekent dat er geen eicellen (meer) uitrijpen.

Bij mannen wordt deze waarde vaak gemeten tijdens het nakuren of om de oorzaak van geno te achterhalen.

Oestradiol of estradiol (17β-estradiol) is een geslachtshormoon en valt in de groep van oestrogenen.
Het wordt doorgaans als een 'vrouwelijk' hormoon gezien maar is ook in mannen aanwezig. Oestradiol heeft niet alleen invloed op het voortplantingssysteem maar beïnvloedt ook onder andere de botstructuur. Het is bij vruchtbare vrouwen het meest voorkomende oestrogeen, naast oestron (vooral na de menopauze) en oestriol(vooral tijdens zwangerschap). Het lichaam maakt dit aan vanuit androsteendion of vanuit testosteron.
Oestradiolconcentraties zijn laag bij mannen. Ongeveer 30% wordt geproduceerd door de testes en de rest is afkomstig van de omzetting in de lever en het vetweefsel.
Voor de pubertijd is de Oestrogeen waarde ook nog laag. Tijdens de puberteit stijgt de oestrogeen en vervolgens vinden veranderingen plaats tijdens de cyclus tot aan de menopauze. Na de menopauze kan alleen via de bijnieradrogenen oestrogenen worden geproduceerd.

Redenen voor bepaling oestradiol in bloed kunnern zijn
  • Onderzoek naar vrouwelijke vruchtbaarheid
  • Onderzoek bij vrouwen met cyclusstoornissen
  • Verdenking hoge oestradiolspiegels bij mannen
  • Bij mannen met borstontwikkeling

Oestradiol is gebonden aan sex-hormone bindend globuline (SHBG). Indien er sprake is van een verlaagde SHBG-waarde dan heeft dit invloed op de oestradioluitslag. Bij het vaststellen van de referentiewaarden wordt ervan uitgegaan dat er een normale hoeveelheid SHBG aanwezig is. LH- en FSH-metingen kunnen ondersteuning om te zien of het om een vervroegde overgang gaat of niet.

Prematuur Ovarieel Falen (POF) is een aandoening waarbij een vrouw voor haar veertigste stopt met menstrueren. Dit komt doordat de eierstokken eerder ophouden met ovuleren dan gebruikelijk. De gemiddelde leeftijd voor westerse vrouwen om in de overgang te komen ligt rond de 51 jaar. Ongeveer 1 op de 100 vrouwen krijgt te maken met prematuur ovarieel falen. 
POF of POI wordt veroorzaakt doordat er geen eiblaasjes meer groeien in de eierstokken. Dit kan ook gebeuren wanneer een u nog een kinderwens heeft. Wanneer POI gediagnosticeerd wordt dient een kinderwens of een mogelijk toekomstige kinderwens kunnen eventueel maatregelen getroffen te worden om de kinderwens in de toekomst te verwezenlijken door het invriezen van eicellen. Dit is niet altijd meer mogelijk en kan niet in elk ziekenhuis.
Hoewel de oorzaak meestal niet bekend is, kan POI veroorzaakt worden door
  • beschadiging of verwijdering van de eierstokken (door chemotherapie, bestraling of een operatie)
  • een enzymafwijking,
  • een erfelijke afwijking of
  • een auto-immuunziekte.
Een vroege overgang kan een verhoogde kans op botontkalking (osteoporose) en hart- en vaatziekten geven. De kans op borstkanker is juist minder groot, doordat vrouwen minder lang zijn blootgesteld aan hormonen. Vanwege de verhoogde kans op botontkalking en hart- en vaatziekten is een gezonde leefstijl (niet roken, gezond eten en voldoende lichaamsbeweging zoals lopen) van extra belang. Daarnaast wordt vaak in overleg met een arts gestart met hormonale suppletie.

zie ook de test AMH Anti Muller Hormoon 
Terug naar overzicht

Andere klanten kochten ook

SHBG (sex hormoon)€ 35.00
FSH overgang€ 25.00
LH€ 25.00
Progesteron€ 25.00


Schrijf een reactie

bloedwaardentest  - Advies over hormoongebruik bij PMS klachten
10-07-2018 9:45:01
Beste mevrouw Brink,

Helaas mogen wij u geen medisch advies geven en verwijzen wij u graag terug naar uw behandelaar. In onze rubriek; "extra advies" vindt u ook een arts van Vitaal en Vruchtbaar die gespecialiseerd is in deze problematiek en u goed kan begeleiden.

Progesteron is een kalmerend hormoon. Het kalmeert het centrale zenuwstelsel en geeft sereniteit. Het is belangrijk dat oestrogeen en progesteron met elkaar in evenwicht zijn. Als er geen evenwicht tussen beide is, ontstaat er een verstoring van de menstruele cyclus, maar ook andere problemen die de levenskwaliteit verminderen, zoals energieproblemen.
E. vd Brink-Nijeboer  - vraag over Utrogestan en mogelijke bijwerking
10-07-2018 8:53:16
Ik gebruik de 2 weken na de ovulatie, Utrogestan 2 maal 100 mg voor de nacht. Dit omdat ik verergerde pms klachten heb door mogelijk de over gang. Ik ben 42 jaar en een vrouw...
Nou helpt dit middel erg goed om de extreme prikkelbaarheid voor de menstruatie te verminderen. Maar....ik ben zo moe, ik ben lusteloos en zie overal tegenop, ik lijk wel licht depressief. Ook heb ik meer hoofdpijn, dit is gekomen na het Utrogestan gebruik. Zou de progesteron te hoog zijn? Ik slik dus uitsluitend Bio identiek Progesteron. GEEN oestrogeen!!
Is het verstandig om de progesteron te meten? Zo ja, wat is het beste moment? Wat is hierin uw advies?
Bloedwaardentest  - testen combineren en prikken in heel Nederland
04-11-2015 18:05:42
U kunt naar believen lossen testen combineren en in uw winkelwagentjes stoppen. Zo stelt u uw eigen test samen. U betaalt slechts een maar de verzendkosten en hoeft maar één keer te prikken. Er is altijd wel een prikpost bij u in de buurt. U kunt ook een mail sturen of bellen met PMO voor het dichtsbijzijnde prikpunt in Hoorn.
  - Testen
04-11-2015 17:59:11
Wat kost een test voor progesteron,oestrogeen en fsh bij elkaar en hoe gaat dat in zijn werk? Kan ergens in de buurt van Hoorn NH geprikt worden?6