header logo groot

Oestradiol ook bekend als Oestrogeen

Oestradiol ook bekend als  Oestrogeen
29.00
InStock
Aantal
17-bèta-oestradiol
Test om tekort (bij vrouwen) of overmaat (bij mannen en vrouwen) van de aanmaak van oestradiol vast te stellen.
Oestradiol is het belangrijkste vrouwelijke geslachtshormoon. Oestradiol is nodig voor een normale ontwikkeling van de vrouwelijke geslachtskenmerken. De productie stijgt sterk bij rijpende en bevruchte eicellen. Een laag oestradiol betekent dat er geen eicellen (meer) uitrijpen.

Oestradiol of estradiol (17β-estradiol) is een geslachtshormoon en valt in de groep van oestrogenen.
Het wordt doorgaans als een 'vrouwelijk' hormoon gezien maar is ook in mannen aanwezig. Oestradiol heeft niet alleen invloed op het voortplantingssysteem maar beïnvloedt ook onder andere de botstructuur. Het is in vruchtbare vrouwen het meest voorkomende oestrogeen, naast oestron (vooral na de menopauze) en oestriol(vooral tijdens zwangerschap). Het lichaam maakt dit aan vanuit androsteendion of vanuit testosteron.
Oestradiolconcentraties zijn laag bij mannen. Ongeveer 30% wordt geproduceerd door de testes en de rest is afkomstig van de omzetting in de lever en het vetweefsel.
Oestrogeenconcentraties zijn laag voor de puberteit. Tijdens de puberteit stijgt de oestrogeensynthese en vervolgens vinden er cyclische veranderingen plaats tot aan de menopauze. Na de menopauze kan alleen via de bijnieradrogenen oestrogenen worden geproduceerd.

redenen voor bepaling oestradiol in bloed kunnern zijn

Onderzoek naar vrouwelijke vruchtbaarheid
Onderzoek bij vrouwen met cyclusstoornissen

Verdenking hoge oestradiolspiegels bij mannen
Bij mannen met borstontwikkeling

Oestradiol is gebonden aan sex-hormone bindend globuline (SHBG). Indien er sprake is van een verlaagde SHBG-waarde dan heeft dit invloed op de oestradioluitslag. Bij het vaststellen van de referentiewaarden wordt ervan uitgegaan dat er een normale hoeveelheid SHBG aanwezig is.
LH- en FSH-metingen kunnen ondersteuning geven bij de differentiatie tussen primaire en secundaire ovariële insufficiëntie.

Terug naar overzicht

Andere klanten kochten ook

SHBG (sex hormoon)€ 35.00
FSH overgang€ 25.00
LH€ 25.00
Progesteron€ 25.00


Schrijf een reactie

Bloedwaardentest - testen combineren en prikken in heel Nederland
04-11-2015 18:05:42
U kunt naar believen lossen testen combineren en in uw winkelwagentjes stoppen. Zo stelt u uw eigen test samen. U betaalt slechts een maar de verzendkosten en hoeft maar één keer te prikken. Er is altijd wel een prikpost bij u in de buurt. U kunt ook een mail sturen of bellen met PMO voor het dichtsbijzijnde prikpunt in Hoorn.
- Testen
04-11-2015 17:59:11
Wat kost een test voor progesteron,oestrogeen en fsh bij elkaar en hoe gaat dat in zijn werk? Kan ergens in de buurt van Hoorn NH geprikt worden?6