zelf_bloedonderzoek_aanvragen

T4 vrij schildklier

T4 vrij schildklier
25.00
InStock
Aantal
T4 vrij (= FT4, = free T4, = vrij T4, = vrij thyroxine) is schildklierhormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat allerlei processen in het lichaam snel genoeg verlopen. Een te lage waarde duidt op een te traag werkende schildklier. Een te hoog FT4 duidt op een te snel werkende schildklier.

een verlaagde FT4 uitslag  past bij hypothyreoïdie (vertraagde schildklier) , thyreostatische therapie, jood tekort, autoimmuunthyreoïditis of tijdens een zwangerschap.

Autoimmuunthyreoïditis is een auto-immune ziekte waarbij het lichaam afweerstoffen maakt tegen de eigen schildklier en is de belangrijkste oorzaak van een te lage hormoon productie van de schildklier in de Westerse wereld. De schildklier zal ontsteken en vernietigt worden door de afweercellen van het lichaam.
De ziekte komt tien tot twintig keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en wordt voornamelijk gezien bij vrouwen van middelbare leeftijd.


Terug naar overzicht


Schrijf een reactie

  - Te lage tsh waarden
29-06-2015 9:28:54
Op deze site leest u de onafhankelijke toelichting vanuit de artsen in Nederland uwbloedserieus.nl :

Een standaard referentiewaarde voor TSH is moeilijk te geven omdat er veel verschillen zijn tussen individuen en tussen de meetmethoden. Elk laboratorium heeft dus zijn eigen referentiewaarden in gebruik. De meeste laboratoria hanteren voor de TSH referentiewaarden van 0,4 - 4,0 mE/L, dit betekent dat een uitslag welke zich tussen deze grenzen bevindt als normaal wordt gezien. De uitslag van de TSH test moet echter in samenhang met de fT4 test worden beoordeeld zie onder.

Verlaagd:
Een lage TSH, dus een uitslag lager dan 0,4 mE/L, betekent meestal een overactieve schildklier oftewel hyperthyreoïdie of een patiënt die te veel schildklierhormoon toegediend krijgt. Zeldzaam is een afwijking van de hypofyse waarbij er te weinig TSH gemaakt wordt. Wanneer het TSH te hoog of te laag is, betekent dit dat de afgifte van schildklierhormoon niet goed is. Om daar de precieze oorzaak van te achterhalen, is verder onderzoek nodig. Een onderdeel van dit onderzoek bestaat uit het meten van de schildklierhormoon meestal betreft dit alleen het vrije T4.

Als u op de side van Bloedwaardentest schildklier intypt bij zoeken krijgt u de testen die allemaal mogelijk zijn mbt schildklier , u kunt kijken of u zich in deze klachten herkent
J.W. van Beveren  - Te lage tsh waarden
26-06-2015 19:10:56
L.S.
Bij recent bloed-onderzoek is gebleken dat mijn TSH waarde ligt op 0,12 mU/l.
Niets aan de hand zegt de huisarts, bij mij voelt dat toch niet goed.
De normaalwaarden liggen volgens mij tussen de 0,27 en de 4,20.
Graag uw reactie,
met vriendelijke groet,
J.W. van Beveren