zelf_bloedonderzoek_aanvragen

ALAT

ALAT
7.00
InStock
Aantal
ALAT (ALT)
Deze test bepaalt de hoeveelheid van het enzym ALAT in bloed. Een enzym is een eiwit dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof. ALAT is vooral in de lever aanwezig. Kleinere hoeveelheden komen voor in de nieren, het hart en in spieren. Normaal is de hoeveelheid ALAT in het bloed laag. Als levercellen beschadigd worden, lekt ALATvanuit de lever in het bloed. Daardoor stijgt de hoeveelheid ALAT in het bloed. Dit kan gebeuren vóórdat er klachten of symptomen zijn (zoals geelzucht, gele ogen of gele huid) die wijzen op leverschade.

Bij mensen die geen leverziekten hebben is de ALAT-activiteit bij mannen kleiner dan 45 U/l en bij vrouwen kleiner dan 35 U/l. Aan licht verhoogde waarden, zonder klachten, wordt niet direct een betekenis toegekend. Pas wanneer de waarde meer dan tweemaal de genoemde bovengrens is, is verder onderzoek naar de oorzaak gewenst.

Licht verhoogd:
Bij een chronische leverontsteking is ALAT wel verhoogd (maximaal 5x hoger dan normaal) maar niet zo sterk als bij acute hepatitis. De dokter zal de test dan meestal vaker aanvragen om te kijken of enzymacitiviteit van ALAT verandert of hetzelfde blijft. Bij sommige, ook ernstige, leverziekten zoals afstervend leverweefsel (levercirrose), leverkanker en afsluiting van de galwegen komt het voor dat de ALAT-waarde toch normaal is of slechts licht verhoogd. Daarom wordt ALAT vaak gecombineerd met andere levertesten zoals AF enASAT.

Sterk verhoogd:
Een sterk verhoogde ALAT enzymactiviteit (meer dan 15x hoger dan normaal) wordt bijna altijd veroorzaakt door acute leverontsteking (acute hepatitis). Deze vorm van hepatitis wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie. Bij acute hepatitis blijft ALAT wel 1 tot 2 maanden sterk verhoogd. Pas na 3 tot 6 maanden is de uitslag weer normaal.

Voor een completer overzicht kun je ook het onderzoek leverziekte combi""  kiezen of een "algemene medisch chech-up" doen. Zie hieronder bij andere klanten kochten ook:

 


Terug naar overzicht

Andere klanten kochten ook

Nationale Gezondheidscheck-up


€ 139.00 nu
€ 99.00
Leverziekten combi€ 25.00


Schrijf een reactie

apkdokter  - Alat te hoog, wat te doen
12-07-2017 13:28:45
Serum glutamaat pyruvaat transaminase (SGPT), tegenwoordig alanine-aminotransferase (ALAT) genoemd, is een leverenzym dat van levensbelang is voor de energieproductie. Het is aanwezig in verschillende weefsels zoals de lever, de skeletspieren en het hart, maar in de lever bevindt zich de hoogste concentratie. Als de lever is beschadigd, lekt SGPT uit de cellen in je bloed. Normale SGPT-waarden variëren van 7 tot 56 units per liter bloed (U/L). Hoge SGPT-waarden in het bloed kunnen duiden op leverschade, maar het kan ook verhoogd zijn door intensieve inspanning. Als je je zorgen maakt omdat je constant hoge SGPT-waarden hebt, kunnen het juiste dieet, aanpassingen in je leefstijl en medische behandeling de waarden weer omlaag brengen.
Yucebilgili  - Alat
11-07-2017 21:21:02
Mijn Alat waarde is 50 wat moet ik doen?
Jeannette   - alat
28-11-2014 21:09:16
Alat kan ook verhoogd zijn door gebruik van bepaalde medicatie. Hier lees ik niets over.