zelf_bloedonderzoek_aanvragen

Zika Virus IgM antistoffen

Zika Virus IgM antistoffen
€ 65.00 nu € 59.00
InStock
Aantal
Bloedonderzoek door IgM antilichamen teven Zika Virus - deze  test  onderzoekt of er IgM- antilichamen geproduceerd door het immuunsysteem wanneer een persoon is blootgesteld aan het virus.  IgM-antilichamen verschijnen 4 tot 5 dagen na het begin van de ziekte in het bloed en duren ongeveer 12 weken. Het uitvoeren van de test buiten dit venster kan vals-negatieve resultaten opleveren. IgM-antilichaamtests kunnen ook positief uitvallen als een persoon is geïnfecteerd met een vergelijkbaar virus, zoals dengue (kruisreactie genoemd).

Het zikavirus wordt verspreid door de gelekoortsmug of denguemug. Deze mug komt niet van nature voor in Nederland. De ziekte (zikakoorts) verloopt meestal vrij mild. De meeste mensen krijgen helemaal geen klachten. Wel is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat een infectie tijdens de zwangerschap schadelijk kan zijn voor het ongeboren kind. 
Ook het Djenguevirus, ofwel knokkelkoorts kan door deze mug verspreid worden.

Vrouwen die zwanger zijn of een baby proberen te krijgen, worden nog steeds gewaarschuwd om naar de 79 landen te reizen waar Zika zich heeft verspreid 
Dit advies is gebaseerd op het verhoogde risico op microcefalie en andere aangeboren afwijkingen bij baby's van zwangere vrouwen die besmet zijn met het Zika-virus, dat voornamelijk wordt verspreid door muggen. Microcefalie is een aandoening waarbij een baby wordt geboren met een klein hoofd of een hoofd heeft dat na de geboorte niet meer groeit. In overeenstemming met het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie heeft Sun Online een kaart gepubliceerd waaruit blijkt welke landen nog steeds gevaarlijk zijn om naar toe te reizen. De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert zwangere vrouwen om niet naar door Zika getroffen gebieden te reizen die ze hebben geclassificeerd in categorie 1 en 2. Categorie 1 is een land met een nieuwe introductie van het Zika-virus sinds 2015, of waar het virus opnieuw is geïntroduceerd, met voortdurende overdracht.

Een infectie met het zikavirus geeft bij ongeveer 1 op de 5 mensen klachten. Symptomen van zikakoorts ontstaan meestal 3 tot 12 dagen na een beet van een besmette mug. De meeste mensen herstellen binnen een week zonder ernstige problemen. 
Klachten die kunnen voorkomen zijn:
  • Acute (matige) koorts
  • Niet-etterige ontsteking van het oog
  • Spier- en gewrichtspijn (vooral van de handen en de voeten, soms gewrichtszwelling)
  • Huiduitslag (vaak beginnende in het gezicht en uitspreidend over de rest van het lichaam)
  • Minder vaak: hoofdpijn, gebrek aan eetlust, overgeven, diarree en buikpijn

Er is een verband tussen afwijkingen bij het ongeboren kind en besmetting met het zikavirus tijdens de zwangerschap, ook wel het congenitaal zikavirus syndroom genoemd. Hierbij wordt onder andere een hersenafwijking (microcefalie) bij het ongeboren kind beschreven.
Het syndroom van Guillain-Barré lijkt ook een complicatie van een besmettig te zijn. Hiervan is echter nog onbekend hoe vaak het voorkomt na een zikavirusinfectie, maar dat lijkt vrij zeldzaam te zijn.

Seksuele overdracht 
Het zikavirus kan heel soms via seksueel contact worden overgedragen. Het virus is namelijk in het sperma gevonden. De kans om zo besmet te raken met het zikavirus wordt echter als heel klein ingeschat. Om deze besmetting te voorkomen wordt aan mannen die in landen zijn geweest waar het zikavirus voorkomt, geadviseerd om gedurende twee maanden een condoom te gebruiken. Zeker bij een zwangere vrouw.

Niet anoniem
Meldingsplicht infectieziekten
De meldingsplicht kan verspreiding van infectieziekten helpen voorkomen. De meldingsplicht is geregeld in de Wet publieke gezondheid.
Terug naar overzicht


Schrijf een reactie